Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A média felelőssége a Tesla-sztori tükrében

2023. január 02. - Várkonyi Gábor Autóblog

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász sok társával együtt megvilágosodott. Hirtelen rájött, hogy sem a bitcoin, sem a Tesla értékeltsége nincs köszönőviszonyban a realitással, és ezt a New York Times hasábjain le is vezette egy hosszú cikkben.

322007009_3414182615528620_3887235713109332877_n.jpg

Aki most azt várja tőlem, hogy a kijelentés tényét elemezzem, vitassam, kárörvendjek rajta, vagy bármi ilyesmi, annak csalódást kell okoznom.


A bitcoinnal kapcsolatban teljesen mindegy, mi az álláspontom, nem vagyok hivatott véleményt alkotni a nyilvánosság előtt, és nem akarok szereptévesztésbe kerülni. Én nem tenném föl rá a nyugdíj megtakarításom, talán ennyit elárulhatok.

A Tesla esetében más a helyzet. Amit el kell ismerni, azt megírtam sokszor, amit pedig jogosan kell kritizálni, azt is. Ebbe sem kezdenék bele hosszabban, mert a bejegyzés tárgya nem ez.

Ami miatt úgy éreztem, írnom kell, az a média, a közvélemény formálására alkalmas szereplők felelőssége ilyen hájpok létrejöttében. Annak a felelőssége, hogy oldalt választanak, ahelyett, hogy tények alapján tájékoztatnának. Most, amikor éppen rossz hírek tömege jön Musk irányából, egyszer csak, a semmiből, hajlandóak írni azokról a kérdésekről, amiket egy, kettő, vagy öt éve is pontosan lehetett tudni a Tesla kapcsán. Akkor nyilván más volt a hangulat, és aki ezekkel foglalkozott, azt azonnal benyomták a "visszamaradott", "akadályozó", "nyárspolgár" skatulyába. "Villanyautó gyűlölő" volt mindenki, aki a cég átláthatatlan finanszírozását, kétes üzleti modelljét, hamis ígéreteit, gyenge gyártási minőségét szóba hozta, hogy csak a legnyilvánvalóbb ügyeket nézzük. Az "önvezetés" plafonszaggató hazugságát nem is említve, amely hamis ígéret befektetők pénzének veszélyeztetése mellett konkrétan emberéletekbe került.

Most, hogy Musk egyre inkább annak látszik, ami, az eddigi kritikátlan, a történetbe könnyes szemmel beleszeretett média azonnal fordul, és az ellenkező narratívát kezdi el építeni, minden erejével. Ez gyomorforgató. Egyék meg, amit főztek. Legyenek bátrak, álljanak ki mellette. Ők juttatták oda, ahol van. Ne legyenek gyávák, tessék szépen végigmenni az úton.

A liberálisok kivannak a twitter miatt, a konzervatívok meg elhiszik, hogy a szólásszabadság megmentője. Röhejes. Egy nárcisztikus pszichopata. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az, amit létrehozott, csakis rossz dolgokat adott a világnak. Ettől még a csalás, az csalás.

A média dolga meg nem az lenne, hogy az elején eldönti, hogy melyik szemére vak, hanem az, hogy elmondja azt, ami jó, és kritizálja azt, ami nem az, vagy éppenséggel kiszimatolja, hogy mi az, ami illegális. Mindezt függetlenül a közösségi médiában tapasztalható pszichózistól.

Az igazság a végén mindenkit utolér. Ha nincs boncolgatva a felelőssége azoknak, akik ezeket a buborékokat elősegítik, akár ostobaságból, akár cinizmusból, akkor a következő Theranos, FTX sztori elindulása csak idő kérdése lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7518016274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gdp 2023.01.02. 21:06:57

@Easy Driver: En nem mondanam hogy ő rossz szakertő lenne, de meg kell allapitani hogy sokszor esik tulzasba. Objektiv velemenyű szakertő ritkabb mint a feher holló.

Gdp 2023.01.02. 21:13:01

@Easy Driver: Nezd csak mondjuk Bazso Gabort. Neki az elfogultsaga Musk iranyaba legalabb ekkora.

Tealc 2023.01.03. 01:14:39

@Easy Driver: Latom megbatottak a szerelmedet. Nem baj ilyen a vak szerelem! De ne aggodj, a rozsaszin felho majd elmulik lassan...

W12petrol 2023.01.03. 04:17:00

@Easy Driver: musk egy idiota volt egy vilagi nagy csak sok hülye híve szerelmes volt bele mint te! Akiket felsoroltal mind komoly autoipari vezetok akik tettek is valamit nem csak hazutgaltak! Nem szep dolog egy lapon emliteni oket egy ilyen félcédulással!

W12petrol 2023.01.03. 10:24:22

Azert nem latsz peldat mert van eszük az ev baromsag, nem kell az embereknek csak politika! A dizelbotrany szinten egy hulyeseg volt , csak politika szinten azok voltak a legjobb autok! Akinek esze van az ma is dizelt vesz! De te latom nem tartozol kozéjük, neked marad a tomegkozlekedes es onnan csorgatod a nyalad a villanyos szarokra!

antisocialnetworkagain 2023.01.03. 17:20:28

Megvolt a bevezetés, de hol van a cikk?

Gdp 2023.01.04. 00:12:46

@Easy Driver: Miert nem lepődsz meg?

Gdp 2023.01.04. 20:17:51

@Easy Driver: Ja mert azt te vagy hivatott eldönteni, mi számít értelmesnek. Jo tudni, hogy a mindentudas ura ellátogatott közénk.

Gdp 2023.01.05. 17:20:42

@Easy Driver:A buksisimit tartsd meg a csavodnak kösz.
süti beállítások módosítása