Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Lexusokkal Skóciában – élményekkel teli kirándulás Edinburgh-ben

2023. szeptember 16. - Várkonyi Gábor Autóblog

Az autógyártók minduntalan igyekeznek lenyűgözni az újságírókat egy-egy különleges sajtóbemutatóval. A Lexus is kitett magáért a felfrissített UX 300e kapcsán, hiszen a mesés Skóciába szervezték az eseményt, ahol – az autó mellett – megismerkedhettünk a tradicionális sashiko hímzés rejtelmeivel és a miso leves készítésének fortélyaival is.

Sokat sejtető levelet kaptam néhány hónapja a Toyota magyarországi vezérképviseletétől, meghívtak ugyanis a kompakt szabadidő-autók közé sorolt Lexus UX 300e nemzetközi menetpróbájára. Bár a szövegben nem sok minden szerepelt a rám váró programokról, a skóciai helyszín alapján azonnal tudtam, hogy – rengeteg elfoglaltságom ellenére – elfogadom az invitálást.

Skócia „meghódítása” mindig is ott volt a bakancslistámon, de az Egyesült Királyság második legnagyobb országrészében – ki tudja, hogy miért – sajnos eddig még nem jártam. Pedig párját ritkítóan szép tájegységekkel, nem mindennapi kulturális kincsekkel, ámulatba ejtő épületekkel dicsekedhet ez az 5,4 milliós állam. A Lexus csapata a 2004-ben Az Irodalom Városa kitűntető címét bezsebelő Edinburgh-be szervezte az utazást, és jó előre feltérképeztem, vajon mit érdemes megnézni a rövidke ott tartózkodás, vagyis a két nap alatt. Szerencsére a márka kommunikációs vezetőjét, Varga Zsombort sem kell nagyon nógatni a városnézésre, ha középkori kastélyokkal, épületekkel kecsegtet a hely, s már az indulást megelőzően felkészültünk a nagyszerű elfoglaltságnak ígérkező sétákra: várt minket a Forth folyó partja, az egykori Royal High School (a mai Nemzetgyűlés) palotája, a vulkáni eredetű sziklacsúcson magasodó edinburgh-i vár, a Skót Nemzeti Galéria és a Városi Kamara. A kinti lexusos szervezők természetesen rendelkezésünkre bocsátották az UX-eket a környék bejárásához, emellett pazar látvánnyal kecsegtető tesztutakat is kijelöltek.

Jó irányba tartanak?

Hogy az autóról is essék néhány szó, a típus 2018-ban mutatkozott be, és kezdetben benzines vagy hibrid hajtással lehetett megvásárolni. Egy évre rá, a 2019-es Guangzhou-i Nemzetközi Autószalonon felbukkant a 300e jelzésű variáns, ami abból a szempontból mérföldkő a japánok életében, hogy ez volt első elektromos autójuk. A ráncfelvarrás több módosítást is hozott, mind közül a legfontosabb, hogy a korábbi 54,3 kWh-s akkupakkot 72,8 kWh-ással váltották fel, ennek eredményeképpen 40 százalékkal nőtt az egy töltéssel megtehető távolság, így 450 km-re bővült a hatótáv. Ez már megüti a „megfelelő” szintet, egy átlagos felhasználónak nincs is szüksége többre. Említésre méltó adat még, hogy gyorstöltővel 80 perc alatt „nyomható fel” 80 százalékos szintig a lemerült akkumulátor.

Ami az áramos UX teljesítményét és menettulajdonságait illeti, 204 lőerővel és 300 Nm nyomatékkal gazdálkodhat a sofőr, és – mint a próbaút során meggyőződhettünk róla – ezzel azért elég dinamikusan mozog a 4495 mm hosszú, 1840 mm széles és 1545 mm magas újdonság, melynek hátuljába viszonylag kis mennyiségű, 310 liternyi csomagot gyömöszölhetünk be. Arról is érdemes megemlékezni, hogy a frissítéskor némileg áthangolták a kormányt és a futóművet, meg betettek egy nagyobb képernyővel ellátott, továbbfejlesztett multimédia-rendszert, no és finomítottak a „hárombetűs” biztonsági elektronikák működésén, hogy ne érje szó a ház elejét.

Miből lesz a miso leves?

Miután vezettünk és jól kifáradtunk a gyaloglásban, szálláshelyünkön két rendhagyó programmal vártak a szervezők. Először az 1600-as évekből származó, híres japán kézimunka-technika, a sashiko tűzés rejtelmeibe avatták be az újságírókat. Ugyan a szabás-varrás nem az én világom, mégis tátott szájjal néztem, ahogy mesterünk, Ali Webster megmutatta, miként válik az egyszerű, királykék textília tetszetős dísszé. Az egyöltéses (mojózasi) és a vonalas (hitomenzasi) sashikóval is megismerkedhettünk, mindkettő elég pepecselős munka...

Aztán ettünk, nem is akármit! Rajongok a távol-keleti konyháért, és itt olyan miso levest főztek a szemünk láttára, ami a hagyományos receptúrán alapult. Hogy mi a miso? Meglehetősen ízgazdag, sűrű ételről van szó, melynek egy spéci alaplé és az alga az alapja, s kell hozzá gyömbér, só, olaj, shiitake gomba, szezámolaj, tofu, újhagyma és miso paszta, a tálaláshoz pedig rízstésztát és mungóbabcsírát is felhasználnak. Amellett, hogy finom, nagyon tápláló és egészséges, be is kanalaztam belőle egy nagy tállal. Mindenki próbálja ki, és ugyanígy az UX 300e-t is vigyék el egy körre, hogy megtapasztalják, milyen egy prémium villanyautó a Lexus tervezőinek felfogásában!


lex1.jpgElég jól mutat a két UX a Carlowire kastély előtt. A XIX. századi kúria konyháját a kaliforniai születésű Richard Heller séf viszi, aki skót, japán és nemzetközi ízeket ötvöz.

 

lex2.jpgEdinburgh egyik leghangulatosabb nevezetessége a színes épületeiről híres Victoria utca. Felejthetetlen élmény végigsétálni itt, s bekukkantani a helyi szatócsok, kereskedők üzleteibe.

 

lex3.jpgEddig sem volt unalmas a műszerfal, de az új, 12,3 colos, középső érintőképernyő rátesz még egy lapáttal. A frissítéssel érkezett audióegység nemcsak gyorsabb és érthetőbb menüvel boldogítja az autó használóját, hanem könnyebben csatlakozik az okoseszközökhöz, és mostantól felhőalapú navigációval segíti az utasokat.

 

lex4.jpgEgyütt a csapat, s átszellemülten hallgatjuk Lenka Whyles sommelier-t, aki a tradicionális skót whisky-ről tart éppen előadást.

 

lex5.jpgA 14 km hosszú Forth Bridge vasúti híd parádés látványt nyújt közvetlen közelről. Tavaly az UX volt a második legkelendőbb Lexus Európában, 14 559 darabot adtak el belőle.

 

lex6.jpgA csendes, jól hangszigetelt kabinban pihentető az utazás. Az elsőkerék-hajtású UX 300e átlagos áramigénye 16,7 kWh/100 km, azaz egyáltalán nem mondható falánknak.

 

lex7.jpgA miso workshopot a skót Robin Sheriff tartotta, akit egykor a whiskey iránti szenvedélye vitt Japánba. Ott aztán megismerte a szigetország gasztronómiájának egy alapelemeként számon tartott misót, és azóta is szerelmese ennek a különleges éteknek. Manapság influenszerként is szívesen mutatja meg a világnak, miben rejlik a japán leves titka.

 

lex8.jpgFényfestéssel is szórakoztatott minket David Gilliver többszörösen kitüntetett skót művész. Ugye, hogy az UX-nek is jól állnak a harsány színek?

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr618215507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása