Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Gomb az autóban = boomerkedés

2024. március 06. - Várkonyi Gábor Autóblog

Sőt, minden reakció, ami nem ájult magunk alá csinálásból áll mindentől, ami "új" és "techy", az per definíció a sötét középkorhoz való ragaszkodás. Hiszen ami új, és ami "szoftver", meg amire rápörög a bullshit generátor, attól kötelezően el KELL ájulni. Akkor is, ha minden normális, józanul gondolkodó ember tudja, hogy kapitális baromság. Pont mint annak az ötlete, hogy négy almenüben tapicskolva oldjunk meg alapvető feladatokat egy autóban, mozgás közben. Az rohadtul innovatív, de telefonálni, azt nem lehet vezetés közben. (Ez nyilván teljesen rendben is van.)

429817363_913815323868083_5036667177397739115_n.jpg

Azért pörögtem fel korán reggel, mert még tisztán emlékszem arra, hogy milyen reakciókat váltott ki ezen bejegyzésem annak idején, ami arról szólt, hogy bizonyos funkciókat egyszerűen gombokra kellene bízni. Mivel a szent innovátor útja a zseniálisnak címkézett, de prosztó spóroláson keresztül vezetett, az egyházának inkvizítorai egyből megjelentek máglyára dobni mindenkit, aki eretnek nézeteket vall az ergonómiáról. Kedvenc végső érvem pedig a "hangvezérlés". Ami a maga nemében a kapituláció beismerése, hiszen amit eddig meg lehetett oldani mindenféle erőfeszítés nélkül, egyszerűen és gyorsan, azért most magadban kell beszélgetned. Akkor vagy a korral haladó.


Külön emlékezetes, amikor keresztre húzták azt a szerencsétlen kínait, aki legyártott magának egy gombsort a Teslájához, hogy használhatóbb legyen az autója. Szíve joga. Meg is kapta érte az izzó gyűlöletet, szerintem még most is valami katakombában kínozzák, rázva alatta egy széket, miközben meg kell találni különböző dolgokat egy napsütötte, forró tableten.

Vannak trendek, amik egyszerűen rohadtul károsak, és ahelyett, hogy kussolva bámulnánk, venni kell a bátorságot ahhoz, hogy teli torokból röhögjük ki. A "mindent az érintőképernyőre" pont ilyen.

Végre valaki reagál is erre, az Euro NCAP 2026-tól nem ad öt csillagot, ha bizonyos alapvető funkciókhoz nem tartoznak használható gombok. Index, elakadásjelző, ablaktörlő, vészhívó, duda, kezdésnek. Én a klíma vezérkést mindenképpen hozzá venném még.

Az Euro NCAP nem kormányzati szerv, így kényszerítő hatása nem lehet az intézkedésnek. Arra azonban jó, hogy legalább felhívja a figyelmet a problémára. Meggyőzni nyilván nem lehet, és nem is kell mindenkit. Ha arra jó mindez, hogy a gyártók átgondolják az ergonómiai tervezésüket, akkor én már boldog leszek.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7418346943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása