Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A kínai autópiac két évtized után először zsugorodik

2019. március 06. - Várkonyi Gábor Autóblog

A genfi szalon kezdete kapcsán a mostanában megszokottnál is borúlátóbb képet festett Ferdinand Dudenhöffer ismert német autóipari elemző, a duisburgi egyetem professzora.

A kínai autópiac két évtized után először zsugorodik. Ez azért rendkívül aggasztó, mert a világ többi piacán tapasztalható kisebb-nagyobb turbulenciák pénzügyi hatásainak kivédésére 20 éve stabilan alkalmas a kínai piac erős profittermelő képessége. Ha kiesik, vagy gyengül ez a lába a globálisan operáló autógyártóknak, az érzékenyen érintheti a pénzügyi stabilitásukat. 6%-os kínai visszaesés mellett fel lehet készülni a sorban következő profit figyelmeztetésekre autógyártói részről.

A világszintű kereslet 1.8 millió darabbal esik várhatóan ebben az évben, szűk 82 millió darab autó eladásával számolnak a szakértők.

Európában a WLTP átállás továbbra is súlyos gondokat okoz számos gyártónak, rengeteg erőforrást és energiát lekötve. Párhuzamosan ezzel a Brexit kérdése, valamint az EU flottafogyasztási megszorításai, amelyek 2030-ig szintén sok milliárdos invesztíciót tesznek szükségessé azon gyártók számára, akik maradnak az EU piacon, az elmúlt évtizedek legzordabb piaci környezetét jelentik jelenleg. 

Jó hír Magyarország számára, hogy a német gyártók külföldi gyáraiban a termelés várhatóan 11.6 millió autóra nő, ez 3%-os emelkedés, melynek egy része a magyar gyártásnak is köszönhető. Ezzel párhuzamosan a német gyárak kibocsátása 5%-kal csökken, 4.6 millió darabra.

Az európai kereslet a jelek szerint stabil marad, közel 15.6 milliós eladással, az amerikai piacon sem várható jelentős változás, enyhe 2%-os csökkenés mellett 16.9 millió autót fognak értékesíteni várhatóan. A kereskedelmi háború enyhülése esetén a kínai piac volumene 23 milliósra várható.

 china-1151081_960_720.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr8614671301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása