Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A jövő extrája: generált hang az autódba Hans Zimmertől

2019. július 02. - Várkonyi Gábor Autóblog

sound-1781569_960_720.png

A múlt héten debütált a Münchenben a NextGen rendezvényen a BMW Vision M Next. A bajorok forradalminak ígérkező villanyautójához pedig nem más komponálta a "motor" hangját, mint Hans Zimmer, az Oscar díjas Filmkomponista. A "Gladiátor" az "Oroszlánkirály" a "Szárnyas fejvadász" vagy éppen a személyes kedvencem, az "Interstellar" után már autóhangot is köszönhetünk a mesternek, aki Renzo Vitale segítségével, aki a BMW Sound dijáznere, megalkotta a jövő autóhangját.

"BMW Iconic Sounds Electric" márkanéven feláras hangokból válogathatnak majd az elektromos BMW-t vásárlók. Igazán figyelemre méltó marketingfogás, és nyilván lesznek nem kevesen, akik fizetni fognak ezért, hogy lekerekítsék a tökéletes BMW élményt. Szép új világ.

Idén júliustól egyébként kötelező az EU-ban az újonnan eladott elektromos autókban a gyalogosak védelme érdekében az érzékelést segítő hanghatás. Régóta tervben volt, hogy törvényhozói szinten lépnek ez ügyben, és pont a múltheti Passat menetpróba kapcsán találkoztam először ilyen gombbal egy autóban. A hangok frekvenciája az autó észlelését fogja segíteni, az elektromos autók egyik legnagyobb előnyét, a csendet nem fogja tönkretenni, mert a zajterhelést nem "vezeti be újra" a rendelet. Lépéstempónál kell minimális hangot kiadniuk magokból az autóknak. A korábbi modelleket nem kell felszerelni utólag ilyen eszközökkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr414922014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása