Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A Nissan vezetői fontolgatják a leválást a Renault-ról

2020. január 14. - Várkonyi Gábor Autóblog
renault_nissan_rtrs_web_0.jpg
Még csak január közepe van, de készül az év bomba híre: a Nissan vezetői állítólag tervezik a leválást a Renault-ról.


Carlos Ghosn letartóztatása után sokan tartottak attól, hogy a francia-japán tandem kapcsolata hosszú távon sérülhet a történtek miatt. A japánok részéről meghiúsított összeolvadása a két cégnek azonban a pesszimista hangok szerint sem jelentette azt, hogy a két cég végleg szakít egymással. Távolról nézve az eseményeket a Renault elkezdte annyira szorítani a Nissan derekát, hogy az kényelmetlenül érezte magát, és lazított az ölelésen. Ennél súlyosabb következményeket senki nem látott bele a helyzetbe, legfeljebb Ghosn számára, aki a jelek szerint a beáldozott figura lett a játszmában. Amúgy pedig, mint látható, nagy fiú, tud magára vigyázni.

A Financial Times értesülései azonban az év hírét jelentik, amennyiben bebizonyosodnak a pletykát. Annak ellenére ugyanis, hogy a francia cégvezetés és a francia politika képviselői az események után minden megtettek, hogy elsimítsák a feszültséget a két cég között, a japánok állítólag annak az előkészítésén dolgoznak, hogy kiugorjanak a szövetségből. Rövid, de hosszú távon nézve is drámai következményei lennének ennek a döntésnek mindkét félre nézve. Egy olyan időszakban, ahol egyre nagyobb konglomerátumok jönnek létre annak érdekében, hogy ne maradjanak le a gyártók az egymással vívott versenyben, a Renault és a Nissan túlélése is kérdéses lenne egymás nélkül. Az a minimum, hogy rövid időn belül külön-külön is kapcsolódniuk kellene valahová, de ez félig-meddig kivéreztetett állapotban, technológiailag még egymásra utalva minimum egy évtizedig, az autóipar valaha volt legnagyobb viharára készülve egy kamikáza vállalással ér fel. Ezzel együtt azt sem pontosan látni, hogy hogyan gondolja kivitelezni a Nissan vezetése ezt, hiszen a Nissan 40 százaléka továbbra is Renault kézen van. Ez akkor sem változik meg, ha toporzékolnak Tokióban. A franciák pedig, felismerve a helyzetüket, nem fogják hagyni, hogy szétváljanak. Egy ilyen szövetségben azonban, ahol a légkör ilyen mérges, a bizalmatlanság pedig a jelek szerint ennyire mély, nem lehet produktív döntéseket hozni.

A japánok frusztrációja ugyanakkor érthető: évek óta többet hoznak a konyhára, mint a franciák, közben beleszólási joguk a dolgok alakulásába közel sem akkora, mint Párizsnak. Ez az alapkonfliktus, úgy tűnik, feloldhatatlan, és ezen bukhat a 10 millió autót gyártó szövetség sorsa.

Kép forrása: Automotive News Europe

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr4515408336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása