Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A Tesla többször is kifizetteti veled az extrákat az autóban

2020. február 07. - Várkonyi Gábor Autóblog

z3t2tntisgfyrbovmjdl.png

Képzeljük el, hogy veszünk egy használt autót, amiben van bőrülés, meg navigáció, meg tetőablak. Megbizonyosodunk az extrák létéről, alvázszám szerint is így gyártották a kinézett autónkat, így hát lecsapunk rá. Megérkezik az autónk, és észrevesszük, hogy valaki behegesztette a tetőablakot, kicserélte szövetre az üléseket, és egy remek levehető előlapos rádióra cserélte ki a navigációs fejegységet az autóban. Reklamálunk a gyártónál, aki közli velünk, hogy mi használtan vettük az autót, azaz nem fizettünk ezekért az extrákért egy petákot sem a gyártónak, ezért kiiktatta azokat, de az újkori árakért cserébe szívesen újra elérhetővé teszi azokat az autónkban.

Szó szerint ez történt egy használt Tesla vásárlójával, csak éppen nem hardver, hanem szoftver ügyben. A 8000 dolláros Full Self Driving Capability nevű, nem éppen olcsó extrát egy online frissítéssel egyszerűen törölte a gyártó az autóból. A reklamációt követően egy kissé ellentmondásos levéllel válaszolt a Tesla, aminek tömören annyi volt a lényege, hogy ő személy szerint nem fizetett ezekért anno, de most természetesen megteheti, és akkor újra lesz ilyen opciója az autónak. Nos, tettek egy próbát, és megkérdezték egy másik autó kapcsán, amiben szintén volt a hirdetés alapján ilyen extra, hogy olcsóbb lenne-e az autó, ha kivennék belőle ezt az extrát. Nem meglepő módon abban az esetben az volt a válasz, hogy az autót ezzel az extrával szállították új korában, nem fogják egy jobb ár kedvéért kivenni belőle. Magyarul olcsóbban nem juthat autóhoz az ügyfél, de ha a helyzet úgy kívánja, és van rá lehetőség, akkor simán megpróbál kicsinyes nepper stílusban lehúzni valamivel a Tesla. Egyszerűen röhejes és piti. Értem, hogy szoftver. De egy kifizetett szoftver része egy autónak. Nem a vásárló nevéhez fűződnek a jogai, hanem az autóhoz. Legyen innovatív a cég, rendben, találjon ki új pénzkereseti formákat. Legyen előfizethető egy szoftver, például. Akkor az autó alapvetően egy egyszerű alappá degradálódik, amit mindenki úgy használ használtként is, hogy adott esetben annyi extráért fizet, amennyit éppen a gyártó számára kifizet, akár korlátozott időre is. Ebben az esetben mindenki előre tudja. hogy mi a játék lényege. A jövő nyilván ez lesz. De ez az eljárás ebben a formában nem bizalomnövelő és nem tisztességes. Ez szimpla lehúzás.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr3215463080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2020.02.07. 16:49:00

Ha már fordítasz, legalább azt fordítanád, ami a cikkben van, mert ez olyan, mintha a hangulatkeltésre alkalmas részeket kiszedted volna, a többit meg nem. Minek kell ez?:)

Az "ellentmondásos" sorok a Teslától, amiből az jön le, hogy lehet, azért ellentmondásos, mert egyszerűen nem érted az angolt:

Tesla has recent identified instances of customers being incorrectly configured for Autopilot versions that they did not pay for. Since, there was an audit done to correct these instances. Your vehicle is one of the vehicles that was incorrectly configured for Autopilot. We looked back at your purchase history and unfortunately Full-Self Driving was not a feature that you had paid for.

Hívő hitetlen 2020.02.07. 19:40:05

A fordítás pontos.
Az esetről beszámoló összes média ugyanezt írja. Az eladó az FSD-vel együtt adta el a kocsit, a Tesla - pedig eredetileg ők rakták fel a szoftvert az autóra, nyilvánvalóan - önhatalmúan kiiktatta.

Rolandi350 2020.02.09. 16:51:10

El kellene olvasni az eredeti hírt mielőtt az ember fszságokkal szemeteli a internetet.
A Teslának az első tulaj nem fizetett egy petákot sem az önvezetésért, de egy véletlen okán abba mégis belekerült. Aztán a Tesla rájött arra, hogy valahol hibázhatott és utólag kikapcsolta.
Ennyi. Nem azért kapcsolta ki mert tulajt váltott és ez nem lenne átruházható.
süti beállítások módosítása