Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Autóipari kutató: "A Tesla mindenki máshoz képest három év előnyben van"

2020. június 08. - Várkonyi Gábor Autóblog

6-format2020.jpg
A Handelsblatt közölt egy interjút Németország egyik vezető autóipari kutatójával, melyben a németek, legfőképp a VW helyzetét vizsgálja Stefan Bratzel, a Teslához viszonyítva, a digitalizáció és az elektromosság területén.

Íme a cikk, magyarul:

"A Tesla mindenki máshoz képest három év előnyben van."

A VW az elektromos autó kapcsán vétett ugyan hibákat, de még behozhatja a hátrányát a Teslával szemben, így gondolja Stefan Bratzel, az autóprofesszor. Herbert Diess konszern főnöknek azt tanácsolja, hogy legyen megfontolt.

Düsseldorf. A VW stratégia szempontból helyes úton van. A Teslának viszont három év előnye van. Az amerikai gyártó az igazodási pontja az egész autóiparnak, mondja Stefan Bratzel, a Center of Automotive Management (CAM) professzora, a bergisch gladbachi főiskola tanszékének a vezetője.

A szoftver problémák miatt azt tanácsolja a kutató a wolfsburgi konszernnek, hogy eredetileg beígért szoftveres funkciókat egyelőre hagyjon ki az autóiból, hogy az egész rendszer kezelhető legyen.

A komplett interjú:

Bratzel Úr, a VW konszern újabban ismét negatív hírekkel hívta fel magára a figyelmet, hogyan látja most a vállalat helyzetét?

A konszern a kipufogógáz botrány mélyéről jön éppen vissza, másrészt az egész cég stratégiája (megjegyzés: ahogy más cégeké is) mindig a belsőégésű motor autókra volt kihegyezve. Ebből a helyzetből indulva hajtott végre a konszern egy nagy transzformációt. Az, hogy egy ilyen átalakulás nem éppen egyszerű, mutatja az aktuális problémák sokasága.

Hol áll a VW az elektromos hajtás kapcsán?

A Tesla az igazodási pont az egész iparágnak ebben a kérdésben. Minden gyártóhoz képest legalább 3 év előnyben vannak. Ez jól kiolvasható néhány markáns adatból, mint a hatótáv, fogyasztás, költségek. Pozitívumként említeném meg, hogy Wolfsburgban felismerték, hogy a Tesla a dolgok mércéje jelenleg. A MEB elektromos "építőkocka" rendszerrel ugyanakkor meg van arra az esélyük, hogy az elektromos autót valóban tömegtermékké tegyék.

Mi a helyzet a szoftverrel?

Ezen a területen a VW felismerte, hogy még sok mindennek kell történnie. Emiatt a konszern a saját értékteremtését ezen a területen a mostani 10%-ról 60%-ra szeretné emelni. A VW ezt rövid időn belül nem fogja tudni megtenni. Szervezeti átépítésekkel ugyanakkor Diess megkezdte az változást a cégnél.

Ennek ellenére Wolsburgban félrement egy-két dolog.

Úgy tűnik, hogy ez arra vezethető vissza, hogy túl sok mindent akartak túl rövid idő alatt megoldani. A hibaszázalék jelenleg még inkább felfelé ívelő szakaszban van, mint lefelé ívelőben. Az aktuális esetek mutatják, hogy egy szervezetet nem szabad túlterhelni. Már egy évvel ezelőtt is téma volt a szoftverhibák sorozata Wolfsburgban. Nem lep meg tehát, hogy az üzemi tanács ideges lett, és vészhelyzetet kiáltott.

Van recept arra, hogyan lehet a problémákat kezelni?

Itt csak türelem és egy nagy adag pragmatizmus segít. Abból indulok ki, hogy a Volkswagennek 3-5 év fog kellene ahhoz, hogy megfelelő szoftveres kompetenciákkal rendelkező autógyártó váljék belőle. A pragmatizmus ebben az esetben pedig azt jelenti, hogy kevesebbel is meg kell tudniuk elégedni jelenleg. A VW-nak néhány, eredetileg betervezett szoftver funkciót ki kell vennie az autókból, hogy az egészet kezelhetővé tegyék.

Nem lenne elég, ha egyszerűen csak több szoftver mérnököt vennének fel?

Ez sajnos nem lesz elég. Az egész vállalatnak újra kell tanulnia a szoftver témát, itt kevés néhány új munkatárs felvétele. A struktúráknak kell stimmelniük, itt megint a Tesla példája az iránymutató. Ott az egész autó a szoftver témája köré van építve és fejlesztve. Egy ilyen új, termék előállítási/fejlesztési eljárást kell elsajátítania a VW-nak is.

Hol áll a VW a Daimlerhez és a BMW-hez képest?

A VW konszern a MEB elektromos alappal előnyben van a többiekhez képest, ugyanakkor a bizonyíték arra, hogy ennek a minősége valóban jó, még nem adott. Digitális témáknál, mint például a konnektivitás autók között, a két délnémet gyártó a VW előtt jár, különösen a BMW. A különbségek ugyanakkor nem nagyok, a VW még behozhatja ezeket. Mindhárom német gyártó alapvetően jó irányba mozog, viszont mindenhol vannak problémák a gyakorlati átültetésével a dolgoknak.

Milyen szerepet játszik ezekben a kérdésekben Herbert Diess a Volkswagennél?

Masszívan bevetette magát annak érdekében, hogy elektromos autó gyártó váljék a Volkswagenből. Ez az ő érdeme, ez nem kérdés. Ezt mutatja az a sok nyilvános fellépés is, amelyben a közönségnek igyekszik elmagyarázni az autóipar változásait. Tisztában van azzal, hogy egy másik korban élünk, amely egy másfajta tudatosságot igényel.

Ennek ellenére szó van arról, hogy Diess belátható időn belül elveszítheti a vezetői szerepét a VW konszern élén.

Vigyáznia kell arra, hogy az eredményeit a cég átalakításában ne rombolja le a túlhúzott tempóval. A változást ugyanis a cégen belül is kommunikálni és megértetni kell. Egy Diess szintű menedzsernek a cégen belül is kell, hogy legyenek szószólói, ahhoz, hogy egy ilyen változás ne legyen blokkolva.

Sikerülni fog Diessnek?

Kívánom neki, hogy sikerüljön neki. Még élvezi a fontos részvényesek támogatását, mint a Porsche és a Piech családét. De a támogatottság erodálódik. Nagyon sok fog attól függeni, hogy az új elektromos autó, az ID.3 a következő hónapokban sikeres lesz-e, és Diess ezzel beteljesíti-e az ígéreteit.

Milyen szerepe van az üzemi tanácsnak?

Egy átfogó változáshoz minden menedzsmentnek szüksége van a személyzetre is. Diess tehát rá van utalva a munkavállalókkal való egyességre. Az üzemi tanácsot újra az oldalán kell tudnia.

Bratzel Úr, köszönjük az interjút! 

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr3515754038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása