Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Dokumentumfilm készült a zöld technológiák környezeti hatásairól és gazdasági következményeiről

2020. november 24. - Várkonyi Gábor Autóblog

126883383_794566171341443_9204283218311772276_o.png
A francia-német közszolgálati adó, az Arte dokumentumfilmet készített az elektromos autók és a "zöld" technológiák környezeti hatásáról, politikai hátszeléről és gazdasági következményeiről Európára nézve.


Az Arte finanszírozási hátteréről itt olvashattok. Minden elérhető németül vagy franciául.

A film nem foglalkozik a fosszilis üzemanyagok kitermelése kapcsán keletkező környezeti károkról, mert nem erről szól a téma ebben az esetben.

Azt igyekszik szerintem szokásos módon magas színvonalon és eléggé pártatlanul bemutatni, hogy az, amit nekünk környezetvédelemként és új energiaként adnak el, és amit hatalmas pénzekkel dotálunk, miközben leépítjük a saját iparunkat, szummában nem sok változást fog hozni, csupán gazdasági eltolódást kreál, hiszen a nap végén ez is "csak" egy mocskos üzlet. Azt ígéri, hogy ugyanúgy élhetünk mint eddig, ugyanúgy fogyaszthatunk mint eddig, miközben pontosan tudjuk, hogy ez nem lehetséges, főleg nem fenntartható módon, főleg nem ilyen népességnövekedéssel.

Teng Hsziao-Pinget idézték, aki annak idején elmondta, hogy a Közel-keletnek van olaja, nekik meg van ritkaföldfémük és számos fontos nyersanyaguk, és a Kína felemelkedéséhez a világ gazdaságát az olaj alapról erre kell átállítani, ha gazdasági hegemóniát akarnak elérni.

Bemutatják a bolíviai lítium előállításának az útját, a környezeti hatásait, a hatalmas bányákat Chilében, amelyek energia és vízellátása tartósan formálja át a helyi ökoszisztémát, és okoz rengeteg súlyos megbetegedést a lakosság körében. A kínai bánya munkásokat és a körülményeiket még sem említettem, a kongói bányákat sem.

A megszólaltatott szakembereknek sok sommás mondatuk volt. A következő 20-30 évben több rézre lesz szüksége a világnak, mint amennyit eddig a világon összesen előállítottak. A CO2 kibocsátás nem fog csökkenni a jövőben ezen technológiák hatására, és 20 év múlva egy új energiaválság közepén leszünk.

A független, energetikai kérdéseket vizsgáló francia állami szervezet évekig vizsgálta a villanyautók kérdését, de a "konklúziót" csak sokadik átírásra engedték kiadni, és lényegében elkenték a kérdésre a választ.

Az újrafelhasználás mítoszát is érintik, a fontos nyersanyagok jelenleg egyáltalán nincsenek újra felhasználva, mert egyszerűen olcsóbb a bányászat és a kitermelés, mint a már meglévő és elhasznált dolgok semlegesítése és hasznosítása.

Az Arte szerkesztői nem a villanyautó ellen készítették a filmet. Nem is erről szól a poszt. A "Greenwashing" ellen viszont mindenképpen. A film végén egyértelműen kimondják, hogy a célnak kell lennie a fosszilis alapú gazdaság átváltoztatásának, és a dekarbonizációnak. Nem mindegy ugyanakkor, kinek a kezébe helyezzük a gazdaság motorjának az indítókulcsát, mennyire szolgáltatjuk ki magunkat egy másik függőségnek, és mennyire akarjuk elfelejteni, hogy a jelenlegi életmód energia intenzív és ezt semmilyen, zöldnek mondott technikával sem lehet meg nem történtté tenni.

A teljes dokumentumfilm itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr3816297408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása