Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

"Renaulution" sajtótájékoztató beszámoló: 2025-ig 24 új modell bemutatását tervezik

2021. január 15. - Várkonyi Gábor Autóblog

Emlékeztek még a Peugeot e-LEGEND koncepcióra? Lélegzetelállító tanulmányautót alkotott Gilles Vidal a Peugeot-nál. Amikor bejelentették a Renault-nál, hogy náluk folytatja a munkát, tudni lehetett, hogy a Peugeot nagyot vesztett azzal, hogy nem tudta megtartani Vidal-t, a Renault pedig nagyot nyert azzal, hogy az egyik legtehetségesebb formatervezőt húzta be a céghez. A Renault 5 koncepció helyből akkorát üt, mint nagyon régen semmi. Remélem, hogy minimális változtatásokkal kerül majd forgalomba, eszméletlenül kívánatos kisautó.

138756641_828176817980378_4073881379071202202_o.jpg
Ha ehhez hasonló termékekkel indul el az új korszak a franciáknál, akkor nincs mitől tartaniuk, főleg úgy, hogy Luca de Meo személyében egy olyan kompetens vezetőt tudhatnak a cég élén, aki egyszerre tud maga körül jó kedvet teremteni, miközben az, amit szakmai tudásával és menedzseri vízióival el tud érni, halálosan komoly.

Január 14-én, csütörtökön volt a Renault nagy napja, a Renaulution sajtótájékoztatón a kérdések "szekcióban" az új vezér, Luca de Meo a tőle megszokott magabiztossággal és humorral beszélt a Renault jövőjéről, igazán izgalmas témákkal. Haladjunk sorban.


Renaulution a terv neve, amivel a következő évek menetrendjét vázolta de Meo. Azt már tudni lehetett korábbi nyilatkozatokból és tervekből, hogy egészségesre zsugorítják a céget. Lesz leépítés, és lesz túlkapacitás csökkentés. Ahogy az olasz menedzser ma is elmondta: a cég túl "dagadt", és a háj helyett izmot kell felszednie ahhoz, hogy az új idők új kihívásaival szembe tudjanak nézni.

A lehető legkevesebb ember elküldésével, a lehető legnagyobb spórolási potenciállal igyekeznek egyenesbe hozni a cég pénzügyeit.

2023-ig évi 2.5 milliárd euróval szeretnék csökkenteni a cég fix költségeit, 2023 és 2025 között már évi 3 milliárd euróval. Ezzel párhuzamosan a kevésbe komplex kínálatnak hála autónként 600 eurós gyártási költség csökkentést tart reálisnak de Meo. Az dimenzióugrásnak számít ezen a szinten.

Három fázisban tervezi megújítani a céget az új vezér. A három fázis nem egymásra épül, hanem egymással párhuzamosan valósul meg.

„Resurrection“, ez 2023-ig arra fókuszál, hogy a haszonkulcsok emelkedjenek, és cash termelődjön. Ez kell is a feltámadáshoz.
„Renovation“, ezzel megújul a teljes paletta 2025-ig, a fókuszban olyan modellekkel, amelyek megfelelő eredménytermelő képességgel rendelkeznek.
„Revolution“, ez a leghangzatosabb, és közben persze a legkevésbé konkrét is. A cél, hogy a Renault az "éllovasa legyen az új mobilitásból fakadó értékláncnak". A hangsúly a technológián, az energián és a mobilitáson van.

„A Renault-nál felülünk a változás hullámaira, és létrehozzuk saját „Nouvelle Vague”-unkat, ezzel modernitást hozva az autóiparba. Energiamárkává válunk, megerősítve az EV vezető szerepünket az Electro Pole projekt segítségével és beruházva a hidrogén alapú kutatásokba, amelynek célja Európa legzöldebb modellpalettájának létrehozása 2025-re. Technikai márka is leszünk, a házon belüli innováció és a Software République révén, mely egy nyitott ökoszisztéma, amelynek célja az európai szakértelem fejlesztése olyan kulcsfontosságú területeken, mint az adatok vagy a kiberbiztonság. Ez biztosít versenyképességet számunkra, úgy is mint egy igazán szolgáltatáscentrikus márka, csúcstechnológiával összekapcsolt szolgáltatásokkal, mind belső, mint külső partnerek számára nyújtott szolgáltatásokkal. Tudjuk, hogy a lelkünk és az erőnk az örökségünkben rejlik, ezért a modernitás vízióját Franciaországban alapozzuk meg. Az új R5 a mi Nouvelle Vague-nk: szorosan összekapcsolódik a történelmével, és mégis a jövőt jelenti, hiszen célja, hogy népszerűvé tegye az elektromos autókat.” Luca de Meo, a Groupe Renault vezérigazgatója.

2025-ig 24 új modell bemutatását tervezik. Ezzel párhuzamosan 6-ról 3-ra csökkentik a platformok számát. A 24 autóból 10 elektromos lesz, ebből minimum 7 Renault márka alatt.

4 millió legyártott autó helyett évi 3.1-re csökkentik a kapacitást, az operatív marzsot eközben 5% fölé szeretnék vinni. Ez lesz a legnagyobb feladat az összes közül, és a legfontosabb is.

Az Alpine A 110 életciklusának a végén egy elektromos modell fogja követni, ennek a fejlesztésében a Lotus lesz a partner. Ez ígéretes.

138703201_828002371331156_2485354544469771983_o.jpg

"Egy autógyártóból, amely tech dolgokkal is foglalkozik, és tech céggé alakulunk át, amely autókkal foglalkozik." Ez talán a legerősebb mondás de Meo-tól. Meg akartam kérdezni, hogy ezt pontosan hogyan képzelik el, hogyan tud egy ilyen jellegű cég konkurálni a "nagyokkal" ebben a szegmensben, de a viszonylag rövid Q&A alatt nem kerültem sorra, de ez azért elég gyakori, kicsi piacról tudósítok, a Bloomberg meg a Financial Times, és ehhez hasonló médiumok kérdéseit dolgozták le első sorban.

Ami a hivatalos sajtóanyagból – ami számos helyen olvasható, például itt, angolul – kimaradt, az a kereskedőkkel való kooperáció jellegéről szólt, és kiemelten fontosnak tartom a cég szempontjából. Amíg számos cégnél kezd kialakulni egy olyan attitűd, amely a kereskedőket egy szükséges rossznak, egy letűnt kor modelljének, sőt, egy profitot "bitorló" csatornának lát, addig de Meo hangsúlyozta, hogy fontos, hogy a kereskedők is az anyacéggel együtt változtassanak a kvantitatív megközelítés irányából a megfelelő mértékű profit irányába tranzakciónként. A cég vezetője hangsúlyozta, hogy az egészséges anyagi helyzetben lévő kereskedői hálózat tud invesztálni a megfelelő képzésbe és meg tudja fizetni a jó embereket, és ez végső soron hozzájárul az egész cég sikeréhez.

Az európai gyártók eredményei karizmatikus és bátor vezetőkön is múlnak. Kompetens mérnöki gárdával, a jövőhöz elengedhetetlenül szükséges elektromos autó kompetenciákkal, kiemelkedő dizájn csapattal és pénztermelő képességre, valamint új üzleti modellekre fókuszáló vezetővel egy nagyon szorongatott helyzetből egy offenzívába lendülő gyártó lehet a Renault a következő 5 évben.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr8316390536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása