Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Rekordbüntetést fizet a Toyota a környezetvédelmi előírások megsértéséért

2021. január 15. - Várkonyi Gábor Autóblog

180 millió dollárt fizet a Toyota az Egyesült Államokban megegyezéses alapon büntetésként amiatt, hogy 2005 és 2015 között nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a kipufogógáz kezeléssel kapcsolatos anomáliákat időben jelentse a hatóságoknak, illetve javítsa azokat.

138804394_828510477947012_5541528671583150834_o.jpg
Az amerikai környezetvédelmi ügynökség szerint a gyártónál az ilyen jellegű ügyek eltusolása bevett módszer volt, a "Clean Air Act" szabályozásának kikerülése volt a vita tárgya a hatóságok szerint.

Csütörtökön tette közzé Washingtonban az amerikai igazságügyi minisztérium a megállapodást a Toyotával.

Mivel a Toyota a Trump adminisztrációval állt egy platformon azzal kapcsolatosan, hogy az egyébként is a világon a legszigorúbbak közé tartozó környezetvédelmi előírásokat ne szigorítsák tovább abban a tempóban, ahogyan azt főként a kaliforniai döntéshozók erőltetik, jelenleg kevésbé van jó sajtójuk. A néhány éve még a hibridek miatt ünnepelt céget a környezetvédelmi csoportok az elmúlt időszakban kipécézték maguknak, azt állítva, hogy a nagy modelljei a japánoknak felviszik a teljes szektor átlagfogyasztását.

Az elektromos autók erőltetett piacra szorítását többször nyilvánosan kritizáló Akio Toyoda lényegesen összetettebben látja a környezetvédelemnek valóban fontos intézkedéseket, azon túl, hogy van-e egy autónak kipufogója, vagy nincs. A fogyasztáscsökkentésért, az alternatív hajtásokért, a kevésbé pazarló közlekedés fejlesztéséért milliárdokat költő céget azzal vádolni, hogy nem elég elkötelezettek a téma iránt, hát, elég visszatetsző.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr5616390158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása