Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

1 év alatt megduplázódott a réz ára a világpiacon

2021. február 22. - Várkonyi Gábor Autóblog
1 év alatt megduplázódott a réz ára a világpiacon.

152035622_850079712456755_3551498844820480119_n.jpg
A vasérc, az ón, a platina egyaránt sokat drágult. Az autógyártóknak fájhat ez kifejezetten, számos nagy bank elemzői egy "szuperciklusról" beszélnek, eszerint ezen nyersanyagok ára tartósan magas lehet a jövőben.

A pandémia alatt a kitermelés visszaesett, a raktárkészletek megfogyatkoztak. Közben főleg Kínában a kereslet stabilan magas, a kínálat viszont rugalmatlan. Ez tolja az árakat a magasba, ráadásul visszapattanó világgazdaságra számítanak, ami még magasabb igényt vetít előre ezen nyersanyagokból, ami további árfelhajtó hatással bír. Az általános pénzbőségből adódóan ráadásul spekulációs célzattal is vásárolják a befektetők a nyersanyagokat.

Az olaj ára közben visszamászott a koronavírus előtti szintre, miután tavaly tavasszal olyan is előfordult, hogy fizettek azért, hogy elvigyék az olajat, azaz negatív "ára" volt a nyersanyagnak.

Az emelkedő nyersanyag árak inflációs hatással járnak a szakemberek szerint, ami duplán visszatükröződhet az autóárakban hamarosan.

Magyarul: jó eséllyel még tovább nőnek az autóárak az elemzők szerint.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr9016435084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása