Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Az Intel vezérigazgatója szerint a chiphiány még „évekig” eltarthat

2021. május 03. - Várkonyi Gábor Autóblog

A kép leírása szerint chip hiány miatt "félretolt" Fordok várják, hogy megoldódjon az ellátási gondja a gyártónak.

181610634_238390374743918_9069460801684347254_n.jpg
A Detroit News az Intel vezetőjét idézi, aki szerint "évekig" eltarthat, mire rendeződik a chip hiány, ami többek között a Covid hatására lett igazán égető. Az egyik oldalon a megnövekedett igénye a szórakoztató elektronikai iparnak komoly probléma forrás, ezzel párhuzamosan pedig az ellátási lánc is sérült, a vírus okozta problémák hatására. A chip hiány mindenhol felkerült a politikai térképre, mint akut, megoldandó probléma. Az említett Ford márka esetében például 1 millió körüli nagyságrendre teszik az idén el nem készülő autók számát azért, mert nincs elég chip hozzájuk.

Ez jelentős bevételkiesést okoz, szinte minden gyártónak, sajnos pont egy olyan időszakban, amikor a felívelő kereslettel meg lehetne alapozni a "hadi kassza" rendbetételét a cégeknél, hiszen a válság és a kezelésével kapcsolatos feladatok jelentős része még előttünk van. Most, hogy írtam is a múlt héten az első negyedéves jelentésekről, levegőhöz jutottak az autógyártók. Ki kellene tudni használni ezt a lehetőséget, de könnyen lehet, hogy az alkatrészhiány meggátolja ezt. A termeléskiesés, a gyár leállások szinte minden egyes márkára kihatnak, egyedül a Toyota tudja a jelek szerint tolerálható veszteségekkel megúszni a kérdést.

Patrick Gelsinger, az Intel vezetője kiemelte, hogy a chip gyártás szükséges mennyiségének közel negyven százalékét negyed százada még elő tudták állítani Amerikában, mára ez 12 százalékra csökkent. Az ázsiai függősége a világnak ebben a kérdésben is egyértelművé vált, Gelsinger ugyanakkor kiemeli, hogy ezt nem szabad így hagyni, stratégiailag fontos, a gazdaság szempontjából lényeges chip ellátást tudni kell biztosítani amerikai gyártásból. Remélhetően hasonló ébredést láthatunk majd Európában is. Az akkumulátor gyártás terén tapasztalható mozgolódás, hasonló okokból.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr9016520648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása