Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Svájcban népszavazással szabtak korlátot az egyre drasztikusabb klíma céloknak

2021. június 14. - Várkonyi Gábor Autóblog
Svájcban népszavazással szabtak korlátot az egyre drasztikusabb klíma céloknak. A svájciak többsége nem kér abból a politikából, amely a felső középosztály úri sportjává akarja drágítani az autózást. Katasztrófa, az egyik értelmezés szerint, a józan ész győzelme a többség szerint. A svájciak a népszavazás eredményéből kiindulva nem vették be azt a narratívát, amely a végtelenbe történő drágítással fékezné meg az eddigi életmódjuk továbbvitelét, ehelyett racionális klímapolitikát szeretnének látni.

198713893_266960791886876_234625347329695181_n.jpg

Bár a világ egyik legtehetősebb országáról van szó, a fűtés, az autózás és a repülés további megadóztatását el szerették volna kerülni a népszavazáshoz járulók, mert a közvélemény kutatások szerint a kifizethetetlen, ugyanakkor nagyon korlátozottan hatékony intézkedéseket nem tartotta célravezetőnek a többség.

Elsöprő többségről nem beszélhetünk a készülő törvény leszavazása kapcsán, és a politikai kommentátorok kiemelik, hogy a lakosság természetesen lelkes a környezetvédelem kapcsán, egészen addig, amíg ez nem kerül többe, és nem jár lemondásokkal.

Józan ésszel belátható, hogy ilyen nem lesz. A környezetvédelem szükséges, fontos, és lényeges kérdés, amiről beszélni kell, és amellyel kapcsolatban a tehermegosztásról értelmes és nyílt vitát kell folytatni. Svájcban az a módszer nem ment át, amely számos EU-s országban sajnos igen. Itt nem lehetett mindent az egyéni mobilitás és az autózás számlájára írni. Egy nem túl jelentős plusz adóról lett volna szó, amit elutasítottak, elvi okokból. Az átfogó klímapolitikát és nem egyes szektorok kipécézését és szimbolikus törvényeket várnak a svájciak az égető kérdés kezelésekor.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1216593266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása