Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Szinte minden német városban növekedett az autósűrűség

2021. június 21. - Várkonyi Gábor Autóblog

Különösen azokat a híreket szoktam kifejezett élvezettel megosztani veletek, amelyek újra és újra alátámasztják azt, hogy attól, hogy a haladár újságírók és véleményformálók valamit nagyon sokszor ismételnek, az még nem válik automatikusan valósággá.

204173444_271216078128014_6186116611383185829_n.jpg
Egy jó ideje megy már a hecckampány az autó ellen, de valahogy csak nem sikerül elvenni az emberek kedvét az autótól. Ezt támasztja alá az a felmérés, ami éppen szenvedélyes viták középpontjában van a német sajtóban. A hír röviden: mindenhol növekedett az autósűrűség a városokban Németországban. 3 város kivételével: Ingolstadt, Wolfsburg és München. Igen, ez 3 komoly német autógyártó "szülővárosa", és a Covid alatt olyan mennyiségű szolgálati autót vontak ki ideiglenes a forgalomból az otthoni munkavégzés miatt, hogy az bizony meglátszott a statisztikákban.

Ez a hatás ugyanakkor átmeneti, a szakemberek ez év végére már visszaálló állománnyal számolnak ezekben a városokban is.

Mindenhol máshol csak nőtt az 1000 lakosra jutó autók száma. Még az ultra autó ellenes Berlinben is, ahol a politikusok éppen lázasan készítik elő a város "autómentesítését".

1000 főre 451 autó jut jelenleg a német városokban.

Se car sharing, se elvett sávok, se elvett parkolók, se kiépülő tömegközlekedés, se dráguló parkolás, se dráguló autók, se dráguló üzemanyagok, se dugók, se semmi nem veszi el az emberek kedvét attól, hogy autót tartsanak. Aki egyszer ezt a szabadságot megérezte, az nem akar erről lemondani. Hiába bizonygatják ezerféleképpen, hogy ez a trend megfordul, a nyomát nem lehet ennek érzékelni a statisztikákban.

Az online rendelések házhoz szállítása eközben a városban megtett kilométereket drasztikusan növelte, ami nem egy jó trend.

Amit ki kellene ebből olvasni, szerintem: az autósok folyamatos üldözése, az "autó mentes város" lázálma nem megvalósítható. Tegyük itt hozzá egyből: a növekvő autóforgalom, a város alárendelése az autónak, a dugókba való belefulladás sem opció.

Mi lenne tehát a követendő elv, amikor egy modern város közlekedéséről folytatunk eszmecserét, konstruktív vitát? Az autósok oldaláról el kellene fogadni, hogy az eddigi gyakorlat felülvizsgálatra szorul. Van értelme a bringás fejlesztéseknek. Van értelme a forgalom átszervezésének, van értelme területekről kiszorítani az autókat, a jobb és élhetőbb városokért cserébe. A mások oldalon meg fel kellene végre fogni, hogy autó nélkül nem fog menni. Nem fog mindenki bringára ülni, nem fog mindenki tömegközlekedni, nagyon sokaknak nagyon sokat megér az autó okozta privát szféra, a biztonság, és a rugalmasság, amit nagyon súlyosan adóztatnak, lépten-nyomon. A kiszorítás, ellehetetlenítés, további drágítás, nem lehet az egyetlen válasz arra, hogy miként kellene fejleszteni a közlekedést a jövőben.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr5216599982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

padisah 2021.06.22. 14:11:05

engem a dolog antidemokratikus jellege érdekel elsősorban
hogyan lehet keresztülvinni demokráciában egy olyan programot, ami közben nyilvánvalóan ellentétes a választópolgárok akaratával
süti beállítások módosítása