Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

IT, vagy nem lenni, ez itt a kérdés

2021. november 29. - Várkonyi Gábor Autóblog

IT, vagy nem lenni, ez itt a kérdés.

262090489_380546807194940_4038165221577731016_n.jpg

Az autóipar hangsúly eltolódásait a mostani perspektívából tekintve sokan azonosítják azzal, ami a hajtási módok kapcsán látható és tapasztalható. Paradigmaváltás, minden bizonnyal, hiszen a kizárólagosan fosszilis alapú üzemanyagok korának vége van, már most is. Alapjaiban változtat ez meg bármit? Eddig sem, és most sem gondolom, hogy így lenne. A szabályozások kapcsán változtat azon, hogy egyes piacokon hogyan fogunk autózni, és főleg, milyen költségek mellett. Az adaptálódás ugyanakkor látható a "legacy" autógyártók részéről. Képesek azt csinálni, amit előírnak neki, érdeksérelmek és anyagi áldozatok árán is. Az, hogy ebből hosszabb távon Európa kárára Kína fog profitálni, szerintem nem kérdés, de erről már sok bejegyzés született. Ez a része a kérdésnek az EU döntéshozatalaihoz kapcsolódik, ami állhat szenvedélyes viták középpontjában, de a lényegen már nem változtat, az út ki van jelölve.

A hajtási mód ugyanakkor, ahogy a hosszú felvezetőben írtam, nem lesz összességében perdöntő annak kapcsán, hogy mit szoktunk meg eddig, és hogyan tekintünk az autóra.

Az önvezetés megjelenése lesz az, ami mindent, de tényleg mindent le fog bontani az autóiparban abból, amit eddig ismertünk, láttunk, megszoktunk. Ennek az eljövetele ugyanakkor rettenetesen messze van, és ha bekövetkezte, az életünkbe történő beszivárgása sem egyértelműen kikövezett. Nem az a kérdés, hogy jönni fog-e, az ugyanakkor nagyon is kérdéses, hogy milyen körülmények között, milyen áron és milyen sebességgel.

Látszólag a két téma, a hajtásoknál történő forradalom és az önvezetés témája össze van kötve. Nem utolsó sorba azért, mert van olyan gyártó, amely a két témát együttesen dolgozza meg a saját történetének a mesélésére, nagyon nagy hatékonysággal. Holott a szóban forgó gyártó abban igazán erős, ami középtávon igazán át fog mindent alakítani, jobban, mint az, hogy mivel megy az autónk most, vagy mitől megy majd a jövőben, és ki vezeti.

A teljesen elcsépelődött "digitalizáció" fogalma az, amire érdemes figyelni. Mindennél jobban, mert ez fogja tologatni a potmétereket, és ez fogja meghatározni azt, hogy ki lesz képes arra, hogy elméletben végtelenített ciklusban lehessen pénzt keresni azzal, amit ma még "autóként" azonosítunk.

Az autó ugyanis halott. Eltemettük régen, csak még nem esett le mindenkinek. A purista hozzáállás, amikor az autó önállóságot, státuszt, ízlést, szabadságot és kiszakadást is jelentett a mátrixból, legalább egy kis időre, régen elpusztult. Része lett a mátrixnak, és minden egyes nappal visszafordíthatatlanabb ez a folyamat. Öröm vagy bánat, kényelem, vagy szabadságtól való búcsú, ez ideológia vita, illetve kérdés. Ami nem kérdés: pontosan azt a számomra elképesztően vonzó tulajdonságát vették el, ami miatt meglepően sokáig kívül tudott maradni a világunkat megfojtó vagy éppen felemelő "digitalizációból". Olyan bonyolult, olyan "hardver"' alapú, olyan egyértelmű és kézzelfogható buli volt ez, hogy sokáig úgy tűnt, hogy ez maradhat valamifajta rezervátuma azoknak, akik nem akarják az egész életüket appokban, bitekkel és programokkal leélni. Nem kesergés ez, csak egy megállapítás.

Rég ránk van rúgva az ajtó, és aki valódi analóg vasat csinál ma még, annak a napjai meg vannak számlálva. Valódi autóbuziként szembe kell nézni azzal, hogy a többség számára az autózás pontosan ugyanolyan nyűg, mint nekem appokkal nyüglődni. Ha pedig megízlelik azt, hogy beköltözik a mindennapjaikba az autózás kapcsán az a logika, ami az élet minden egyéb területén már mindent irányít, akkor alapvetően nem korlátként, vagy szabadságvesztésként, hanem megváltásként fognak ezekre a szolgáltatásokra tekinteni. Innen pedig nincs, és nem lehet visszaút, az autó végérvényesen be lesz darálva, és négykerekű okostelefonná lesz konvertálva. Van, aki ezt mindenkinél hamarabb felismerte, és van, aki még nem akar békét kötni ezzel.

Nagyon régóta foglalkoztat az, hogy meddig lesz kedvem autókról írni, meddig lesz értelme abból a szemszögből vizsgálni ezt az iparágat, ami miatt ez az életem "játéka és terápiája", és mikor kell egyszerűen abbahagyni, mert már nem nekem szól, és nem találok benne szépséget és izgalmat. Még odébb van ez a pillanat, de készülnöm kell arra, hogy elengedjem. Lehet, hogy 5 év múlva, lehet, hogy 15 év múlva lesz az a pont, amikor visszahúzódok, és csak azzal akarok majd foglalkozni, ami volt, mert ami jön, az már nem mozgat. Szomorú, de az élet rendje, és nem akarok arra energiát pazarolni, hogy lázadjak ellene. Tech újságíró kell majd ide, aki szép hosszú cikkekben, vagy 30 másodpercet videókban – mert addigra már talán olvasni sem fog senki – elmondja, hogy milyen a fingópárna hang, meg mit lehet játszani az autóban, és milyen gyors a menü. Szélsőséges példa, de annyira azért nem, hogy ne legyen alapja.

Én akkor is márka pozicionálásról, formatervről, történelemről, vezethetőségről, eladásokról, tartósságról, szervizelhetőségről és minden egyébről akarok majd beszélgetni veletek, amikor már mindenki bérelni akar perc alapon, meg "mobilitási eszközként" néz majd egyen dobozokra, autó gyanánt.

A lóverseny is megmaradt, az "igazi" autó is meg fog, csak költség és használhatóság szinten egy más ligában lesz. Alakul a világ.

Úgy kezdtem el írni ezt a posztot, hogy IT alapú fejlesztésekről és ezzel kapcsolatos hírekről akartam információt adni. Azt hiszem, hogy ahhoz egy külön posztot kell majd írnom, kevésbé szentimentális alapon. De jól esett kiírni magamból ezt, remélem lesz konstruktív vita/beszélgetés belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr316767910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csorsza 2021.11.29. 19:46:42

Kétségtelenül undoritóan kezd hasonlitani az autó egy telefonra. Egyelőre a dobozok még mások, de szerintem a variációk szűkülnek (lásd Stellantis...) majd. Nagy dilemma, eladjam-e a 14 éves dizel Ford-ot, mert bár avul, de mi legyen helyette?! Ez is micsoda dilemma - már a Ford is értéknek számit...
süti beállítások módosítása