Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Már 1500 autó hagyta el a Renault gyár használt autó felújító részlegét

2021. december 08. - Várkonyi Gábor Autóblog

Kevesebb, mint egy év alatt a Renault a legendás gyárában, Flinsben létrehozta az "autófelújító" részlegét.

264086270_386398629943091_6165559272405834940_n.jpg
Ez lenne a fenntarthatóság, csak ezt nem lehet olyan szépen becsomagolni egy halom kiüresedett frázisba, mint a oly sok minden mást manapság. Pedig a projekt hatalmas figyelmet érdemelne azoktól, akik a környezetvédelmet komolyan gondolják, és nem csak felhasználják a fogalmat arra, hogy másokra erőszakolják a saját elképzeléseiket arról, hogy hogyan kellene élni.

Miről is van pontosan szó?

A valódi körforgásos gazdaság megteremtéséhez sokkal jobban kellene vigyáznunk azokra a tárgyakra, amelyeket már legyártottunk, de minden óvatosság mellett is el jön az a pont, amikor fel kell újítani valamit. A “Factory VO”, vagy Refactory pontosan erre jött létre. Használt, fáradt, de még használható autók újjá varázsolását, gyári standardok szerinti felújítását végzik, a Renault reményei szerint hamarosan Európa legnagyobb, ilyen jellegű tevékenységet végző gyára lesz ez.

A használt autó piac az új autók költségeinek drasztikus növekedése mellett egyre fontosabb szerepet fog játszani. Ahogy ezt már évek óta írom, egyszerűen kiárazódik az új autó a középosztály reális alternatívái közül. Az autópark átlagéletkora drasztikusan nőni fog a következő években a kontinensen, ez a prognózis széles körben elfogadott. A "refurbishing" tevékenység egyre nagyobb szerephez fog jutni a jövőben.

A villanyautókra való törvényileg kikényszerített teljes átállás Európában nem is nagyon hagy más lehetőséget, mint beszállni ebbe az üzletbe, ami egyébként abból a szempontból örvendetes, hogy ez ténylegesen nyersanyag kímélő, és kis ökológia lábnyommal járó, relatív olcsó mobilitást biztosító megoldás, ráadásul kiterjed egy csomó egyéb átalakításra is. Amíg a belsőégésű technológia teljes értékű pótlására a megszokott költségek mellett nem lesz megnyugtató megoldás, addig át lehet hidalni az éveket ezekkel a megoldásokkal is az olyan vásárlóknak, akiknek még nem jön szóba költségek vagy technológia sajátosságok miatt a villanyra váltás. Nyilván ebben látták meg az üzleti lehetőséget a Renault-nál, hiszen a potenciális réteg üzleti szempontból hatalmas.

Úgy is fogalmazhatnék, hogy ami közel 20 éve a Dacia projekt volt, az lehet a jövőben a használt autók újjá varázsolásának az üzleti modellje. Miért? Leginkább azért, mert számos EU-s előírásnak köszönhetően már az egyszerűségéről és használati értékéről ismert diszkont márka sem lesz képes igazán olcsó autókat kínálni. Olcsóbb lesz mint a konkurencia, ez nem kérdés, de még így is nagyobb falat lesz bérből és fizetésből élő európaiaknak egy új Dacia megvásárlása, és ez nem csak a kelet-európai vevőkre vonatkozik.

A diszkont márka sikeres Európa ezen felén is, érthető okokból, de sikeres nyugaton is, és jellemzően egyáltalán nem az alap kivitelek fogynak nagy számban. A teljesen felszerelt Dustereket például egy alapárú átlag márka hasonló méretű kompakt autójának az áráért el lehet vinni, és éppen ezért sokan át is pártolnak a "fullos" autó irányába, ami egyben azt is jelenti, hogy a márka eredménye nagyobb hozzájárulást tesz bele a teljes csoportszintű profitba, mint amit az anyamárkával ki tudnak gazdálkodni.

Hogy jön ide a felújítási biznisz? Úgy, hogy amikor 10 milliós kompakt autók korát éljük közepes felszereltséggel, 3 hengeres motorokkal, akkor 6 millióért egy lényegében új állapotra hozott, de "öreg" autó pont olyan izgalmas lesz, mint amilyen izgalmas volt megjelenésekor az "olcsó" Dacia.

Van itt még egy lényeges szempont: az autók már forgalomba voltak helyezve az EU területén. Ha tényleg jön a belsőégésűek tiltása 2035-től, akkor ezekből továbbra is lehetne szemezni, garanciával együtt, közvetlenül a gyártótól.

Szeptemberben kezdtek el dolgozni használt autókon. 1500 darab hagyta el eddig a gyárat. 2023-ra évi 45 000 darabot akarnak így helyreállítani. Jelenleg 120 embernek ad munkát a részleg, és két műszakban dolgoznak.

A gyárban jelenleg még zajlik új autó gyártás, de 2024-re vélhetően meg fog szűnni ez a tevékenység, és ezzel párhuzamosan a nagy múltú helyszínen a körforgásos gazdasághoz szükséges egyre szélesebb körű lehetőségek kialakítása is meg fog történni.

Része lesz a feladatoknak a tervek szerint az is, hogy könnyű haszongépjárműveket elektromossá alakítsanak, valamint az is, hogy komolyabb beavatkozásokat is meg tudjanak oldani karosszéria munkák kapcsán.

A Re-Energy ágon akkumulátor felújítást végeznek, ami 2021 végére 2000 darabot jelent, de az évtized végére ez a szám megtízszereződhet éves szinten. Az akkuk második "életciklusára" is itt készítik fel az értékes alkatrészeket, amelyek energiatárolásra lesznek felhasználva, autón kívüli tevékenységekhez. Ezzel párhuzamosan töltőrendszerek és hidrogén hajtással kapcsolatos alkatrészek előállítását is tervezik.

A "RE-CYCLE" kapcsán az újrafelhasználás maximalizálását tűzik ki célul, a lehető leghatékonyabb módon. Katalizátorok, mechatronikai alkatrészek, lökhárítók felújítása, újra beépítése, vagy éppen nyersanyaggá alakítása nagy tételben fog zajlani.

A "RE-START" keretében szerteágazóbb és inkább mérnöki tevékenységek zajlanak, prototípusok készítése, 3d nyomtatás alkatrészek kapcsán, ipar 4.0, körforgásos gazdasággal kapcsolatos innovációk és kutatások.

2030-ra 3000 ember fog dolgozni ezen a területen.

A teljesen digitalizált gyár minden márka minden modelljét képes lesz felújítani a tervek szerint. 11 000 négyzetméteren, három csapatban dolgozva jelenleg napi 180 autó a kapacitás, középtávon ez akár évi 90 000 autó is lehet.

Az SGS minősítő céggel együttműködve magas felbontású szkennerrel 360 fokos virtuális átvizsgálást lehet megoldani, majd átlagosan 8 nap alatt meg is lehet valósítani egy teljes helyreállítást. Ez jellemzően 21 nap volt eddig.

Közvetlen értékesítés is szerepel az üzleti modellben.

Biztos vagyok benne, hogy ehhez hasonló kezdeményezések más gyártók stratégiáiba is bele lesznek illesztve a jövőben. Ez a megoldás egy remek eszköz lehet ahhoz, hogy valóban csökkenjen a környezeti lábnyoma az iparágnak, és megfelelő befektetésekkel és technológiai újításokkal szeméttermelés helyett második ciklust adhatunk egy autónak. Az elektromobiltás kérdése is érintve van, minden szinten. Pontos számokat nem lehetett még olvasni, de évi egy milliárd euró feletti plusz bevételt vár a Renault ettől az üzleti modelltől.

A spanyol gyárukra is ki akarják terjeszteni a re-factory modellt, és a jövőben egyéb helyeken is nyitnának hasonló gyárakat, mondta el Luca de Meo, a Renault vezetője.

Flins egyébként tényleg ikonikus helyszíne a franciáknak, itt készült 1952-től nagyon sok sikeres modell, köztük a 4-es, az 5-ös, a Twingo vagy a Clio. A 60-as években 11 000 ember dolgozott itt, ma már csak 2400.

Nem sokkal ezelőtt még 400 000 autó gördült le itt a szalagokról, tavaly már csak 93 000 Zoé és 36 000 Nissan Micra. Ezek egy soron készülnek, és még 3 év van hátra a ciklusukból.

A teljes bezárása a gyárnak hatalmas költség lett volna, így az új feladattal két legyet ütnek egy csapásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr216776706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.12.08. 19:22:42

Tetszik. Ez egy normális kezdeményezés. Bár ha a felújítási ár a jelenlegi új 60%-a ??? ... és nem is létezik más variáns ....hosszú távon és sok helyen ez nem lesz piacképes. Tenni kellene bele legalább két változatot. Egy drágább minőségibb és egy olcsóbb életben tartót.

kunzoo 2021.12.08. 19:48:50

@vilagnezet.blog.hu:
Szerintem jó fejlesztés lehetne a szívó egyhatosokhoz felárért mild hibridet beépíteni, ezzel párhuzamosan elgázosítani. Szerintem jó üzlet lenne hozzá állófűtést vagy elektromos előfűtést beleépíteni.
Tolatókamerát, holttérfigyelőt meglévő alkatrészekből fillérekért be lehetne építeni.

Quattroman 2021.12.08. 22:34:46

ha hibridre átépítik akkor már nem játszik az hogy már forgalomba volt helyezve az Eu-ban....

fifibá55 2021.12.08. 22:50:25

Nem rossz, de miért kell úgy csinálni, mintha Honda kereskedők lennének az USA-ban? (ld. kép)

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.12.08. 23:15:27

Ilyenről olvastam kb 15 éve, Amerikában a kamionokat újították így fel, újszerű állapotúra. a teljes elektromos vezetékrendszert és fékrendszert kukázták, az alkatrészeket homokfúvózták, újrafestették, a motort újrafúrták... Szinte új kamion jött ki a gyárból.

legyetek 2021.12.09. 07:40:55

Nagyon jó kezdeményezés! Sikere lesz és remélem más gyártók is átveszik a mintát. Tulajdonképpen ilyen kezdeményezések felkarolására lenne való az EU.

Örömhernyó 2021.12.09. 09:02:37

Szóval a gyári szervizek horror árait is túlszárnyaló árszabással csiszolnak egy élhető autót a régiből.
Mi lenne, ha kukáznák az elmebeteg európai előírásokat és gyártanának normális autókat? Ja, akkor a kutya se venné az agyontámogatott elektromos autókat.
Kelet-Európában inkább veszik majd az emberek a német, belga, olasz használtpiacról az autót, minthogy 6 milliót verjenek el egy felújításra. Abban az országban, ahol olajcserén is spórolnak? Esélytelen, hogy ennyit köktsenek az emberek a meglévő, már használtan vett autójukra.

kunzoo 2021.12.09. 09:18:51

@legyetek:
Egyébként Magyarországon is létezik hasonló üzleti modell. A Rába Steiger nehéztraktorokat egy vállalkozás teljesen újjáépíti. A váz marad meg, minden más megújul.

kunzoo 2021.12.09. 09:22:29

@Örömhernyó:
Látom nem érted. Elfogytak a behozható használt autók.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.09. 09:22:46

Mondjuk lehetne kicsit bővebben leírni, de elsőre jó nagy marhaságnak tűnik. Tipikus parasztvakítás és a kiskapu keresgélése a nagy fenntarthatóság nevében. Bár a kommentelők lelkesednek, gondolom mindenki más is, akinek fingja nincs semmiről.

1. Mégis hogyan újítanak fel mindent? Az egyik autó rohad, a másiknak a csatlakozói vannak szét, a harmadiknak ki van égetve az ülése, a negyediknek ledarálták a fogaskerekeit.
2. Pont a fentiekből mégis hogyan csinálnak belőlük majdnem újat? Kiszednek mindent, aztán újraépítik az egészet? Többe kerül, mintha legyártanák.
3. Másik motort nem tudom, hogy hogyan tesz bele, ahhoz másik váltó, ahhoz másik felfüggesztés, ahhoz másik elektronika, ahhoz másik vezetékelés kéne. Az autók nem véletlenül vannak úgy tervezve ahogy.
4. "A használt autó piac az új autók költségeinek drasztikus növekedése mellett egyre fontosabb szerepet fog játszani. " Az biztoskurvaélet. Csak miért is növekedtek az árak? Co kvóta, meg olyan vezetéstámogató rendszerek kötelező építése miatt amire semmi szükség.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.09. 09:23:57

@kunzoo: Te nem érted, hogy miért fogytak el.

@Örömhernyó: "az elmebeteg európai előírásokat és gyártanának normális autókat?"
Ez így van.

_Alex__ 2021.12.09. 10:19:38

Érdekes, hogy a fogyasztók jelentős része ellenkezésének ellenére (!) fogyasztó- és környezetbarát tendenciák vannak. A cégeknek az éri meg minél több újat veszünk, de szerencsére van pár ember aki ennek a hozzáállásnak a fenntarthatóságát vitatja és így kezd egyre jobban visszajönni az, hogy mi lenne, ha esetleg vigyáznánk a szarjainkra és javítanánk azokat ahelyett, hogy kidobjuk és újat vegyünk.
És ez ruhára, szerszámra, elektronikára, autóra ugyanúgy igaz.
Magyarországon is csak sírni szokás, hogy bezzeg mi miért nem vehetünk annyi szart mint a gazdagabbak de a legtöbb ember mára vigyázni a cuccaira, azt nem tud.
El fog jönni az idő amikor kezdjük a valós költségeket kifizetni, pl kíváncsi lennék mi lesz ha majd megadózzák a kipufogógázakat csak mondjuk az egészségkárosító hatásuk függvényében. Elég jól lehet mérni mindennek a hatását mára, vissza kell osztani az ajutókkal és egy módosító szorzóval kibocsátás függvényében, rögtön kijön, hogy mennyi pénzzel lehet megváltani azt az elég sok halált ami ezek miatt következik be. A sok proli rögtön vagy leteszi a járművet, vagy nekiáll sürgősen elvégezni az elhanyagolt karbantartást, vagy valamiféle refurbisht vesz igénybe.
Ez a 60% nyilván hasraütéssel született és majd kiderül sikerül-e életképesre kihozni, de alapvetően teljesen rendben volna, ha tartani tudnák értelmes minőségű refurbishhel ami tartalmazza a hajtáslánc modernizálását is.

kunzoo 2021.12.09. 10:24:35

@tiltsál ki te gyökér:
Nyilván nem húszéves gépekkel kezdik, amit a murvás parkoló végéből vettek.
Flottás autókat, vállalati vezetők hat-hét éves autói azert még bőven jó állapotúak lehetnek. Manapság öt-hét éves autók garanciával rendelkeznek! Felújítanak egy hatéveset, aztán eladják mondjuk 3 év gyári garanciával.
Sok autó galvanizált kasztnival készült, ott nem lehet gond a rohadás. Főleg ha amúgy is vállalt a gyár 10 év átrozsdásosás elleni garanciát. Felújítja 6 évesen, ar rá 3 év garit, még benne marad az átrozsdásodás garanca idejében.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.12.09. 10:44:35

A finnyás, nagyigényű vásárlók vajon tudják majd, hogy "használt, lestrapált szarokat" kapnak a pénzükért??
:D
Ez egy q jó ötlet lenne, főleg akkor, ha nem annyiba kerülnek, mint egy új gép, hanem láthatóan kevesebb pénzbe csak.Más gyártók is bőven átvehetnék, egy csomó régi alkatrészt el lehetne sütni a pár éves kocsikba.Illetve egy csomó kitermelt de használhatatlan cucc mehetne gazdaságosan és környezetbarát módon a megsemmisítőbe, hogy valami másnak a nyersanyaga lehessen.Hajrá.Mert hogy tényleg nem lesz gempánk új autóra.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.12.09. 10:47:43

@kunzoo: Miért fogytak volna el?Lehet, hogy az egyik szomszédod holnap fogja eladni a kocsiját, a másik meg holnap után.Valamennyi mindig lesz, folyamatosan.És nem mindenki akar másikat venni helyette.

nemecsekerno_007 2021.12.09. 10:59:18

Ez de jó ötlet.
Vajon miért nincs tele ezzel a média?!?!

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.12.09. 11:13:19

@tiltsál ki te gyökér: Én úgy gondolom, hogy bizonyos alkatrészeket egyszerűen kidobnak, a fődarabokat felújítják, átfestik, átnézik. Vannak alkatrészek, amik kb soha nem mennek tönkre. A hiányzó elemeket nagytételben meg megrendelik vagy utángyártják.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.09. 11:39:26

@kunzoo:
"lván nem húszéves gépekkel kezdik, amit a murvás parkoló végéből vettek.
Flottás autókat, vállalati vezetők hat-hét éves autói azert még bőven jó állapotúak lehetnek."
6-7 éves autó, ami jó állapotú minek gyári felújítás? Már bocs, vagy jó állapotú valami, vagy gyári felújításra szorul. A 6-7 éves autó nagyjából euro6, mit akarsz azon felújítani? Kicseréled a szar alkatrészt, aztán annyi.
"Manapság öt-hét éves autók garanciával rendelkeznek! Felújítanak egy hatéveset, aztán eladják mondjuk 3 év gyári garanciával."
Ha felújítod, akkor pont annyit költesz rá, mint amennyibe az új kerül.

"Sok autó galvanizált kasztnival készült, ott nem lehet gond a rohadás. Főleg ha amúgy is vállalt a gyár 10 év átrozsdásosás elleni garanciát. Felújítja 6 évesen, ar rá 3 év garit, még benne marad az átrozsdásodás garanca idejében."
Nyilvánvaló, hogy nem értesz hozzá. Nyomod ezt a marketingszöveget. Az átrozsdásodás ellen akkor érvényes a garancia, ha sérülésmentes. Ami nem nagy dolog, egy festett lemez se fog elrozsdásodni soha. Ha viszont- mivel autó és használati eszköz - sérül (karcolódik, törik) akkor ugrott a gari is.

Mondom, remekül látszik, hogy ez a marketing szar mennyire bejön a kommentelőknek. Jujj de jó, meg van mentve a Föld, hiszen majd 6-7 éves autókat adnak új árban. Az igazán szennyező 20-30 éves kocsikkal mi lesz?

tiltsál ki te gyökér 2021.12.09. 11:40:17

@geegee: "És nem mindenki akar másikat venni helyette."
Ja. Átállnak a lóháton való közlekedésre...

tiltsál ki te gyökér 2021.12.09. 11:46:40

@Balogh Zsolt:
"Én úgy gondolom, hogy bizonyos alkatrészeket egyszerűen kidobnak,"
Ez így nagyon környezetbarátnak hangzik így elsőre.... Kuplungtárcsát vagy teljes váltót cserélnek? Hengefejet vagy komplett motort? Ahogy írtam minden autó máshogy használódik. Ha hosszú távon használsz kocsit akkor se a váltójának se a fékjének nem lesz baja - ha városban araszolsz, akkor sokkal hamarabb elkopnak.
Ha úgy van ahogy mondod, akkor vagy kapsz olyan autót, aminek a váltójában van 200ezer km, vagy adott esetben teljesen feleslegesen cserélik le.

" a fődarabokat felújítják, átfestik, átnézik."
Hagyjuk. :D:D: Mert az átfestés a legfontosabb... Egy lengőkarszilentnek van két állapota: Jó vagy nem jó. Ha ránézel egy százezer kilométeresre, akkor az még jó, 5 ezer múlva meg megadja magát. Olyankor elviszik és kicserélik a szervízben. Nem kocsit újítanak fel..

"Vannak alkatrészek, amik kb soha nem mennek tönkre. A hiányzó elemeket nagytételben meg megrendelik vagy utángyártják."
Te, arról hallottál, hogy most is vannak szervízek, meg alkatrészgyártók? Pont arra vannak, hogy ami tönkremegy azt megveszed és kicseréled.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.09. 11:59:49

@geegee:
"A finnyás, nagyigényű vásárlók vajon tudják majd, hogy "használt, lestrapált szarokat" kapnak a pénzükért??"
Nem, nyilván nem tűnik fel nekik, hogy két modellel ezelőtti autókat vesznek...
:D

"Ez egy q jó ötlet lenne, főleg akkor, ha nem annyiba kerülnek, mint egy új gép, hanem láthatóan kevesebb pénzbe csak.Más gyártók is bőven átvehetnék, egy csomó régi alkatrészt el lehetne sütni a pár éves kocsikba."
Régi alkatrészt a pár éves kocsikba? Micsoda remek ötlet. Feltaláltad a bontót....

"Illetve egy csomó kitermelt de használhatatlan cucc mehetne gazdaságosan és környezetbarát módon a megsemmisítőbe, hogy valami másnak a nyersanyaga lehessen."
Azért megkérdezném, hogy szerinted jelen pillanatban mégis mi történik egy autóval.

"Hajrá.Mert hogy tényleg nem lesz gempánk új autóra."
Marha érdekes, hogy 3 éve még volt. Jaaa, hogy kihoztak egy csomó kötelezően beépítendő szart? Jaaa, hogy co2 kvótát vezettek be? Jaaa, hogy semmihez sem értő idiótákat szavaztak a parlamentekbe, akik szerint az a környezetvédő, ha 1.2es motorokkal próbálnak meg SUVokat hajtani?
Teljesen balfasz törvényeket meg szabályokat hoztak, most meg isszuk a levét. Ez van.

kunzoo 2021.12.09. 12:25:29

@tiltsál ki te gyökér:
Az egy dolog hogy szerinted semmi baja nincs egy hét éves autónak. No gondoljuk végig.
Nagyon sok alkatrésznek ekkor lejár életciklusa. Privát szervizben nyugaton nem éri meg a javítás, ezért kerülnek ide, keletre. Csak úgy éri meg a behozatal hogy nem cserélik az élettartamuk végére ért alkatrészeket. Ugyanis nem akkor kell cserélni valamit amikor már tönkrement, hanem amikor várható hogy tönkremehet.
Például az összes futómű alkatrész, fék alkatrész, kettőstömegű lendkerék, az üzemanyagrendszer elemei, gyújtókábelek, gyújtótrafók, üzemanyagszivattyú....
Az tipikus keleti dolog hogy addig megyünk amíg el nem romlik és csak akkor cserélünk.
A gyár nyilván filléres áron jut alkatrészekhez, azt is jól látja a szakszervizek visszajelzései alapján hogy mi az ami várhatóan elfárad az adott modellben. Akár szoftverfrissítést is csinálhat. Ez nyugaton működő modell lehet, itt nem.

kunzoo 2021.12.09. 12:40:41

@geegee:
Most hiány van, és úgy tűnik az is lesz. Kevés az új autó, lehet rá várni több mint egy évet. Nagyot ugrott az új autók ára, a használati értékük lecsökkent. Visszajöttek a hatvan-hetven lóerős autók, csak a katsztni meg bőven tonna fölötti. Nehezedő autók gyengülő motorral. A chiphiány miatt eltűnnek az extrák.
Simán lehet hogy a kiszemelt utód gyengébb, lomhább, rosszabbul felszerelt és drágább autó mint amit lecserélnél. (pl. a legcsirkébb Dacia sandero) Akár még kevesebb légzsák is kerül bele. (pl. elektromos fiat ducato)

Motorogre 2021.12.09. 12:52:31

Az ötlet nem új, Ternai Zoltán (BME Közlekedésmérnöki Kar oktató) 40 éve javasolta az 1200-es Zsigulik nagytömegű felújítását. A javaslat szerint minden autót ripityomra szednek, ezeket minősítik, amelyek alkalmasak az azonos technológiájú felújításra, azokat tartják meg ... mielőbb bárki felhorkanna, IGEN: 100 öreg kocsiból kb. 85 felújított jött volna ki. Emlékezzünk, a MERKUR-nál 5-7 évet kellett várni bármilyen autóra .
A korrózió miatt a melső futómű-bekötésekhez a Tanár úr megerősítő lemezeket tervezett - ezeket minden felújított autóba beépítették volna, így "meglenne" a 85 kaszni is.

nikkel odeon 2021.12.09. 13:12:29

@Motorogre: Ennyi... 100 használt autóból nem lehet kihozni 100 használt autót, viszont a tanár úr ötlete teljesen jól működhetett volna. Vagy működhetne is. Nagyon munkaigényes persze, viszont kevés anyag kell hozzá, és ez a lényeg.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.12.09. 13:21:44

@tiltsál ki te gyökér: A te érvelésed alapján a törött autót sem éri meg javítani. Az építőiparban is bevált dolog a felújítás.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.09. 13:48:49

@Balogh Zsolt: A törött autón a törött alkatrészt cserélik ki. Jellemzően vagy bontottra (újrafelhasználás) vagy utángyártottra.
Ez egy létező iparág, nincs ezzel semmi baj, ez nem felújítás.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.09. 14:05:23

@kunzoo: Látom, hogy nem sok közöd van hozzá...

"Nagyon sok alkatrésznek ekkor lejár életciklusa. "
Nincs ilyen, ez marhaság, hogy 7 évesen lejárna a ciklusa. Futástól és használattól függ. Van olyan, hogy autópályázik valaki ( konkrétan ismerek kisáruszállítót Bécsből) akinek 600 ezer van a kocsijában, a kuplingja meg nem volt cserélve, mert berakja 6. ba, aztán megy vele váltás nélkül 110-el 500 km-t. Hegyen lakóknak meg 100ezernél szétmegy a kuplunk.

"Privát szervizben nyugaton nem éri meg a javítás, ezért kerülnek ide, keletre."
Ez sem igaz ebben a formában, nyugaton is van használtautó kereskedelem.

" Csak úgy éri meg a behozatal hogy nem cserélik az élettartamuk végére ért alkatrészeket. Ugyanis nem akkor kell cserélni valamit amikor már tönkrement, hanem amikor várható hogy tönkremehet."
Ez egy kapitális nagy baromság, öcsém. :D:D:D És mesélj, ki találja ki, hogy a hengerfejtömítés még meddig bírja? Amikor kb. negyven dolog befolyásolja az élettartamát?

"Például az összes futómű alkatrész, fék alkatrész, kettőstömegű lendkerék, az üzemanyagrendszer elemei, gyújtókábelek, gyújtótrafók, üzemanyagszivattyú..."
Hülyeség. Sehol, soha nincs olyan, hogy gyújtáskábelt cseréljél, ha még jó. Minek? Semmi közöd az autókhoz. Kettőstömegű lendkereket milyen alapon cserélsz, jóember? Amikor az egyik autóban 200 a másiknál 800 ig semmi baja. Megint van 15 dolog ami befolyásolja az élettartamát.
.
"Az tipikus keleti dolog hogy addig megyünk amíg el nem romlik és csak akkor cserélünk."
Tipikusan nyugaton sem cserélnek semmit amíg az jó. Te normális vagy?

"A gyár nyilván filléres áron jut alkatrészekhez, azt is jól látja a szakszervizek visszajelzései alapján hogy mi az ami várhatóan elfárad az adott modellben."
Húbazmeg. Aszakszervízben a legdrágább az alkatrész, az a gyári, és abból élnek. Ha filléres áron jut hozzá, ha nem, rohadt drágán adja. Azt hívják típushibának, minden gyár úgy áll hozzájuk ahogy a kedve tartja.

"Most hiány van, és úgy tűnik az is lesz. Kevés az új autó, lehet rá várni több mint egy évet. "
Nagyot ugrott az új autók ára, a használati értékük lecsökkent. Visszajöttek a hatvan-hetven lóerős autók, csak a katsztni meg bőven tonna fölötti. Nehezedő autók gyengülő motorral. A chiphiány miatt eltűnnek az extrák."
Köszönhetően annak, hogy hozzád hasonlóan hozzá nem konyítók hoznak döntéseket és szabályoznak mindent.
Ez van, amikor 16 éves svéd kislányokra hallgat a világ.

"Simán lehet hogy a kiszemelt utód gyengébb, lomhább, rosszabbul felszerelt és drágább autó mint amit lecserélnél."
Nem simán lehet, hanem így van. Ezért megy felfele a használt autók ára, igen, kint is. Mert hülye lesz bárki eladni a 6 éves passatot 3 millióért, aztán venni egy újat 14ért - amikor szarabb az egész. És erre vannak szervízek, hogy ha valami szétmegy, akkor kicseréljék.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.09. 14:11:08

@Motorogre:
Gondolom ő volt az egyetlen okos, mindenki más hülye volt.

"A javaslat szerint minden autót ripityomra szednek, ezeket minősítik, amelyek alkalmasak az azonos technológiájú felújításra, azokat tartják meg .."
Honnan is lett volna nagy mennyiségben működőképes vagy akármilyen zsiguli? Szerinte a 80as években ha leesett a gyújtórotor akkor félredobták az autót? Minek szétszedni őket? Ennek az lett volna az eredménye, hogy van 100 db hátsó ablak, meg tökéletes hátsó lámpa, hibátlan féltengely meg gólyaláb egy darab sem.
Tök jó, hogy ez az ember oktatott. Mondjuk Liszenkonak is voltak remek elképzelései, még talán akadémiai tag is volt.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.12.09. 14:45:57

Amúgy meg Renaultokért újonnan is sok a 6 millió Ft. Tehát ez a módszer inkább sokkal megbízhatóbb márkáknál lenne járható és értelme is.

Motorogre 2021.12.09. 15:14:24

@tiltsál ki te gyökér: nem elég pontosan írtam. A tisztítás-mosás stb. után minősítik az ALKATRÉSZEKET (próbapad, geometriai felmérés, szemrevételezés - melyiket hogy kell), és amelyik felújítható, azt megtartják , a többi kuka. A felújított alkatrészekből pedig összeszerelnek egy autót . Tehát a minősítés nem a gépkocsira, hanem alkatrészeire vonatkozik.

Egy példa: vízpumpa (=hűtőfolyadék keringető egység): ha a ház sértetlen, akkor csapágy és simmering-csere után egyenértékű egy újjal.
80-as évek elején lerobbantam NSZK-ban, ott nem ismert autóval. A sok szaladgálás alatt láttam: a szervízekben a kiszerelt vízpumpákat egy konténerbe dobják (az egész környéken mindenhol) - ezt egy vizpumpa-felújító szakcég összegyűjti, és amelyiket lehet, felújítja (nyilván 100 db-tól kevesebb lesz) - csomagolja és visszaszállítja a szervízekbe.
Ugye nem gondoljuk, hogy akkor nem volt elég gyári új a boltban, vagy hogy a népeknek nem volt pénze újra ? De ez hatékony volt - talán akkor még a környezetvédelem gyerekcipőben jár (bár büszkék voltak hogy Frankfurtnál már NEM habzik a Rajna !)
Remélem így érthető.

kunzoo 2021.12.09. 15:22:03

@tiltsál ki te gyökér:
A hengerfejtömítésre nem írnak elő intervallumot, de minden másra igen.
Pl vezérlésnél cserélni kell a vízpumpát, görgőket állapottól függetlenül. Gyertyákra is előírnak csereperiódust, nem várják meg mire nem ad szikrát. Nagyon sok cuccnál meg van adva kilométer, vagy X év.
Ha garanciát vállalnak egy ilyen felújítás után, nyilván kicserélik ezeket az alkatrészeket. Nem lenne jó reklám ha a vétel után pár hónappal szétesne valamelyik kopó alkatrész.

midnight coder 2021.12.09. 15:55:12

@Örömhernyó: "Ja, akkor a kutya se venné az agyontámogatott elektromos autókat."

És az ükunokáid a Dünén élnének, csak homokférgek nélkül.

Mankel 2021.12.09. 16:17:05

Ez azon emberek halmazának szól aki a használt autó piacon akarna venni valamit, de inkább fizetne 15%-kal többet azért a tudatért, hogy amit vesz nagy eséllyel jó állapotú/garancias. Mint jóska pista vagy jóskapista kft. Által árult olcsóbb autó. Te mit gálasztanál 3,5 misi egy 5 éves hunday i30passion blue felszereltség (95 000 km) egy random vagy 3,8 misi ugyan az a felszeteltség csak x év gyári garancia felújítva.
Én a másodikat. Lehet hogy az első is jó de 6 hónap 1 napnál "kiesik a váltó" pereskedhetsz. A másiknál meg ott gyári garancia.

Zionnépe 2021.12.09. 16:20:29

Egyértelmű PR fogás csak az egész! Nem tuds minden autóhoz mindent újra beszerezni, pláne utángyártani. A tervezés többe kerül és a tesztelés.
Arrpl nem is beszélve, hogy ugye más motorhoz más váltó, más kipufpgórendszer, de má motortér kialakítás is kell, valamit elektronika, és infotaiment rendszer is.
Pláne 7 éves autókat manapság alig kell kicsit "gatyába rázni" kb, már ha nem taxik vagy futárcégesek voltak.
Szimplán nem akartak minden jó szakitól megválni és addig is parkoltatják őket ameddig újra fellendül a bolt.
Csak egy PR fogás, semmi más.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.12.09. 16:53:08

@tiltsál ki te gyökér: Oké, b+, csak éppen rohadtul nem mindegy, hogy egy faluvégi adócsaló xyz garázscég javít vagy bont szét egy autót, vagy pedig a gyár, akinél senki se tudhatja jobban, szakszerűbben.Ha akarod, akkor azért érted...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.12.09. 16:55:31

@tiltsál ki te gyökér: a balfasz, gyökér eus szabályhozókkal (erőszakos elektromosítás minden áron...) is kéne valamit csinálni, de azt meg még úgysem tudom, hogyan kellene...Még sem lehet csak úgy falhoz állítani, pedig az célra vezető volna.

midnight coder 2021.12.09. 17:51:34

@geegee: Igazából a robbanómotorok fejlesztését kellett volna megszüntetni már 30 éve, és azt a pénzt amit arra dobtak ki, hogy a kocsi ne 7 litert fogyasszon hanem 6-ot miközben a motor élettartama a felére csökken. Ha ezt akkor megteszik, akkor mára már lenne használható hatótávú akksi megfizethetõ áron, a túlbonyolított, rákkeltõ anyagokat a levegõbe pöfögõ benzin és pláne dízel motor pedig menne oda ahová való: a közlekedési múzeumba.

.Gordon Gekko. 2021.12.09. 18:59:13

Renault minek felujitani, amikor ujonnan is szar?

De egyebkent maga az 5let jol hangzik.

csorsza 2021.12.09. 19:35:06

@midnight coder: azokon a homokdűnéken, amiket a litium-bányászat hagyott maga után...

csorsza 2021.12.09. 19:37:11

@midnight coder: nem lenne, mert a mai ipari tudással sem tudnak értelmes kapacitású akkumulátort gyártani, nemhogy a harminc évvel ezelőttivel tudtak volna... Amig az nem lesz, addig lufi az egész elektromosautósdi. Ja, meg infrastruktúra a töltéshez.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.09. 21:40:05

@kunzoo:
Nagyon ne értesz hozzá :D:D:D: Nagyon nem..
"Nagyon sok cuccnál meg van adva kilométer, vagy X év."
Annyira nagyon soknál azért nincs. A vezérlés az egy dolog, azt tényleg az előtt kell cserélni, mielőtt szétmegy, mert ha szétmegy, akkor szétveri a motort.Teljesen értelmetlen egy jó gyertyát lecserélni.... minek? Kicsi a szikra amit ad, vagy nem tetszik a színe?

"Ha garanciát vállalnak egy ilyen felújítás után, nyilván kicserélik ezeket az alkatrészeket. Nem lenne jó reklám ha a vétel után pár hónappal szétesne valamelyik kopó alkatrész."
Az biztos. És tudod mire nem ad garanciát egyik autógyártó se? A kopó alkatrészekre. Pont azért, mert kopó alkatrészek. De hajrá, próbáld meg a leégetett kuplungot kicseréltetni gariba... Körbe fognak röhögni.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.09. 21:43:11

@geegee:
" b+, csak éppen rohadtul nem mindegy, hogy egy faluvégi adócsaló xyz garázscég javít vagy bont szét egy autót, vagy pedig a gyár, akinél senki se tudhatja jobban, szakszerűbben.Ha akarod, akkor azért érted.."
Ez így van. Hiszen a komoly nagy cégek soha nem csaltak még semmiben. DÍZELBOTRÁNY MEGVAN? Meg a többmilliárd eurós bírságok megvannak?
Bármelyik sarki szerelő/ karosszériás/ bontós többet tud az autókról, mint a márkaszervízek.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.09. 21:52:09

@Motorogre:
Oké, értem a pontosítást. Akkor is marhaság.

Hogy lenne 100 lada mozgásképtelen, és javíthatatlan? Mitől?
Az egyiknek a százból el van törve a kardántengelye - ettől mozgásképtenen. Akkor szedjék szét, és minősítsék az alkatrészeket? Minek? Kell bele egy kardán aztán mehet.
A világ baromsága szétszedni valamit, aztán bontott alkatrészekből összerakni egyet. Minek? A jobb féltengelyben lesz 50 ezer, a balban 200. Ez aztán a megbízható, stabil autó, mi?

És próbáld megérteni - A vízpumpában tönkremegy a csapágy. Ezt ki lehet cserélni, oké. De nem bontottra, mert akkor az pont három hét múlva fog szétmenni.
Szóval. Ha van száz lada, és abból összeraksz 80at, akkor az a 80 nem százezret fog menni, hanem tizet, és szétesik.

Valaki kitalálta ezt a marhaságot. Nem gondolod, hogy ha reálisan megvalósítható lett volna, és lett volna értelme, akkor megcsinálják?

tiltsál ki te gyökér 2021.12.09. 21:56:26

@midnight coder:
"Igazából a robbanómotorok fejlesztését kellett volna megszüntetni már 30 éve, és azt a pénzt amit arra dobtak ki, hogy a kocsi ne 7 litert fogyasszon hanem 6-ot miközben a motor élettartama a felére csökken. Ha ezt akkor megteszik, akkor mára már lenne használható hatótávú akksi megfizethetõ áron, a túlbonyolított"
Már negyvenszer leírtam, hogy hagyd ezt a baromságot. Miért nem rögtön arra kellett volna koncentrálni, hogy szárnyakat növesszünk, és repkedjünk? Baszki, fizikai korlátai vannak az akksitechnológiának. Fejlesztgetheted, meg nézegetheted, de ez ennyit tud. Itt a vége.
50 évvel régebbi a villanymotor mint a benzin. Szerinted miért találták fel a robbanómotort? mert az olajcégek azt akarták?
Baszki, nem értek a programozáshoz, akkor nem okoskodok róla egy sort sem. Te miért magyarázol olyanba amihez semmi közöd nincs?

Mérges 1234 2021.12.09. 22:00:55

@csorsza

Lehet nem lenne, de akÁr lehetne is, a közes nyomócsőves dízelek fejlesztésébe euró milliárdok mentek el. Aztán kb. mostanra zsákutca lett. A turbós benzinesek is sokba kerültek.

Nem tudni biztosan, e akár lehetnének is jobb akkumlátorok.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.09. 22:02:31

@geegee: " a balfasz, gyökér eus szabályhozókkal (erőszakos elektromosítás minden áron...) is kéne valamit csinálni, de azt meg még úgysem tudom, hogyan kellene..."
Mondjuk elgondolkodni, hogy melyik a jobb.
Ha vesz száz ember elektromos autót, és azt támogatjuk, másik 10ezer már járkál a 25 éves dízellel, vagy ha a tízezer polgár hozzájuthat valami dacia/suzuki szintű szarhoz, mondjuk kedvezményes hitellel.

Ha jó egy technológia, akkor az eladja magát. Nem emlékszem, hogy állami támogatás kellett volna bárkinek, hogy okostelefont vagy lapostévét vegyen. Ha jó lenne a villanyautó, akkor vennék. De nem az.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.09. 22:05:04

@Mérges 1234:
"Nem tudni biztosan, e akár lehetnének is jobb akkumlátorok."
Igen. Egy másik univerzumban... más fizika meg kémiai szabályokkal.

Te figyelj. Van ez a régi unalmas fejlesztés, nem kéne vele valamit kezdeni? Kerék a neve. Már vagy ötezer éve ugyanolyan - nem lehetne valami jobbat helyette?

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.12.09. 23:15:59

Úgy látom, csak egy kommentelő nem hiszi el, hogy a dolog működhet. Ez a felújítósdi már évtizedek óta ismert a vasútnál, úgy hivják remotorzáció. Szétszedik a mozdonyt, a dízelmotort kidobják a kukába. A kerekeket megesztergályozzák, a karosszériát kilakatolják. Kap új vezérlést, esetleg légkondit és egy új dízelmotort. 50%-kal olcsóbb, mint egy új mozdony, továbbá minden engedélye megvan, hiszen csak felújították. Sok ország csinálja, néhány jármű akár 2x is áteshet egy ilyen megújuláson. Egy mozdony pedig elpöfög így akár 60 évig is! Namármost, ezt miért nem lehet megcsinálni személyautókkal? A kuplungot nem kell nézegetni, mindegy milyen, kuka! A gyertyák is. De a karosszéria, motorblokk, műszerfal, ülések... miért ne kaphatnának még egy esélyt?

D55 2021.12.09. 23:37:10

Na, látom végre kezdik az emberek tömegesen észrevenni, hogy mi történik. Bennem ez kb. akkor tudatosult, amikor pár éve megvettem a most 20 éves Hondámat és nézelődtem a fiatalabbak terén, hogy egyszer majd mi legyen utána a következő, ha megtehetem. Azóta mindenki hülyének néz, ha észreveszek valami apróságot amivel lehet kéne majd foglalkoznom és említem ezt másoknak, mondván "hülye vagy, ez egy japán autó, ráadásul egy nyugdíjas bácsitól vetted, szard már ezeket le, semmi baja". Igen, csak közben rájöttem, hogy megeshet ez az utolsó tartós fogyasztású cikknek tervezett autó, amit birtokolhatok, hacsak pár éven belül nem engedhetek meg magamnak még gyorsan egy 2.4-es CL vagy CU Accordot. Mert egy jó ideje sajnos az EU csak olyan technológiák megléte mellett enged autókat forgalomba, amik miatt a végeredmény méregdrága és nagy eséllyel ipari hulladék, plusz már addig is eljutottunk, hogy a sofőrtől az irányítást átvevő rendszerek megléte is előírás (holott már egy szimpla elektromos gázpedál is életveszély tud lenni, nekem az egyik céges autó rendszeresen nem érti amikor csordogálva üres helyett mégis hirtelen visszahúznám 1-esbe és nem nyomtam előtte a kuplungot teljesen koppra, balra nagy ívben kifordulásnál párszor majdnem ottmaradtam emiatt, folyamatos padlógázra is alapjáraton tartja amíg full vissza nem kuplungolok egyet).

Olvasgattam egyébként sokat a környezetvédelmi indokokról, amikor szemet szúrt ez a szovjetúniót megszégyenítő módon agresszív piackorlátozás és nagyon nem kerek, amit csinálnak. Ok, hogy ilyen-olyan jól megszokott károsanyagok kibocsájtását csökkenti pl. a közvetlen befekcsendezés a benzinmotorosoknál, de cserébe kormol. Elérték tehát, hogy mondjuk az asztmások nem fulladnak talán annyira, de legalább mostmár ezek is ugyanúgy rákot okozhatnak szerencsétlen esetben, mint a CR dieselek, hát gratula... A CO2 kibocsájtás pedig megint csak vicc. Megnéztem kíváncsiságból, a 20 éves, 110 lovas, tönkretehetetlen 1.6-os szívómotorom ha jól emlékszem átlagban 150-160g/km-t bocsájt ki. Plusz ezt úgy, hogy a gyárilag megadott VÁROSI 8.2L/100km-es fogyasztás helyett ha vicces kedvemben vagyok, akkor 7.3-ig le tudom vinni, épp ahogyan a gyári gyorsulási értéknél is megyek tizedekkel jobbat GPS mérés szerint, tehát a gyártó szerintem inkább óvatos ráhagyással adott meg minden adatot a föld mi felénk eső részén elterjedt trükközés helyett. És akkor egy új, 126 lovas, 1000-es turbós Civicnek meg 140-175g/km a megadott kibocsájtása. Mivel is vagyunk akkor előrébb itt?

Tartok tőle egyébként, hogy itt az van, hogy senki sem buta azért annyira ott nyugatabbra a műszaki dolgokhoz, meg senkinek sem elsődleges szándéka az embereket egy olyan nyomasztó világba taszítani, ahol a kikényszerített, sokszor életveszélyes gyermekbetegségektől szenvedő technológia válogatás nélkül veszélyeztetett koraszülött csecsemőknek nézi a felelősségteljes felnőtteket (is). Csak valószínűleg rájöttek, hogy az "innovatív technológiai fejlesztésekre" és "környezettudatos technológiák kidolgozására" agyatlanul locsolt milliárdos pályázati befektetéseket nyereségessé kéne valahogy tenni, különben borult volna a bili, amikor az ésszerű piaci/fogyasztói igények miatt ezek hatalmas port verve bedőlnek és esetleg azzal a lendülettel magukkal rántják egy feneketlen szakadékba az Eurót... Mert különben miért is gyárthatnak még dieselmotoros személyautókat? Miért is engedik kiskapuzni a zöldrendszámos utcai rombolókat? Miért is lehet gazdasági szövetségek mentén a CO2 flottaátlagot rugalmasabban számítani? Miért is nincsenek vérfagyasztó hatósági vizsgálatok, amikor felmerül a legkisebb gyanúja, hogy egy "biztonsági vezetéstámogató" rendszer odatámogatott egy autót a szalagkorlátnak, vagy jobb esetben csak biztonságiöv-általi bordarepedést okozott egy útra tévedt kartonpapír miatt? Kellemetlen kérdések, lehet jobb is, ha nem folytatom... :)

D55 2021.12.10. 00:41:30

@geegee: "a balfasz, gyökér eus szabályhozókkal (erőszakos elektromosítás minden áron...) is kéne valamit csinálni, de azt meg még úgysem tudom, hogyan kellene...Még sem lehet csak úgy falhoz állítani, pedig az célra vezető volna."

Türelem, majd falhoz állítják őket a szavazóik, amikor nem tudják megenni a sok akkumulátort meg elektromos töltőállomást és a környezettudatos lisztféregből készült tészta szagától végül rájönnek, hogy ezzel kellett volna foglalkozni a szentséges jogállamiság útjáról a sátáni önellátóképesség útjára merészkedő országok magánügyei helyett.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.10. 00:44:46

@Balogh Zsolt:
"Úgy látom, csak egy kommentelő nem hiszi el, hogy a dolog működhet."
Mert annak az egynek van némi fogalma az autókról, a többi meg valahogy a sötétben tapogatózik.

Ez a felújítósdi már évtizedek óta ismert a vasútnál, ... Namármost, ezt miért nem lehet megcsinálni személyautókkal?
Elmondtam, hogy mert marhaság. Én nem szólok ahhoz, hogy mit csinálnak egy vonattal, mert fogalmam sincs. Ránézésre a mozdonyban van hely betenni bármit. Egy autó más. Ráadásul az árfekvés is nagyon más.

"A kuplungot nem kell nézegetni, mindegy milyen, kuka! A gyertyák is."
Ha jó, ha nem, menjen a kukába. Hurrá, tényleg értelmes elgondolás. Olyan zöld...

"De a karosszéria, motorblokk, műszerfal, ülések... miért ne kaphatnának még egy esélyt?"
Az nem elég esély, hogy odamész és megveszed a használt autót, tudod, hogy használt, tudod, hogy milyen és kész?
Már bocs, mi a franc bajod van azzal, hogy van egy 6 éves autó, ha abban elszaródik valami, akkor megveszed az alkatrészt, megjavítják és mehet tovább? Ez így működik kb. mindenhol a világban. Ez akkor nem jó, szedjük szét, dobjuk ki a felét, ha jó ha nem, aztán tegyük bele amit éppen akarunk.

Ennek az egésznek az egyetlen értelme, hogy rájöttek, hogy kurvára tarthatatlan az a marhaság, hogy 10 év múlva majd mindenki ev-vel jár. Itt a kiskapu, nem forgalomba helyezés, hanem felújítás - és vígan fogják eladni a felújítottnak hazudott benzinmotoros autókat.

D55 2021.12.10. 01:02:01

@Zionnépe: Nem biztos, hogy PR fogás. Amit nem tudunk pontosan szerintem, hogy hol a határ egy gyári felújítás során, ahonnan már új példány létrehozásának minősülne a dolog. Motorcsere pl. sima egy autószerelőnek is, csak egyezzen a típus. Egy gyárnak meg akár egy főtartóelem csere is sima lehet talán, hiszen nem kérdés, hogy gyári technológiával végzik, miért kössön bele bárki? És ugye akkor gyártástechnológiai okokból lehet olcsóbb is, ha egy csomó apróbb alkatrészből is újat kap sorról készre szerelve a fődarabhoz, mint ha a ki-be szerelgetéssel, válogatással szöszölnének.

Örömhernyó 2021.12.10. 01:20:11

@midnight coder: A fosszilis üzemanyagok mobilizálták a világot. Most divat azokat átkozni, de valahogy nem halt ki tőle az emberiség.
Az elektromos autó egy jó dolog, de tudomásul kell venni a korlátait. Jelenleg a sötétzöld politika siet ellehetetleníteni az emberek közlekedését. Jelenleg pont Európában semmi se indokolja, hogy kitiltsák a benzines autókat, leállítsák a gyártást. Jelenleg az elektromos autó csak állami támogatással életképes. Tehát valójában életképtelen. Nekem nem fáj, én megengedhetem magamnak a benzinest itt Ázsiában megengedhetem az elektromost, megengedhetem a benzines robogót és az elektromosat is. De a magyar ember nem válogathat. Persze tilalmakkal, adók emelésével, adókbó juttatott támogatásokkal bármit meg lehet csinálni, csak ezt úgy hívják, hogy kommunizmus.

kunzoo 2021.12.10. 07:39:02

@tiltsál ki te gyökér:
A gyertyákra megad egy kilométerfutást a gyártó. A kocsim karbantartási tervében fel is van tüntetve.
A garanciát itt a gyári felújításra értem. Ha itt a renault gyár új kuplungot, kettőstömegűt szerel be, arra biztosíthat garanciát. Nyilván megvizsgálnak egy ilyen esetet, de ha pl a kinyomócsapágy széthullik 20 ezer után, az garis egy új autónál is. Nem csak úgy mehet tönkre egy kuplungszerkezet hogy leég a ferrodol.

igazi hős 2021.12.10. 08:45:34

@tiltsál ki te gyökér: Rossz példa, a gyertya öregszik, ráadásul egész jól modellezhető módon. Gondolom, neked sem volt a kezedben hézagmérő vagy 20 éve (kivéve ha veteránod van), mert már kell. Cserébe 60 ezrenként kidobjuk a gyertyát pedig "lehet benne még 1-2 év". Csak a motor sínylené meg a döglődő gyertyát. Jobb ez így.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.10. 08:56:20

@kunzoo: Na, most akkor beszélsz kilométerfutásról, nem időről.
Te is elmondhatnád, hogy miért jó, vagy miért zöld, hogy az összes mindent, ha jó, ha nem jó lecseréled egy bizonyos pillanatban.
Vegyünk egy 200 ezres autót - akkoriban nagyjából ideje a vezérléscserének.
Mostani állás szerint elviszed a szervízbe (vagy eladod és az új tulaj) lecserélik a vezérlést, átnézik a futóművet, meg az egészet, lecserélik ami rossz, aztán mehetsz. Igen, az ülés kicsit ki lesz ülve, kormány kopott, a kezelőgombokról lepattogott a festék a kasztnin lesz pár karc, horpadás, a fényszóró kicsit rosszabbul világít, stb stb... Számíthatsz arra, hogy lesznek dolgok, amik tönkre fognak menni, és sűrűbben látogatod a szervizt mint egy új autóval tennéd. Lehet, hogy a kéttömegűt cserélheted 50 ezer múlva, lehet, hogy 150 múlva. Lehet, hogy a szilentjeidhez soha nem kell nyúlni, lehet, hogy két kátyú múlva adják meg magukat. Ez benne van a pakliban.

Ez a felújításos dolog hogy is nézne ki? Megfogod a 200 ezres autót, szétszeded. Most vagy vizsgálgatod, hogy mi jó - mi nem jó (idő, pénz, és szerintem ember nem találja ki, hogy a kinyomócsapágy éppen milyen állapotban van) vagy ahogy a kollega mondta, fűnyíróelv szerűen cserélsz mindent amit érsz. Cseréled a jó lengőkart, cseréled a jó hűtőt, a hibátlan váltót, cserélsz mindent. Mivel a csatik meg kábelek is öregszenek, cserélheted a kábelköteget. De cserélheted a fényszórót is, mert se a plexije, se a foncsorja nem százas. A karcok miatt fújhatod le a teljes kocsiszekrényt. Ez zöld lenne? Ne vicceljünk már. Vegyük csak a gumit, mint legegyszerűbb példa. Van rajta valamilyen állapotú. Lecseréled? És ha 10 ezer sincs bennük? Szélvédőt kiszeded és visszarakod? Minek?
Ha meg abba is bele akarunk menni, hogy mondjuk egy fényszórót is darabjaira szednek, és csak a foncsort cserélik ki, akkor ahhoz a gyárnak nem sok köze van, majdnem minden alkatrész a beszállítóktól jön. Aki szedett már szét autót, az tudj,a hogy minden egyes alkalommal törnek fülek, patentok, azokat sem lehet javítani.
És akkor mi az eredmény? Egy tíz éves csili-vili autó plusz egy autónyi szirszar alkatrész.

Megint mondom. Ez az egész meló csak arra jó, hogy mondjuk bemegyek a BMWhez, és tudok venni egy 15 éves, nullkilométeres M5-öt, a maga 5 literes motorjával aztán üdvözlöm Grétát...

tiltsál ki te gyökér 2021.12.10. 09:02:57

@D55:
"Motorcsere pl. sima egy autószerelőnek is, csak egyezzen a típus. Egy gyárnak meg akár egy főtartóelem csere is sima lehet talán, hiszen nem kérdés, hogy gyári technológiával végzik, miért kössön bele bárki?"
A gyár összeszerel. Meghatározott sorrendben, szalagon. A ponthegesztéseket a robotok végzik, a fényezést is. A gyárnak semmi köze ahhoz, hogy hogyan szeded szét, A gyár úgy rakja össze, hogy neki a leggazdaságosabb legyen. Nézz fel a kocsid tetejére, ott egy három négyzetméteres tetőkárpit. Próbáld meg kiszedni :)

pandras11 2021.12.10. 09:19:30

" Bár a kommentelők lelkesednek, gondolom mindenki más is, akinek fingja nincs semmiről. "

A lényeg, hogy neked van !

tiltsál ki te gyökér 2021.12.10. 09:30:29

@pandras11: Ja. Nekem van.
Az ilyen egetrengető nagy újításoknál azért érdemes feltenni a kérdést, hogy vajon hogyhogy nem jutott eszébe ez másnak. Aztán fentebb kiderül, hogy eszébe jutott, csak valahogy nem volt életképes.

midnight coder 2021.12.10. 09:48:59

@Örömhernyó: "Most divat azokat átkozni, de valahogy nem halt ki tőle az emberiség."
De azért elég jó úton van.

"Az elektromos autó egy jó dolog, de tudomásul kell venni a korlátait."
Mert az elsõ benzines autóknak nem voltak korlátaik? A robbanómotor úgy 100 év fejlesztési elõnyben van az elektromoshoz képest. Aztán úgy 30 éve már igazából nem lehetett értelmesen továbbfejleszteni, zsákutca. Az ebbe ölt pénz az ablakon lett kidobva.

"Jelenleg a sötétzöld politika siet ellehetetleníteni az emberek közlekedését. Jelenleg pont Európában semmi se indokolja, hogy kitiltsák a benzines autókat, leállítsák a gyártást. Jelenleg az elektromos autó csak állami támogatással életképes. Tehát valójában életképtelen."

10 év múlva versenyképes lesz. De ehhez az kellett, hogy a politika rálépjen az autóipar tökére. Viszont az onnan kipottyanó akkumlátorokból minden más technológia is profitál majd.

midnight coder 2021.12.10. 09:51:20

@D55: "Elérték tehát, hogy mondjuk az asztmások nem fulladnak talán annyira, de legalább mostmár ezek is ugyanúgy rákot okozhatnak szerencsétlen esetben, mint a CR dieselek, hát gratula.."

Na ezért kell betiltani a robbanómotort. Úgy is fel lehet tenni a kérdést, hogy hány gyereket szabad megölnöd azért, hogy autóval járj?

kunzoo 2021.12.10. 10:04:55

@tiltsál ki te gyökér:
Szeintem a gyáribfelujításnál cserélik ezeket a dolgokat amit mondtál. A festést megoldják egy jó minőségű polírozással. Futómű, fék, kuplung, kettőstömegű csere.
Szerintem lekövetik az autó előéletét, márkaszervizbe hordott autón lekövethető hogy mi volt korábban kicserélve. Emiatt jól szűrhető hogy mit cseréltek és mit nem.
Mint korábban mond5am, nem a lefingott aztókat fogják így felújítani. Jó autókat van értelme újszerű állapotba hozni. Itt a lényeg az újra megadott gyári garancia. Szerintem a jegjobb a gyárnak, amikor lejár a sima gari, a vevő anno nem kért plusz éveket a vásárláskor, ezzel utólag meghosszabbítják. Ilyen esetben valóban elég egy alapos átvizsgálás, hisz lehetne gyári garis is. Pl Daciánál a három év garihoz vásárolhattál +2 év garit előre kifizetve a szervizeket. Ha ezt valaki elmulasztotta, egy ilyen akcióban a gyár adhat rá újra több év garanciát. Utólag a Daciánál már nem veheted meg a plusz garit, ezt vásárlásnál kell eldönteni.

kunzoo 2021.12.10. 10:11:09

@midnight coder:
Az elektromos autók együtt fejlődtek a belsőégésűvel. Az autózás hajnalán fej fej mellett haladt a kettő. Hegyi terepre már az elaső világháborúban kifejlesztettek dízelelektromos vontatókat, összkerékhajtással. Maga a villanymotor már 120 éve fejlett, az energiatárolás a gond.
Amúgy a lítiumbányászat is öli az afrikai gyerekeket.
A belsőégésű motorok elég sok gondját megoldaná az ha tömegesen átállítanák őket propán vagy földgáz üzemre, a dízeleket gázolaj-propán vegyesüzemre.

Motorogre 2021.12.10. 10:16:12

@tiltsál ki te gyökér: Igen, sok-sok marhaság volt azokban az időkben. Ahogy több kommentelő írja: piackorlátozás volt, nem gyárthattunk személygépkocsit. Viszont sokféle autóalkatrészt gyártottunk keletre-nyugatra egyaránt, gondolom erre alapult az ötlet. Azt hogy micsoda hiány volt autókban is, mások és én is jeleztem (MERKUR várólisták ...).
Az ötlet felszívhatta volna a gyárkapun belüli munkanélküliséget, a fizetőképes kereslet is megvolt - hogy miért nem valósult meg, nem tudom. Talán mint a Toyota beruházás - a SZU nem engedte.
Nézd Mankel és D55 kommentjeit is.

Ma már az ötlet legnagyobb nehézsége a munkaerőhiány, legalábbis szerintem .
Részemről Off.

Örömhernyó 2021.12.10. 11:17:32

@midnight coder: Az emberiség hol van kihalófélben? Csak mert most a szélsőbal nyugaton ezt szajkózza, még nem lesz igaz. Ahol csökken a népesség, ott a jólét miatt csökken, mert nem akarnak gyereket csinálni az ellustult fehérek és sárgák. A barna egyedek száma nő. Nincs kihalás, az van, hogy bizonyos népek feladták a szaporodást, mert a férfiak impotensek, a nők meg elhiszik, hogy a "karrierjük" és a macskáik ki töltik az életüket.

Az elektromos motorok sokat nem kellett fejlődjenek, az akkukkal volt gond.
Te kipécézted a benzin/dízel autókat, hogy azokat miért nem váltották már le az elektromosak. Pont azért, amiért a vezetékes telefont az utóbbi évtizedekig nem váltották le a mobilok. Akku volt a probléma. Csak míg egy telefonba elég volt kezdetben egy pár száz mAh-s NiCd akku, mert ha lemerült, akkor beleraktál egy másikat, vagy töltötted picit. Autónál ezt nem tudod megtenni, mert ott halsz meg az autópályán. Szóval igen, az akkutechnológia kellett, hogy fejlődjön. Most már majdnem ott van a technika, ahol lennie kellene, már csak a lítiumot kellene lecserélni mert az hamarabb ki fog fogyni, mint a kőolaj/földgáz.
De az elektromos autó még mindig nem lenne versenyképes, ha nem nyomulnának a kommunista nyilas sötétzöldek nyugaton és nem avatkoznának bele a piaci folyamatokba autoriter szabályozással. Ha mondjuk tényleg komolyan gondolnák a környezetvédelmet, akkor előírnák, hogy az elektromos autók akkuit újrahasznosítsák. Egy benzines autót picit könnyebb újrahasznosítani.
Az meg külön vicc, hogy a delejt is elő kellene állítani valahol, amit persze olaj/földgáz/szén tüzelésű hőerőművekkel oldanak meg, mert Atomkraft nein danke egyre több helyen.

Én nem vagyok az elektromos autók, robogók ellen. Az ázsiai családomban van több elektromos robogó, nem olyan kis szarok, amiket Magyarországon árulnak milliókért, állami támogatással, hanem piaci alapon gyártott, forgalmazott, 150+ km hatótávú gépek. Vannak hibrid autók, van egy Tesla is. Megvan ezeknek a szerepe, de amit az európaiak csinálnak, az hülyeség. Kommunizmus. És mint ilyen öntökönlövés.

D55 2021.12.10. 13:08:41

@tiltsál ki te gyökér: Nem úgy értem, hogy simán kivitelezhető, hanem hogy simán megtehetik újbóli forgalombahelyezés nélkül :) Erre írtam a gyári technológiát is, hogy akár egy komplett önhordó vázcsere is lehet ilyen egyszerű a gyárnak, ahol nem kérdés, hogy a gyári technológiai előírások szerint zajlik a folyamat... És ugye amit mondasz is, hogy onnantól meg már olcsóbb a sorról lehozni egy komplett szerelt fődarabot cserealkaltrésznek becézve, mint a régiből átszerelgetni mindent sallangot. De ha jól gondolom, akkor a lényeg, a "rendszám" meg mehet vissza ;)

D55 2021.12.10. 13:47:05

@midnight coder: Vagy csak a közvetlen / nagy nyomású befecskendezést betiltani, mert amiatt keletkeznek a mikroméretű, ki nem köhöghető, az ember tüdejébe beágyazódó koromszemcsék? És ha nem lenne világos, akkor amíg bele nem kényszerítették a fejlesztéseket ebbe az irányba, addig a benzinmotorok 0, azaz 0 szálló port / kormot bocsájtottak ki és a dieselek is jóval nagyobb méretű, a légzőrendszerünk által kiszűrhető méretű szemcséket, amiktől max a falak lettek olyan ronda feketék pesten. A CO2-t meg tényleg hagyjuk, mert európai viszonylatban bolhából elefánt kategória. Az asztmához meg szerencsére nincs közöm és orvos sem vagyok, csak példaképp hoztam fel, hogy régen maximum beteg, vagy betegségre erősen hajlamos emberekre volt érezhető hatással amiket az autók kipöfögtek, de le merném fogadni, hogy aki ilyen egészségügyi problémákkal született, az 136000 éve sem érezte túl jól magát egy tűzrakóhely mellett, amin az ősemberek elkezdték az értelmi fejlődésünk kulcsát jelentő sült-főtt ételeket előállítani némi tömény, csípős füst árán. Mert ugye mindenféle leletekből mára az is világossá vált, hogy a "modernkori" betegségek ugyanúgy jelenvoltak már évezredekkel ezelőtt is, legutóbb pedig arra találtak bizonyítékokat, hogy a dohányzás sem csak párszáz éve terjedt el tömegesen! Szóval nekem úgy tűnik ősidők óta tehetségtelenek vagyunk ebben az "írtsuk ki a saját fajunkat" műfajban, mert helyette sikerült szép lassan véletlenül 7 millárdosra szaporodnunk. Azt meg, ha ez egyes (szerintem túlzó) vélekedéseknek megfelelően esetleg már tényleg nem fenntartható, akkor majd szép finoman, pontosan szabályozza a természet, aminek ez a lényege. Mert ha mi akarjuk és ilyen agyatlan tempóban, amit látni manapság, akkor tartok tőle pár évtized és visszakörnyezettudatosulunk egész a középkorig...

tiltsál ki te gyökér 2021.12.10. 14:29:34

@midnight coder: "A robbanómotor úgy 100 év fejlesztési elõnyben van az elektromoshoz képest. "
Csak szólok, hogy az elektromotor cirka 50 évvel idősebb, mint a robbanó.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.10. 14:37:39

@kunzoo:
"Mint korábban mond5am, nem a lefingott aztókat fogják így felújítani."
Remek. Akkor azért lesznek 25 éves olajkályhák az úton.

"Jó autókat van értelme újszerű állapotba hozni. "
Mi? Mi értelme?
"Itt a lényeg az újra megadott gyári garancia. "
Konkrétan arról beszélsz, hogy előre kifizeted az összes alkatrész cseréjét, hogy 2 évig ne legyen baja a kocsinak.

"Szerintem a jegjobb a gyárnak, amikor lejár a sima gari, a vevő anno nem kért plusz éveket a vásárláskor, ezzel utólag meghosszabbítják. "
Szerinted a gyárnak jó, ha garanciát ad?

tiltsál ki te gyökér 2021.12.10. 14:41:33

@Motorogre: "Igen, sok-sok marhaság volt azokban az időkben. Ahogy több kommentelő írja: piackorlátozás volt, nem gyárthattunk személygépkocsit. Viszont sokféle autóalkatrészt gyártottunk keletre-nyugatra egyaránt, gondolom erre alapult az ötlet. Azt hogy micsoda hiány volt autókban is, mások és én is jeleztem (MERKUR várólisták ...)."
Pont ezért nem volt semmi értelme az ötletnek. Ha nincs száz lerobbant lada, akkor nem tudod szétszedni őket.

"Az ötlet felszívhatta volna a gyárkapun belüli munkanélküliséget, a fizetőképes kereslet is megvolt - hogy miért nem valósult meg, nem tudom. "
Mert valahol valakinek volt esze, és azt mondta, hogy ha nem indul az autó, akkor nem szétbontani kell, hanem megjavítani.

Ma már az ötlet legnagyobb nehézsége a munkaerőhiány, legalábbis szerintem .
Részemről Off.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.10. 14:53:35

@D55:
Jó. Akkor elmondom, hogy mi a jó a gyárnak. Ha megveszi a rommá szarrá tört egymillió kilométeres kigyulladt szart mondjuk száz forintért, legyárt egy autót, belenyomja a réginek az alvázszámát átteszi a rendszámot, és kész is, ott a felújítás.
Megússza a sok felesleges szar beszerelését, mint sos rendszer meg sávelhagyás-figyelő, meg a többi, megspórolja a CO2 kvóta kifizetését, meg ha elég pofátlan akkor felvesz valami uniós támogatást a nagy zöld felújításra.
(hmm. metrókocsik rémlenek? Venni nem lehet az orosztól kocsit, mert szankciók vannak, mástól venni megint nem lehet, mert akkor a metró teljes vezérlését is cserélni kéne, de felújítani lehet. Biztos van olyan alátét ami a régi kocsikról fel lett használva.)

Majd fogják szétszerelgetni, meg röntgenezni az alvázat, hogy milyen mikrorepedések vannak rajta, meg hogy mennyit deformálódott az évek alatt.

GyMasa 2021.12.10. 16:40:04

@Örömhernyó:
Mondjuk, az akkutechnológia ma sincs még teljesen "ott"...
Épp a minap volt egy cikk, ahol a német autósújság letesztelte a full-elektromos autók valós hatótávját autópályán...
Azért az igen tanulságos, hogy egy Budapest-Szeged-Budapest távot (370 km) csak a 100 000 EUR feletti árú elektromos autók tudják teljesíteni.
Ez a táv ma, egy belsöégésü motoros autónak semekkora mértékben nem kihívás.

GyMasa 2021.12.10. 16:57:44

A cikkel kapcsolatban pedig:
AZ EU-ban ezt egészen egyszerüen elképzelhetetlennek tartom, hoyg ez a megoldás a jelenlegi túlbürokratizált körülmények között müködöképes lehetne...
Egyszerüen az Európai autóipar nincs erre ráállva.
Az USA-ban teljesen más az autózáshoz a hozzáállás, és ott emiatt lehet olyat, hoyg az ember elöhúz a susnyából egy 50 éves Chevy-t, és gyakorlatilag polcról kap hozzá bármilyen alkatrészt!
Söt, el is döntheti, hoyg a gyártáskori állapotba hozza rendbe az autót, vagy e legmodernebb technikával szereli fel a felújítás során.
Ott, ez csak pénz kérdése.
(csak az igen egzotikus autókkal fordulhat elö az, hogy mondjuk nincs hozzá semmi alkatrész)
Ehhez képest az EU-ban azzal kezdödik, hogy a Mercedes-en kívül nem igazán van gyártó, aki egyáltalán foglalkozik a veteránautók gyári alkarészellátásával.
Ha pedig valaki egy retromod-ot szeretne csinálni, akkor az azzal kezdödik, hogy egy párszáz oldalas mérnöki dokumentációt kell leadnia, ami után egyáltalán szóbaállnak vele egy müszakin.
És, ezt még akkor is meg kell csinálni minden egyes autótípus, minden egyes felújítási variációjára...
Még akkor is, ha mondjuk, valamelyik gyár elkészít egy viszonylagosan kevés munkával szerelhetö elektromos autó upgrade csomagot.
Utána kérdés marad még, hogy vajon milyen lesz a megbízhatósága egy ilyen felújított autónak?
(Mennyit kell modernizálni egy 30 éves autón, hogy az ma elfogadható rendelkezésre állást biztosítson? Egyáltalán mi ma az elfogadható rendelkezésre állás?)
És, végül itt jön az egésznek az anyagi vonzata...
Ki fog kifizetni mondjuk 10+ millió forintot arra, hogy a 30+ éves AUDI 100-asa fel legyen újítva és teljes elektromos hajtásrendszert kapjon?
(ráadásul a 20+ éves autónak a rozsda a legnagyobb ellensége. Ma szinte lehetetlen egy minöségi lakatolást ésszerü idön belül elintézni. Nincs (jó, olcsó és gyorsan dolgozó) szakember, nincsenek speciális karosszériaelemek, azaz mindent kézzel kell legyártani, tehát egy minöségi lakatosmunka az nem a fillér*aszó publikum igényeihez van árazva. Rohadó kaszni alá meg semmi értelme modern hajtásláncot betenni...)

GyMasa 2021.12.10. 17:10:29

@tiltsál ki te gyökér:
Szerintem a modern autók esetére egy igen jó megoldás a Car As A Service lehetne. Azaz, ha a mostani lízinget egy gyári alau lízing váltaná fel.
(Aza a fö probléma, hogy ma az autógyártoknak biztos bevételük csak az eladáskor van, bizonytalan pedig a garanciális idöszak alatt (hiszen ma már, ugye agaranciális idöszak alatt sem kötelezö szakszervízbe hordani az autókat) utána szinte nulla esélyük van bevételre a túlárazott szolgáltatásuk és alkatrészeik miatt.)
Ha viszont csinálnának ilyen lízingkonstrukciót, azzal lehetne tervezett, havi cash-flow-juk.
EZen felül egyböl érdekeltek lennének abban, hogy minél hosszabb legyen az autóik élettartama. és jobb a megbízhatóságuk.
(persze, nyilván nem csak nekem jutott ez eszembe már, és nyilvánvaoan van valami oka neki, hogy ez nem elérhetö a piacon jelenleg...)

kunzoo 2021.12.10. 17:21:21

@tiltsál ki te gyökér:
A gyárnak nem célj az hogy minden régi szart eltüntesssen az útról. Nyilván üzlet ez, másért nem csinálnák. Nem ez oldja meg Európa motorizációs gondjait, de a chiphiányra jó válasz. Alkatrészhiány miatt nem tud a gyár elég új autót csinálni. Valamit azért szeretnének csinálni ha már ott van a dolgozó, a technológia, a pótalkatrészek. A kopó fogyó alkatrészekbe nem kell chip, úgyhogy ebből nem kell hiányra számítani. A márkakereskedőhöz kell valamilyen autót vinni. Avagy a régi ügyfeleknek kell valamilyen extra szolgáltatás, ha már új autót nem tudnak adni neki. Például autók bérbeadásával foglalkozó cég hogy tegye üzembiztossá a flottáját, ha nem tudja új autókkal ellátni? Nyilván itt nem a költöztetős Ducatót bérbe adó cégről beszélek.
Valószínűleg elég nagy réteg lehet a márkahűek csoportja. Már az öregapja is Renaulttal járt, az apja is stb. Lecserélné a járgányát a legújabbra, de nincs. Vagy jövőre talán lesz, talán olyan felszereltségben amit szeretne. Ezeket az ügyfeleket el lehet egy életre veszíteni. Éreztetni kell velük hogy a nehézségek ellenére tórődnek velük. Ez a projekt jó megoldás erre. Az nem lehet válasz egy több évtizedes ügyfélnek hogy mennyé' oszt túrjál magadnak a netrűl használtat.

gigabursch 2021.12.10. 20:49:21

Szuper!
Végre.

Amelyik gyár ebbe nem tud beállni, az lesz az, ami már gyárilag is szar...
Főleg a güntervágenek lesznek ilyenek...

tiltsál ki te gyökér 2021.12.10. 22:03:44

@GyMasa:
"EZen felül egyböl érdekeltek lennének abban, hogy minél hosszabb legyen az autóik élettartama. és jobb a megbízhatóságuk."
Figyelj, 2010 környékén eljutottak oda, hogy tökéletesen megbízható és jó autókat tudtak gyártani, rohadt hosszú élettartamra. Aztán jöttek az okos politikusok, meg Gréták, és megbaszták. Onnantól van az, hogy egy 7 személyes másfél tonnás SUVba 1.2es motorokat szerelnek, és járatják csúcsra, hogy azért megmozduljon. Nem is bírja egyik Peugeot 5008 motor sem 150ezer km felett.
Magyarul, ha meg van kötve a kezük, akkor nem tudnak csak szart gyártani.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.10. 22:20:29

@kunzoo: A chiphiányra az lenne a jó válasz, ha megoldanák azt, hogy nem kellene egymillió chip az autóba. Nem vagyok villamossági, de egy baromság, hogy egy ajtót ha cserélsz, vagy egy fényszórót azt fel kell programoztatni. Minek? Hát tényleg 2020ban minden szar kütyünek külön vezérlőelektronika kell, amikor a legolcsóbb telefon kapacitása is nagyobb annál, mint amivel a holdraszállást megcsinálták.

" a régi ügyfeleknek kell valamilyen extra szolgáltatás, ha már új autót nem tudnak adni neki."
Izé... javítsák meg azt amiben ül?

" Például autók bérbeadásával foglalkozó cég hogy tegye üzembiztossá a flottáját, ha nem tudja új autókkal ellátni?"
Izé.. javíttassa meg?

"Az nem lehet válasz egy több évtizedes ügyfélnek hogy mennyé' oszt túrjál magadnak a netrűl használtat."
Az meg nyilván ül valamiben jelenleg is. Biztos marha boldog lesz, ha rádob 5-6 millát, és visszaülhet ugyanabba.

Nézd, nem az én ügyem, azt csinál a Renault amit akar. Azt ne mondja senki, hogy ez zöld, hogy ez menő, mert nem az. Sehol nincs leírva, hogy nem lehet egy autót normálisan szervizelni, vigyázni rá, karbantartani. Lehet itt nyomatni a marketing bullshitet, abban nagyon jók az autógyártók amúgy is,
Egészen biztos vagyok abban, hogy ennek az az egy értelme van, hogy 30 után is eladhassanak robbanómotoros autókat.

Egyébként India, Ázsia, Afrika rajtunk fog röhögni, hogy itt a fele brigád majd 150 km hatótávnál messzebb nem is indul el a villanyautójával, a másik fele meg járkál 20-30 éves kocsikkal. A svéd kislányok meg megisszák a szójalattét, betolnak egy avokádót, és azt hiszik, hogy megmentették a bolygót.

GyMasa 2021.12.10. 23:21:21

@tiltsál ki te gyökér:
Szerintem már a '90-es évek közepére eljutottak oda.
Amúgy egyet értek!
A CAAS azért lehetne jó, mert el tudná mozdítani az autógyártókat a kényszerű folytonos eladásról...
Ha az övék maradna az autó, és a várható élettartamot a mostani <3 évről mondjuk 12-re céloznák meg, és használtan is lehetne bérelni, akkor nemcsak az eladás pillanatáig lenne garantált a bevételük, hanem addig a 12 évig.
HIszen, lehetne olyan autókat gyártani, amik kibírják, csak ma nincs rájuk igény/fizetőképes kereslet...

GyMasa 2021.12.10. 23:23:35

@tiltsál ki te gyökér:
"Nem is bírja egyik Peugeot 5008 motor sem 150ezer km felett."
Mondjuk ezen én teljesen kiakadtam... VOlt "szerencsém" a nyár végén egy 2008-at vezetni, mint bérautót, és nem hittem el, hogy 2021-ben ISMÉT turbolyuk van egy autón...
És, igen... A franciáknál nem is létezik nagyobb motor csak a turbólyukas, torpanós 1.2-es nyomorult....
(Vagy, mondjuk automata váltós verzió...)

tiltsál ki te gyökér 2021.12.11. 00:02:11

@GyMasa: Ennek a bérlésnek 12 évig nem látom az értelmét egyébként.
Ha most jelenleg az autót eladják x összegért akkor keresnek x 15%át.
Ha valaki bérli akkor a 12 év alatt miért jönne be x nél lényegesen nagyobb összeg? Mennyiért adná ki havonta? A gyári alkatrészekkel szereltetés a világon a legdrágább.
Arról nem is beszélve, hogy az összes lízing meg részletes konstrukciónak az a lényege, hogy a végén a felhasználóé az autó. Ha van némi esze, akkor vigyáz rá. Ha nem a tulajdona, akkor kb két évesen egy roncs lesz.

Az ostoba, idióta szabályozásokat kéne megszüntetni, azt, hogy a hozzá nem értők hozzák a döntéseket, és nem lenne semmi baj. De amíg olyan emberek, mint a főpolgármester bármilyen döntési pozícióban van addig csak a szopás lesz. Mindenkinek.

csorsza 2021.12.13. 08:09:23

@Mérges 1234: Akkor elmondhatjuk, h a közös nyomócsöves technológia fejlesztését megalapozó döntés pont annyira volt megalapozott, mint most a villanyautó fejlesztését megalapozó :)
Szerintem meg látták akkor is az akku korlátos lehetőségeit, és a common rail jobb ötletnek tűnt. És mai is látják ugyanazt a problémát az akkuval, csak mivel végére értek a common rail-nek, nincs most jobb ötlet az előrelépéshez. És ez látszik is az autókon.

csorsza 2021.12.13. 09:03:20

@kunzoo: Azt értsd meg, h amit te felsorolsz és elvársz egy "gyári" felújitás cimén, egy 200ezret futott autón, az gazdasági totálkár. Nem éri meg.

GyMasa 2021.12.13. 17:30:18

@tiltsál ki te gyökér:
"Ennek a bérlésnek 12 évig nem látom az értelmét egyébként."
Miért nem?
Ma az EU-ban is valami 13 év az autók átlagélettartama.
EZ a baja az autógyáraknak, hoyg gyakorlatilag csak az újautó eladásból van bevételük, ergo abban érdekeltek, hogy minél több, minél hamarabb a bontóba kerülö, minél drágább autót gyártsanak...

"Ha most jelenleg az autót eladják x összegért akkor keresnek x 15%át."
Igen, az egy egyszeri bevétel, nem tervezhetö cash-flowt eredményez.
A lizingcégek már ma is óriási kedvezményeket szakítanak az autógyártókon.
Te utánaszámoltál már annak, hogy pl. Lidlnek (illetve a mögötte álo lízingcégnek) hogyan éri meg havi 79 EUR-ért adni nyereségesen egy 15000 EUR-ba kerülö Fiat 500-at?
(Úgy, hogy leírja az MWSt-t, és kap a Fiat-tól egy 20-40%-os plusz kedvezményt. Azaz a lízingcégnek az elején annyiba (illetve sokszotr kevesebbe) van az autó, mint amennyiért a futamidö végén használtautónak eladja!

"Ha valaki bérli akkor a 12 év alatt miért jönne be x nél lényegesen nagyobb összeg?
Az a lényeg, hogy az egy folyamatos, tervezhetö bevétel, illetve amiatt, hoyg az autógyár marad az autó tulajdonosa, a javítások is mind náluk lesznek végrehajtva. Szintén biztosan tervezhetö mértékben.

""Mennyiért adná ki havonta? A gyári alkatrészekkel szereltetés a világon a legdrágább."
NEKED. Az autógyár az fillérekért veszi meg az alkatrész a beszállítóitól, és ráteszi a durva rezsi óradíját, és máris készen van az öngerjesztö spirál...
Drága a szakszervizes javítás, ezért a tulajok nem oda hordják az autókat-> a kevés ügyfél miatt kevés alkatrész fogy és nincs kihasználva a szervíz 100%-osan-> Az alacsony kihasználtság miatt növelni kell a rezsi-órabért, hoyg fedezze a költségeket.-> Még drágább a szakszervíz, stb...

"Arról nem is beszélve, hogy az összes lízing meg részletes konstrukciónak az a lényege, hogy a végén a felhasználóé az autó."
Nem mindegyiké és nem feltétlenül. Ha elég olcsó lenne a havidíj, akkor én pl. szívesen lemondanék arról, hoyg a végén az enyém legyen az autó...
(nem vagyok egy kalmárlélek, és mindig olyan érzésem van, hogy amikor valamit eladnék, akkor megtalálnak azok, akiknek még fizetnek is kellene, hogy elvigyék a "szaromat" ha pedig vennék,. akkor meg majdnem új árat kellene fizetnem.)

" Ha van némi esze, akkor vigyáz rá. Ha nem a tulajdona, akkor kb két évesen egy roncs lesz."
Nem igazán, mert akkor a 2. év végere bizony a lízingcég már most is az utolsó fillérig kifizetteti az összes, pluszban okozott kárt a kocsiban a futamidö végén!
Aki ma nem vigyáz a lízingelt autóra annak ma is sokba kerül visszaadni a kocsit.

"Az ostoba, idióta szabályozásokat kéne megszüntetni, azt, hogy a hozzá nem értők hozzák a döntéseket, és nem lenne semmi baj."
Ebben tökéletesen egyet értünk!

" De amíg olyan emberek, mint a főpolgármester bármilyen döntési pozícióban van addig csak a szopás lesz. Mindenkinek."
Ebben is!

GyMasa 2021.12.13. 17:33:35

@csorsza:
Különösen akkor, ha ezt BÁRMELYIK autóra elvárjuk! Erre alapjaiban nincs felkészülve sem az Európai autóipar sem az alkatrészipar...
És, akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a fogyasztatói társadalomban mára odáig lett a nép idomítva, hogy ez nem is menö, azaz kellöen széleskörü (értsd, ami el is tudná tartani ezt az ipart) igény sincs rá fogyasztói oldalról

tiltsál ki te gyökér 2021.12.13. 19:36:11

@GyMasa:
"Ma az EU-ban is valami 13 év az autók átlagélettartama."
Nem. Az átlagéletkora az. Már bocs, de 2022 van maholnap. Ha 13 lenne az átlagélettartam, akkor 2009es autók szétesnének, nem pedig rohangálnának az utcán.

"abban érdekeltek, hogy minél több, minél hamarabb a bontóba kerülö, minél drágább autót gyártsanak.."
Ez megint nem így fekete-fehér. Az alkatrészeladásokon igen jó pénzeket keresnek. Jelenleg csak Európában 300 millió autó van forgalomban. Ha ezeket mind le kéne gyártani 12 év alatt, az azért odabaszna.

Nem tudom, hogy hogyan éri meg a Lidl-nek a fiat 500at fillérekért adni. Azt viszont tudom, hogy létezik Porsche Bank, meg BMW lízing, meg Toyota Pénzügyi Zrt, szóval a gyárakat nagyon nem féltem.
Az meg, hogy a gyárnak X a pénzügyi csoportnak meg Y bevétele van, az kb olyan, mint ha a bal vagy a jobb zsebembe van a pénz.

"Az a lényeg, hogy az egy folyamatos, tervezhetö bevétel, illetve amiatt, hoyg az autógyár marad az autó tulajdonosa, a javítások is mind náluk lesznek végrehajtva. Szintén biztosan tervezhetö mértékben."
Hááát, azért azokat a tervezhető javításokat ne vedd annyira készpénznek. Ha nem az enyém az autó, akkor odaverem úgy, hogy beszarsz, a tulaj meg javítgassa. Az összes lízing azért működik, mert a végén úgy 99%ban a használóé lesz. Ha nem így lenne, akkor szétrúgja mindenki.

"Az autógyár az fillérekért veszi meg az alkatrész a beszállítóitól, és ráteszi a durva rezsi óradíját, és máris készen van az öngerjesztö spirál..."
Nem. Az autógyár sem fillérekért veszi meg. Aztán ott van az, hogy egy alkatrészt nem gyártanak folyamatosan évekig. Legyártanak belőle X darabot - mert törvényi előírás - aztán oszd be. Nem fog azért sem az autógyártó, sem a beszállítója hegyekben tárolni alkatrészeket, hogy hátha kelleni fog.
A spirálod egész egyszerűen nem igaz. Olyan nincs, hogy nincs kihasználva a szervízkapacitás. Ezt mégis hogy képzeled? Ha így van, akkor elküldöd a szerelők felét, nem pedig emeled a rezsióradíjat. Ez pont minden másnál is így működik, miért lenne kivétel a márkaszervíz?
Egyébként pedig arra is törvény van, hogy nem sajátíthatja ki sem az alkatrész forgalmazást, sem a gyártást. Úgyhogy nem mondhatja azt, hogy te köteles vagy hozzájuk vinni szervizeltetni az autó.
Pont arra vannak berendezkedve, hogy garanciális idő alatt csinálják a javításokat, aztán 7 év múlva már alkatrészt sem tartanak - szenvedjenek a vén szutykokkal a szervízek meg a tajvani alkatrészgyártók.
A rezsióradíjra meg annyit, hogy nonszensz, hogy a pappasnál majd egy 10 éves kiát ugynaolyan rezsióradíjjal szervizeltessen valaki, mint egy vadiúj mercit.

"Nem mindegyiké és nem feltétlenül. Ha elég olcsó lenne a havidíj, akkor én pl. szívesen lemondanék arról, hoyg a végén az enyém legyen az autó..."
Azt elhiszem bazmeg ::D:DD: Hajtanád amíg szép meg jó, meg olcsó, aztán javítsa meg a széthullott szarodat az, aki akarja. Egy aranyember vagy :D::D
Ez kb. olyan, hogy a falu legszebb lányát csak kefélni akarod két évig, de lemondasz arról, hogy el kell venned. Neked jó, de mit szól ehhez a papa? :D::D

"Nem igazán, mert akkor a 2. év végere bizony a lízingcég már most is az utolsó fillérig kifizetteti az összes, pluszban okozott kárt a kocsiban a futamidö végén!
Aki ma nem vigyáz a lízingelt autóra annak ma is sokba kerül visszaadni a kocsit."
Hát most vagy teljesen eltérő világban élünk, vagy nem tudom, hogy neked milyen lízinged volt, de nekem nem ilyen.
Mi az, hogy pluszban okozott kárt? AZt ki és hogy állapítja meg? Már bocs, nekem kiszakadt az ülés széle, mert sokat szállok ki-be, akkor fizessem? Neked érdesebb a tenyered, jobban kopik a kormány fizess?
A harmadiknak meg a gyerek kilöttyentette a narancslét. Akkor ezeket mindet újban kifizettetik? Ki és hogyan méregetné ezeket meg?
És azzal mégis mi van, aki lámpától lámpáig gyorsulgat?

GyMasa 2021.12.14. 09:41:01

@tiltsál ki te gyökér:
""Ma az EU-ban is valami 13 év az autók átlagélettartama."
Nem. Az átlagéletkora az.
Igazad van, ezt rosszul írtam!

"Ez megint nem így fekete-fehér. Az alkatrészeladásokon igen jó pénzeket keresnek."
Igen, amíg garanciális az autó, ami az EU autóknál 2 év, ha jól tudom.
Utána az emberek egy nagyon nagy része bizony a Unix trade jellegü helyekröl szerzi be a kopó-fogyó alkatrészeket sokkal olcsóbban.

"Nem tudom, hogy hogyan éri meg a Lidl-nek a fiat 500at fillérekért adni."
Számolj utána:
Németo: ÁFA 19%, az eleve kb. 2900 EUR
20-40% mennyiségi kedvezmény: 2400-4800 EUR plusz levonás
Azaz a 15000 EUR-os autót a lízingcég, ha jól alkudott "akár" 15000-2900-4800=7300 EUR kifizetése után kapja meg.
Nyilván, az ÁFA-t majd ismét be kell fizetnie, amikor eladja az autót a futamidö végén, de akkor már csak az AKKORI értéke után kell fizetnie.
Ezek az autók 3 éves korukban a 10 000 EUR körüli áron kaphatóak.
Tehát, a lízingcég már a lízing kezdetének a pillanatában olcsóbban szerezte meg az autót, mint, amennyiért a futamidö végén el fogja adni.
79 EUR-oval és 36 havi futamidövel 2054 EUR-t keres az üzleten.
(és, ez csak a bérbeadás, maga. Ezen felül volt még plusz havi (!!) 60 EUR-ért téli gumi készlet opcionálisan, illetve szokott lenni ilyen 60-70 EUR/hó áron átalánydíjas biztosítás is)
Szóval, hidd el nekem, hogy van böven mozgástér ott.

Azt viszont tudom, hogy létezik Porsche Bank, meg BMW lízing, meg Toyota Pénzügyi Zrt, szóval a gyárakat nagyon nem féltem.
Igen, csakhogy a fentiek alapján adhatnák SOKKAL olcsóbban az autóikat, de nem tezsik, és emiatt ezek mind csak egy-egy valaki a sorban, és csak a személyes szimpátia alapján megy hozzájuk valaki és nem azért, mert a Porsche lízing ugyanazt a 911-et 2/3 havidíjért adja, mint mondjuk a Sixt.
Pedig megtehetné.
És, hidd el, hogy egy azért az 1/3-ért nagyon sokan, szívesen lának majd!

"Az meg, hogy a gyárnak X a pénzügyi csoportnak meg Y bevétele van, az kb olyan, mint ha a bal vagy a jobb zsebembe van a pénz."
Igen, de itt nem a gyárnak meg a pénzügyi csoportjuknak van a bevétele, hanem bejönnek harmadik félnek a lízingcégek.
Amit pedig azok szakítanak, az NEM az autógyártok zsebében landol.

"Hááát, azért azokat a tervezhető javításokat ne vedd annyira készpénznek."
Miért ne?
Most egy normál használtról beszélünk. Ott amikor eljön az ideje a szerviznek, jönnek a kocsiért és megjavítják.
Lízing eseték az nem a tulaj feladata csak részletfizetés esetén.

" Ha nem az enyém az autó, akkor odaverem úgy, hogy beszarsz, a tulaj meg javítgassa."
EZ nem igaz, ha direkt vagy gondatlanságból teszed tönkre az autót, akkor azt ki fogja veled fizettetni a lízingcég.

" Az összes lízing azért működik, mert a végén úgy 99%ban a használóé lesz."
Nem, amiröl te beszélsz az a részletfizetés.
Ott a TE tulajdonod az autó az elejétöl fogva, csak a forgalmiban van egy banki bejegyzés és alapból neked kell javítani, és karbantartani az autót, hacsak nem veszel hozzá arra plusz szolgáltatást.
A lízing lényege, hogy béreled az autót és emaitt, ha céged van, az autó teljes lízingdíja a cég költsége lesz (részletfizetés esetén csak a kamatokat, meg a szolgáltatások díjait lehet leírni az adóból, a töketörlesztést azt nem...

" Ha nem így lenne, akkor szétrúgja mindenki."
Nem, nem rúgja szét! Ha bérelsz egy napra egy autót, azt is megnézik, amikor visszaviszed, és, ha "szétrúgtad" akkor bizony durván behajtják rajtad a jav´ta´s költségét!

"!Nem. Az autógyár sem fillérekért veszi meg. "
Debizony!
Én 15+ éve dolgozom autóipari beszállító cégeknél, és teljesen normális az, hogy az alkatrészek eladási ára a mi részünkröl max 10%-a annak, amennyiért azt majd a szakszervízben megkapod...
Szerintem ez simán lefedi a "fillérekért" kifejezést

"Aztán ott van az, hogy egy alkatrészt nem gyártanak folyamatosan évekig. "
De igen. Amíg az autót kapni lehet, addig folymatos a gyártás.
AMint a modell kifut, 15 évig köteles az autógyár alkatrészt biztosítani. Nos, ekkor lehet, hogy nem lesz folyamatos a gyártás, de az kizárólag az adott alkatrész meghibásodási arányától függ (egy Erösítöböl kevesebb kell, mint ablaktörlölapátból)

"Legyártanak belőle X darabot - mert törvényi előírás - aztán oszd be."
Igen, olyan is van, de ez nem igaz indenre.

"Nem fog azért sem az autógyártó, sem a beszállítója hegyekben tárolni alkatrészeket, hogy hátha kelleni fog."
AZ attól függ, melyik megoldás az olcsóbb.
A Mercedesnél a mai napig be lehet szerezni nagyon sok, ösrégi autóhoz is alkatrészeket.
Nem olcsó, de létezik.

folyt.

GyMasa 2021.12.14. 09:41:46

folyt.
"A spirálod egész egyszerűen nem igaz."
De az.

"Olyan nincs, hogy nincs kihasználva a szervízkapacitás. "
Miért ne lehetne?
Egyszer menj el egy vidéki szakszervízbe.

"Ha így van, akkor elküldöd a szerelők felét, nem pedig emeled a rezsióradíjat."
Az ugye világos, hogy nem a szerelök fizetése a legnagyobb fixtétel egy szakszervíz költségvetésében???
Ott van az épület, annak a rezsije, a kurvadrága, szerszámok, diagnosztikai gépek, meg SW.ek, amiket egy szakszevíznek meg kell vennie, és karbantartania.
Ezeket nem tudod csak úgy "elküldeni"...

"Egyébként pedig arra is törvény van, hogy nem sajátíthatja ki sem az alkatrész forgalmazást, sem a gyártást. Úgyhogy nem mondhatja azt, hogy te köteles vagy hozzájuk vinni szervizeltetni az autó."
Pont ezért nem tud a magas díjaival versenyezni...

"Pont arra vannak berendezkedve, hogy garanciális idő alatt csinálják a javításokat, aztán 7 év múlva már alkatrészt sem tartanak - szenvedjenek a vén szutykokkal a szervízek meg a tajvani alkatrészgyártók."
Pont erröl szó a cikk, hogy ez rossz hozzáállás!
Amúgy pedig nek 7 év, hanem 15.

"A rezsióradíjra meg annyit, hogy nonszensz, hogy a pappasnál majd egy 10 éves kiát ugynaolyan rezsióradíjjal szervizeltessen valaki, mint egy vadiúj mercit."
Dehát ez van akkor, ha a Pappsnak a MErcedestöl KELL megvennie a szerszámait, a diagnosztikai eszközeit, a SW-eket, és, ha a Mercedesnak vannak olyan elvárásia, hogy a szalon és a szervíz nem nézhet ki úgy, mint egy lefosott kilométerkö.
(tudod, mint a sok sufniszervíz, ahol a falon még rendes, sima vakolat sincs, nemhogy fehér a fal mindig, és nem olajmocskos)

"Azt elhiszem bazmeg ::D:DD: Hajtanád amíg szép meg jó, meg olcsó, aztán javítsa meg a széthullott szarodat az, aki akarja. Egy aranyember vagy :D::D"
Te figyeljél már!
Lízingeltél te ar autót életedben???
Mert, ahogy nézem, még soha nem csináltál olyat.
Elmondom mégegyszer:
Ha széthajtod az autót a lízing alatt, akkor a végelszámoláskor MINDENT kifizettetnek veled, amit okoztál a kocsinak.

"Mi az, hogy pluszban okozott kárt?"
- Az esetleges plusz kilom´terek az eredetileg kifizetetten felül
- Az adott futásteljesítményhez képest fokozott elhasználódásból adódo hibák. (pl. ha szereted a kuplungon pihentetni a lábadat, és elkopik hamarabb, stb)
- Az összes esztétikei hiba, karcok, horpadások, törések, kavicsfelverödés

" AZt ki és hogy állapítja meg?"
Állapotfelmérés?
Bármelyik szerviz képes elvégezni.

"Már bocs, nekem kiszakadt az ülés széle, mert sokat szállok ki-be, akkor fizessem?"
Egy 2 éves, 30 000 km-t futott autónál bizony kifizettetik veled.
Egy 30 évesnél nem.

" Neked érdesebb a tenyered, jobban kopik a kormány fizess?"
Igen.

"A harmadiknak meg a gyerek kilöttyentette a narancslét."
Azt általában egy rendes takarítás kiveszi, de azt is neked kell fizetni.

" Akkor ezeket mindet újban kifizettetik? "
Mit jelent, hogy "újban"?

"Ki és hogyan méregetné ezeket meg?"
Állapotfelmérés?
Bármelyik szerviz képes elvégezni.

"És azzal mégis mi van, aki lámpától lámpáig gyorsulgat?"
Azt egy benzines autónak bírnia kell.
De, annak lesznek egyéb jelei is. pl, a hamar elkopó fektárcsák.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.14. 20:18:04

@GyMasa: Borzasztó sok dolgot tudsz nagyon rosszul. Alapvetően a számításod is rossz, mert a 15ezres autóra számolod az áfát, de az autót 40% kedvezménnyel kapja a Lidl.
Mellesleg a német bruttó ár áfatartalma nem 19%, hanem 16. Azt is kizártnak tartom, hogy 40% kedvezményt kapjon valaki, talán a 20 meglehet. Szóval
12000-1920=10.080 Mellesleg, bár Magyarországon nem kapod vissza az áfát a személyautóra, de ha németben igen, akkor mi is tart vissza attól, hogy GyMasa GmbH néven vegyél, és akkor neked is leugrik az áfa?

Mivel a VW tulajdonában van mind a Porsche bank, mind a VW teljes palettája, teljesen mindegy, hogy hol realizálják a nyereséget. A Toyota Pénzügyi Zrt tulaja sem más, mint a gyártó.

"Lízing eseték az nem a tulaj feladata csak részletfizetés esetén."
Lízingeltél már életedben bármit? Mert én igen, és senki nem fizette a szervizelést helyettem. Hol hallottad azt a marhaságot, hogy neked majd 80 euróért adnak új autót, meg még javítják is? Tankolni meg lemosni neked kell, vagy azt is a tulaj?
Az megvan, hogy úgy van a forgalmiban, hogy tulaj a lízingcég, az üzemeltető pedig te vagy? Nem fizetnek semmit.

"EZ nem igaz, ha direkt vagy gondatlanságból teszed tönkre az autót, akkor azt ki fogja veled fizettetni a lízingcég.
" Az összes lízing azért működik, mert a végén úgy 99%ban a használóé lesz."
Nem, amiröl te beszélsz az a részletfizetés. - Nem. A lízing lehet nyílt és zártvégű is. A zártvégűnél mindenképpen a te tulajdonod lesz, nyíltvégű esetén meghatározhatod, hogy kinek adják el.
Viszont a maradványérték 4 év után a 10 milliós autóra másfél milla, az autó piaci értéke meg 5 szóval nincs az a marha, aki hagyná a lízingcégre.

"Ha bérelsz egy napra egy autót, azt is megnézik, amikor visszaviszed, és, ha "szétrúgtad" akkor bizony durván behajtják rajtad a jav´ta´s költségét!"
Ne hasonlítgassunk napi bérlést ahhoz, hogy évekig használsz valamit. A lízingcég rá sem néz az autóra, az csak a te ideád.

"Én 15+ éve dolgozom autóipari beszállító cégeknél, és teljesen normális az, hogy az alkatrészek eladási ára a mi részünkröl max 10%-a annak, amennyiért azt majd a szakszervízben megkapod...
Szerintem ez simán lefedi a "fillérekért" kifejezést"
Jajj... Ebbe ne menjünk bele, nem a ti reszortotok az alkatrész tárolása, szállítása, beszerelése. Ez kb olyan, mintha azzal jönnél, hogy az olaj egyes helyeken ingyen jön a földből.

"Aztán ott van az, hogy egy alkatrészt nem gyártanak folyamatosan évekig. "
De igen. Amíg az autót kapni lehet, addig folymatos a gyártás. - Nem, nem igaz. Az alkatrészgyártók nem a futó modellhez gyártanak, hanem megrendelés alapján. Ha az audi rendel egymillió alátétet, akkor az a gyártó dolga, hogy egyszerre gyártja le, vagy havonta, vagy ahogy akarja.
Ha tényleg van bármi közöd a beszállítókhoz, akkor pontosan tudnod kell, hogy egy szerszám beüzemelése nem 2 perc, akkor van értelme, ha összerakod, legyártasz vele x darabot, aztán csinálsz mást. Nem naponta egyet.

"AMint a modell kifut, 15 évig köteles az autógyár alkatrészt biztosítani."
Ez sem igaz. 7 évig van kötelezettségük. És ezt úgy oldja meg, hogy berendel a központi raktárba mondjuk ezer darabot. Aztán amikor nem marad már csak száz, akkor felviszi az eladási árát mondjuk a csillagos egekbe, hogy embernek ne legyen kedve tőlük venni. Azért tárolják, mert törvényi kötelezettség van.
25 éves mercihez a díszrács előre 240ezer forint. A kocsit megkapod a duplájáért. De- a Mercedes elmondhatja, hogy igen, van alkatrészellátásuk. A nissan 7 év két nap után már elhajt a francba.

"Nos, ekkor lehet, hogy nem lesz folyamatos a gyártás, de az kizárólag az adott alkatrész meghibásodási arányától függ (egy Erösítöböl kevesebb kell, mint ablaktörlölapátból)"
Ablaktörlőlapátot nem gyárt autógyártó. Gyári beszéllítók vannak, mint Bosch, Valeo... Sőt az alkatrészek 90% külső beszállítótól jön, és pont ezért olcsóbb a bárdiban megvenni a bosch ablaktörlőt.

"Nem fog azért sem az autógyártó, sem a beszállítója hegyekben tárolni alkatrészeket, hogy hátha kelleni fog."
AZ attól függ, melyik megoldás az olcsóbb.
A Mercedesnél a mai napig be lehet szerezni nagyon sok, ösrégi autóhoz is alkatrészeket.
Nem olcsó, de létezik."
Erre előbb írtam. Persze, a listában ott van, aztán mivel soha, senki nem próbálta, lehet, hogy nem is tudnak adni.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.14. 20:30:36

@GyMasa:

"Ha így van, akkor elküldöd a szerelők felét, nem pedig emeled a rezsióradíjat."
Az ugye világos, hogy nem a szerelök fizetése a legnagyobb fixtétel egy szakszervíz költségvetésében???"
A szerszámokat egyszer veszed meg. Leginkább a gyártól, szóval az nem tétel, a szerelők meg mindne hónapban várják a fizetést. Nézz nyugodtan utána.
Nem az 500 nm csarnok a drága.

Pont ezért nem tud a magas díjaival versenyezni...
"Amúgy pedig nem 7 év, hanem 15."
HÉT ÉV. Nézz utána nyugodtan.

"
"Lízingeltél te ar autót életedben???"
Én igen. Te még szerintem nem.

"Ha széthajtod az autót a lízing alatt, akkor a végelszámoláskor MINDENT kifizettetnek veled, amit okoztál a kocsinak."
Jó. Akkor elmondom még egyszer. NINCS ELLENŐRZÉS A LÍZINGCÉGEKNÉL A LÍZING LEJÁRTAKOR. De tessék, mondd meg, hogy hol.
Toyota volt az utolsó amit lízingeltem, a végelszámolás a Lőportár utcában volt. Az autó ott sem volt.

Állapotfelmérés?
Bármelyik szerviz képes elvégezni."
Értsd meg, hogy nincs állapotfelmérés.

"Már bocs, nekem kiszakadt az ülés széle, mert sokat szállok ki-be, akkor fizessem?"
Egy 2 éves, 30 000 km-t futott autónál bizony kifizettetik veled."

Te valamit marhára összevissza keversz. Mellesleg, neked a saját találmányod tetszene? Szóval nekem kiszakadt az ülésem, mert sokat ültem ki-be. Aztán megkérdeztem, a márkaszervíz meg mondott egy 200 ezer forintos összeget.
Ez marha jó kis konstrukció lenne, nem? 2 év után számot adsz, hogy nekitoltak egy bevásárlókocsit, és fizeted a gyári hátsó sárvédőt meg fényezést?

" Akkor ezeket mindet újban kifizettetik? "
Mit jelent, hogy "újban"?
Az azt jelentené, az elképzelt kis világodban, hogy körbejárnák a 3 éves kocsidat, és ha az összes ilyet elkezdenék felírni, és a márkaszervíz árait nézegetnék, akkor kifizettetnék az autó árát háromszor.

Olvasgass utána, hogy mi az a lízing, meg hogyan működik, mert fogalmad sincs róla.
Lehet, hogy Németben van valami tartósbérlet, ami ilyesmi, amit te írsz, itthon a lízingnek köze sincs az elképzelésedhez.

GyMasa 2021.12.15. 11:01:13

@tiltsál ki te gyökér:
" Borzasztó sok dolgot tudsz nagyon rosszul."
Na, erre máris kíváncsi vagyok!

" Alapvetően a számításod is rossz, mert a 15ezres autóra számolod az áfát,..."
Nem, a 15k az az eladási ár, amiből 19% az ÁFA.
Az ugye 2394,96EUR

" de az autót 40% kedvezménnyel kapja a Lidl."
Nem a Lidl kapta, hanme volt egy háttóer lízingcég mögöttük.

"Mellesleg a német bruttó ár áfatartalma nem 19%, hanem 16. "
A MWSt az 19%, a teljes, brutto árból visszazsámolva lesz 16%

"Azt is kizártnak tartom, hogy 40% kedvezményt kapjon valaki, talán a 20 meglehet."
Ja, tehát, nem TUDOD, csak gondolod.
Oké'

"Szóval 12000-1920=10.080 Mellesleg, "
Igen, és pont ezt írtam, hogy a lízing azért éri meg a lízingcégeknek, mertNEM azon a listaáron szerzik be az autót, amennyiért te meg tudod venni.

"bár Magyarországon nem kapod vissza az áfát a személyautóra,"
Magánemberként nem, de ÁFÁs cégként ÁFA elszámolást csinálsz, aminek a végén csak a befizetendő és a visszajáró ÁFA az amit be kell fizetned, vagy visszagényelhetsz.

"... de ha németben igen, akkor mi is tart vissza attól, hogy GyMasa GmbH néven vegyél, és akkor neked is leugrik az áfa?"
Ha autólízingeléssel foglalkozol, akkor a cégednek az autó ugyanolyan terméke lesz, mintha karácsonyfát árulnál, azaz vásárláskor visszaigényelheted róla az ÁFÁ-t és, amikok eladod a futamidő végén, akkor az AKKORI bevételed alapján kell majd befizetned az ÁFÁT.

"Mivel a VW tulajdonában van mind a Porsche bank, mind a VW teljes palettája, teljesen mindegy, hogy hol realizálják a nyereséget. A Toyota Pénzügyi Zrt tulaja sem más, mint a gyártó."
Látom, nem értetted meg, amit leírtam.
Hiába van a saját tulajdonában, ha UGYANANNYIÉRT adja el/lízingeli az autót, mint mondjuk a Hertz.
Azzal nem fog piacot szerezni.
Hiszen a vevőnek tökmindegy, hogy kité lízingeli ugyanannyiért az autót.
De, ha a Porsche bank 2/3 havidíjért adná ugyanazt az autót, akkor bizony nagyon sok ember lehajolna azért a nem kis pénzért.

" Mert én igen, és senki nem fizette a szervizelést helyettem."
A kötelező szervizeket sem? Olajcsere, meg ilyeneket?
Mert itt ezek benne vannak az árban.
A lízingelt autónak a lízingcég a tulajdonosa, azaz neki a feladata a karbantartás. (de, természetesen csak a használtarányos kopás mértékéig.)

" Hol hallottad azt a marhaságot, hogy neked majd 80 euróért adnak új autót, meg még javítják is?"
Szervizelik, az NEM a javítás.

"Nem fizetnek semmit."
Akkor keress egy másik lízingcéget.

" - Nem. A lízing lehet nyílt és zártvégű is. A zártvégűnél mindenképpen a te tulajdonod lesz, nyíltvégű esetén meghatározhatod, hogy kinek adják el.
Viszont a maradványérték 4 év után a 10 milliós autóra másfél milla, az autó piaci értéke meg 5 szóval nincs az a marha, aki hagyná a lízingcégre."
Attól függetlenül igaz, amit írtam.

"Ne hasonlítgassunk napi bérlést ahhoz, hogy évekig használsz valamit. A lízingcég rá sem néz az autóra, az csak a te ideád."
Miért is ne? HOgy is hívták anno a lízinget? Tartósbérlet.
Tehát egészen pontosan olyan, mintha egy napra bérelnéd azt az autót.
És, nem is kell ránéznie, csak amikor kötelező szervizre viszed a kocsit.
Akkor egybél kiderül, ha "szétrúgtad"...
Mellesleg csak az igénytelen faszfejek nem vigyáznak az értékekre.

"Jajj... Ebbe ne menjünk bele, nem a ti reszortotok az alkatrész tárolása, szállítása, beszerelése."
Hát, nem is az autógyáraké...
Hallottál már a "Just in time" rendszerről?
Ma a "raktározás" a kamionokban történik az országutakon.
Az aktuális autógyárban csak max 1-2 napnyi alkatrész van raktáron.

" Ez kb olyan, mintha azzal jönnél, hogy az olaj egyes helyeken ingyen jön a földből."
Az lehet, hogy ingyen "jön", de ez pontosan ugyanolyan demagóg állítás, mint az, hogy a nap ingyen süt...
Ilyet normális ember nem mond.

" Nem, nem igaz."
De az, Welcome to Óvoda v2.0.

" Az alkatrészgyártók nem a futó modellhez gyártanak, hanem megrendelés alapján. "
TÉNYLEG???
Nemmondod!

"Ha az audi rendel egymillió alátétet, akkor az a gyártó dolga, hogy egyszerre gyártja le, vagy havonta, vagy ahogy akarja."
Igen, és ezértértelmetlen a túláltalánosított okoskodásod arról, hogy én mit nem tudok jól...
Az, hogy melyik eljárást választja a beszállító, az egyáltalán nem csak a megrendelésen múlik.
Eleve nem fix darabszámokra szerződünk az autógyárral, hanem egy volumenre, amire kérnek mondjuk 30% plusz kapacitást, amit felár nélkül képesnek kell lennünk kiszolgálni.
Ezután az, hogy miként lesz a darabszám legyártva az sokmindentél függ.
Másképpen állsz hozzá a heti 60 darabos Astom Martin megrendeléshez, és másképpen a havi 1 milliüs VW-hez.
Ha szerinted mindkét volumenre van egyenmegoldás, akkor súlyosan tévedsz.

GyMasa 2021.12.15. 11:13:13

"Ha tényleg van bármi közöd a beszállítókhoz, akkor pontosan tudnod kell, hogy egy szerszám beüzemelése nem 2 perc, akkor van értelme, ha összerakod, legyártasz vele x darabot, aztán csinálsz mást. Nem naponta egyet."
Ezért írtam, hogy minden darabszámfüggő...
Nem lehet egyetemlegesen kijelenteni valamit, ami mindegyik helyzetre igaz!
Mit nem értesz meg ezen:
Napi egy darab alkatrész miatt nem érdemes gyártósort fenntartani.
Amúgy, ha már ennyire kíváncsi vagy, akkor nálunk ez úgy megy, hogy amint a szériagyártásnak vége, a projekt átmegy "Maintenance" fázisba, és átkerül egy teljesen másik projektmanager alá.
A várható volumen alapján megtervezik az ellátás mikéntjét, és ütemezését.
Lehet, hogy megtartják akomplett gyártósort, csak havonta 2 napig használják, lehet, hogy átépítik a gyártósort, összevonva más, hasonló termékekkel, meg az is lehet, hogy legyártják a következő 15 évre szükséges mennyiséget, és elteszik egy raktárba, sőt olyan is lehet, hogy kiadják egy külsős cégnek a gyártást, akik olcsóbbak akkora volumen esetén.
Bármelyik megoldás szóba jöhet.

"Ez sem igaz. 7 évig van kötelezettségük."
Akkor biztos rosszul olvasom a specifikációkat az RfQ-k alatt, amikkel foglalkozom.

" És ezt úgy oldja meg, hogy berendel a központi raktárba mondjuk ezer darabot. Aztán amikor nem marad már csak száz, akkor felviszi az eladási árát mondjuk a csillagos egekbe, hogy embernek ne legyen kedve tőlük venni."
Kicsoda, az autógyár?
Miért tenné?
Tőlünk le van kétve és ki van fizetve a gyártókapacitás arra a 15 évre. És, nálunk pedig meg van tervezve az ellátás arra az időre.
Akkor nem értem, miért kellene ezt csinálniuk?
Ezt csak abban az esetben tudom elképzelni, ha az adott termékrél iőközben kiderül valami nagy gebasz.
De, akkor meg hozzánk jön az autógyár és elrendel egy visszahívást.
Szóval, nem teljesen világos, hogy most miről beszélsz.

" Azért tárolják, mert törvényi kötelezettség van."
Értsd már meg, hogy NEM tárolják, csak, ha az a legolcsóbb megoldás a fent felsoroltak közül!

"25 éves mercihez a díszrács előre 240ezer forint."
Olyan olcsó???
(Nekem 25 éve letörték a '70-es mercimről a bal oldali tükröt. Akkor volt 95000 az ára.)
Mellesleg, mostmár teljesen másról beszélsz.
Ez egy prémium szolgáltatása a EMrcedesnek, erre semmiféle törvényi kötelezettsége nincs, szóval ezt most itt fejezd be!

" A kocsit megkapod a duplájáért."
Háhá!
480 000 HUF-ért te semmilyen 25 éves EMrcedest nem kapsz meg, amit használni is tudsz.
Azok az autó többmillióba kerülnek.

" De- a Mercedes elmondhatja, hogy igen, van alkatrészellátásuk."
Igen, de semmi nem kötelezi rá, hogy ezt biztosítsák!
Ráadásul, csak az alkatrészek egy jól körülhatárolt halmaza az, amit csak a Mercedestől tudsz beszerezni. (karosszérielemek, egyes, speciális gépészeti elemek, stb)
A kopó-fogyó dolgokat a másodpiacon is be tudod szerezni, sokszor fényévekkel jobb minőségben, mint az eredeti Mercedes-es alkatrészt.

" A nissan 7 év két nap után már elhajt a francba."
Csak akkor, ha már nincs nekik raktáron.
A gyerekek 27 éves Swift sedanjához a mai napig be lehet szerezni a Suzukitól is azokat az alkatérszeket, amiket még gyártatnak, vagy maradt nekik raktáron.

"Ablaktörlőlapátot nem gyárt autógyártó."
Basszameg, ne legyél már funkcionális analfabéta!
Erősítőt sem gyárt, te szerencsétlen!

" Gyári beszéllítók vannak, mint Bosch, Valeo... Sőt az alkatrészek 90% külső beszállítótól jön, és pont ezért olcsóbb a bárdiban megvenni a bosch ablaktörlőt."
Te tényleg nem vagy képes értelmezni, amit leírtam?

"Erre előbb írtam. Persze, a listában ott van, aztán mivel soha, senki nem próbálta, lehet, hogy nem is tudnak adni."
Látom, a raktározáshoz is ugyanúgy értesz, mint a gyártáshoz...
Igen, ott van a listában, meg ott van mellette, hogy mennyi van raktáron.
Aztán "B" megoldásként ott van az is, hogy valamelyik Mercedes gyáregységben el vannak téve pl. a lemezprés szerszámok, szépen lezsírozva. Aztán, amikor elfogy a Bal első sárvédő, Herr Schmidt beballag a raktárba, kivételezi a nyomólemezeket, összerakja a présgépet, és legyárt 100 darabot.
Olcsó lesz?
Kurvára nem.
Lesz sárvédő?
Igen.
Mindez pedig addig működik, amíg ezen az adott autógyár tud nyereséget termelni, (vagy, mondjuk nullszaldósra kihozni)
És, persze, az is kell hozzá, hogy az adott autógyárnak még létezzenek az autói 40+ évesen.
Ezért nincs egy Fiat, meg úgy általában Francia veterános ebből a szempontból túl jó helyzetben, mert azokat az autókat mostanra (khmm.. 20 évvel ezelőttre) nagyrészt megette a rozsda..

GyMasa 2021.12.15. 11:40:51

@tiltsál ki te gyökér:

"A szerszámokat egyszer veszed meg."
Ó, persze, hiszen azok nem kopnak el, meg nem mennek soha tönkre.
Meg mindegyik újonnan kijövő modellhez meg kell venni legalább a milliós tételbe kerülő diagnosztikai SW modult.

" Leginkább a gyártól, szóval az nem tétel, a szerelők meg mindne hónapban várják a fizetést."
Nézz nyugodtan utána."
Nem kell utánanéznem, tudok számolni.

"Nem az 500 nm csarnok a drága."
Hát, szerintem ennek meg te nézz utána.
Meg a reklámköltségeknek, meg az adóknak, meg az energiaáraknak...

"HÉT ÉV. Nézz utána nyugodtan."
Nekünk 15 év "Shelf life"-ra kell tervezni mindegyik terméket.

"Jó. Akkor elmondom még egyszer. NINCS ELLENŐRZÉS A LÍZINGCÉGEKNÉL A LÍZING LEJÁRTAKOR. De tessék, mondd meg, hogy hol."
Csak azt tudom elképzelni, hogy akkor nincs ellenérzés, ha NULLA maradványértéket kértél a futamidő elején, és nem akarod visszaadni az autót.
AKKOR nincs értelme valóban az elszámolásnak.
Minden más esetben viszont van.
A lízingcég nem hülye, hogy bármit csak úgy vakra visszavegyen!

"Toyota volt az utolsó amit lízingeltem, a végelszámolás a Lőportár utcában volt. Az autó ott sem volt."
És, visszaadtad? És, fix maradványérték volt, amit kifizettél?
Mert,ha igen, akkor rád nem vonatkozik, amit írtam.

"Értsd meg, hogy nincs állapotfelmérés."
Ehhez képest az egyik ismerősömnek a Hyundai lízing végén, amikor vissza akarta adni az autót, alaposan leellenőrizték az autóját, kapott egy listát, hogy milyen károkat/hibákat találtak rajta, valamint a fülébe is súgták, hogy az az 5000 EUR lehet kevesebb is, ha a következő autóját is tőlük lízingeli.
Olyan tételek voltak benne, hogy a "kuplung nem nullakm-es" meg " a fékek sem újak"
Volt még pár karc meg egy horpadás is az autón.
És, ez Németországban volt, nem valami banánköztársaságban.
Szóval az illető szépen hazautazott, kijavíttatta 300 EUR-ért a karcokat, meg a horpadást, megígérte, hogy a következő autója is Hyundai lesz, kifizette a párszáz EUR-t, majd utána "meggondolta magát" és mégsem kért egy újabb kört ebből.

"Te valamit marhára összevissza keversz."
Mit?
Ha az adott futásteljesítménynél NEM normális, hogy kikopik az ülés, akkor azt TE okoztad!
(És, ismét, ha kifzetted az autót, és nem akarod visszzzadni a futamidő végén, akkor ez nem érvényes)
Ha visszaadod az autót, akkor azt a lízingcég el fogja adni.
Ha kikoptattad az ülést, akkor azt az autót nem lehet olyan áron eldani, mintha az ülés nem lenne kikopva.
Tehát, te:
- Vagy kifizeted az okozott értékcsökkenést
- Vagy megjavíttatod az ülést és úgy adod vissza
- Vagy megtartod a kocsit, és te magyarázkodsz eladáskor a vevőnek, hogy miért van az ülés 30000km után kikopva.

" Mellesleg, neked a saját találmányod tetszene?"
Igen, csak látom, hogy nem érted a lényegét neki, de mostanra feladtam, hogy tovább magyarázzam...

" Szóval nekem kiszakadt az ülésem, mert sokat ültem ki-be. Aztán megkérdeztem, a márkaszervíz meg mondott egy 200 ezer forintos összeget.
Ez marha jó kis konstrukció lenne, nem?"
EZt mosz nem értem...
nem 200 k lenne a javítás, vagy mire gondolsz?

" 2 év után számot adsz, hogy nekitoltak egy bevásárlókocsit, és fizeted a gyári hátsó sárvédőt meg fényezést?"
Igen, vagy te fizeted, vagy a casco, vagy megjavíttatja a lízingcég, és akkor azt fogja behajtani rajtad, vagy eladja sérőlten az autót és az értékcsökkenést fizetteti ki veled.

"Az azt jelentené, az elképzelt kis világodban, hogy körbejárnák a 3 éves kocsidat, és ha az összes ilyet elkezdenék felírni, és a márkaszervíz árait nézegetnék, akkor kifizettetnék az autó árát háromszor."
Nem.
Minden autónak van egy használt-autó értéke.
Ez függ a futásteljesítménytől és az állaptottól.
Amikor a lízingcég leszeződik veled, akkor ék feltételeznek egy eladási állapotot a futamidő végén, amihez tartozik egy eladási ár.
Ez lesz az autó maradványértéke. (itt most tekintsünk el attól, hogy ez SZERINTED reális-e vagy sem, ha nem tartod annak, akkor nem kötelező leszerződni velük)
Ha az autót nem abban az állapotban adod vissza, amiben elére megegyeztetek, akkor az állapottól függően vagy te kapsz vissza pénzt (mondjuk az éves 30 000 km helyett csak 20 000km-t mentél vele) vagy neked kell kifizetned az értékcsökkenést, amit az autóban okoztál.

"Olvasgass utána, hogy mi az a lízing, meg hogyan működik, mert fogalmad sincs róla.
Lehet, hogy Németben van valami tartósbérlet, ami ilyesmi, amit te írsz, itthon a lízingnek köze sincs az elképzelésedhez. "
Eleve az ötletem NEM a mostani lízing volt, hanem egy olyan, új módszer, amivel másképpen lehetne az autógyáraknak vinni az üzletüket.
Szóval, igazából tökmindegy, hogy otthon hogy megy a lízingelés.

Midnenesetre ez már túlságosan eltávolodott az eredeti témától, és nekem nincs ennyi időm egy ilyen parttalan vitára.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2022.02.09. 17:15:16

@Örömhernyó: "az elektromos autó még mindig nem lenne versenyképes"

Pedig lehet ezzel az árral is versenyképes, csak a használati terepet kell jól megválasztani.
Jelenleg az elektromos autók csak városokba valók, de ott határozottan sok előnyük van.
És a magas árukat kompenzálja az olcsóbb üzemanyag, tehát olyan városi autónak ami kb, 60 km.t tesz meg naponta (pl. ingázü, futár, tömegközlekedés, stb) a TCO már nyereséges lehet elektromosoknál.

Mondjuk műszakilag is egyértelmű a városi közlekedési előny (most nem környezetszennyezésről szólok), mert a fékezéskor visszatáplálás az városi tipikus használatban valóban egy nagyon logikus lépés.
süti beállítások módosítása