Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

50%-kal lett drágább a nikkel, ami nélkül nincs tömeges villanyautózás

2022. március 09. - Várkonyi Gábor Autóblog

Az ukrán-orosz háború, az esésre játszó szereplők és a piacokat jelenleg uraló félelem 50 százalékkal drágább nikkel árakat eredményezett nagyon rövid időn belül.

275488027_444809570768663_7118248275189573793_n.jpg

Nikkel nélkül nincs tömeges villanyautózás, ráadásul ettől a nyersanyagtól függetlenül a neongáz és a palládium elérhetősége és árai is gondot okoznak jelenleg a gyártóknak. Ennek tetejébe még az Oroszországban elérhető, a globális ellátási láncban komoly szerepet betöltő nyersanyagok bizonytalan ideig tartó elérhetetlensége tovább fokozza a totális tervezhetetlenséget.

Aki a történelmi magasságokba szökő üzemanyagárak láttán a villany irányába, vagy legalábbis a részben villany PHEV autók irányába megy, annak ezek nagyon kedvezőtlen hírek, karöltve az egyre emelkedő áramköltségekkel. Bizonyos gyártók közben elkezdték korlátozni a BEV és PHEV autóik rendelhetőségét a kiszámíthatatlanság miatt. Az üzleti kihatások mellett a CO2 kvóta teljesítése miatt lehet ez gond hosszabb távon az EU-s piacon.

Jelenleg úgy tűnik, nem sok "menekvés" van. Az üzemanyagok drágák, a villanyautók korlátozottan elérhetőek, az áram nem otthon töltve szintén húzós.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1717776030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.09. 17:09:22

Aki kellően sok napelemet tett fel a háza tetejére, és így nem kell visszafelé pumpálni a hálózatba a delejt, hanem azt betolhatja a kocsijába, az tkp jól járt.

(Most európában értelmezem, nem itthon)
süti beállítások módosítása