Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A BMW 7-esben marad a sokadik generációs iDrive

2022. április 22. - Várkonyi Gábor Autóblog
Miközben értem, hogy nagy hullámokat kavar az új 7-es, vannak kifejezetten örvendetes fejlemények is, és megint a BMW az a márka, amely nem akarja az összes kétes trendet szolgaian követni, minden kategóriában.

278796436_474027061180247_9008703259048022449_n.jpg
Azt illik gondolni mostanában, hogy az érintőképernyő egy forradalmi módja annak, hogy mindent onnan irányítsunk egy autóban. Amióta egy maroknyi tech geek túszul ejtette az autóipart, meg sem lehet kérdőjelezni ezt a matatást. Közben mindenki, aki nem a telefonjába bámulva éli az életét, és netán még vezetni is szeret, pontosan tudja, hogy ennél károsabb és cinikusabb "újítása" nem volt az autógyártásnak.

Káros? Igen. Miközben irgalmatlan mennyiségű időt energiát és pénzt szánunk arra, hogy hülye biztossá alakítsuk a közlekedést, másodpercekre kell levenni a tekintetünket az útról egy tabletes kezelés esetében egy egyszerű művelet elvégzésére is. Veszélyes. Marginális problémák kiküszöbölésére közben "pénz nem számít alapon" költünk.

Cinikus? Igen. Olyan korban élünk, amikor a "fejlődés" szent címkéje alatt minden baromságot le lehet nyomni a fogyasztó torkán. Aki megkérdőjelezi a szent fejlődés, a haladás templomának kegytárgyait, az sötét középkori barom. A haladár farizeusok kórusa agresszív és ellentmondást nem tűrő. Ők a hasznos hülyék, mert filléres vackokkal lehet kápráztatni őket. A gyártó meg örül, mert rengeteget spórol a gagyi tablettel, amit nehéz elérni, nehéz kiigazodni rajta, és nehéz kezelni menet közben. Akinek nincs élete, meg egyéb dolga, az persze remekül elszórakozik 3 óránként egy óra kiállás közben, mert elütheti az idejét fingópárna konfigurációval meg online játékkal. Annyira poszt modern, hogy ezt a csendéletet kellene mellékelni a fogalomhoz mint illusztráció. Ja, és meg ne feledkezzünk a gyűlöletes kapacitív gombokról, amelyek tényleg pokollá teszik az életet. De olcsók. Körbe is értünk, megint.

Nos, a 7-esben marad a sokadik generációs iDrive. Több, mint két évtizede van velünk. Nem indult zökkenőmentesen az élet vele, de idővel kiderült, hogy a növekvő komplexitás mellett nincs alternatívája, és komoly, átgondolt, okos újítás volt az ezredfordulón. Föntről lefelé haladt a terjedése, mint mindennek, most viszont visszaugrunk oda, ahol 20 éve voltunk. Akinek telik luxusautóra, annak lesz rendes kezelési lehetősége is. Átlag júzer meg örüljön a tabletjének, akár állítva, akár fektetve kapja.

Túl nagy volt az autós jólét az elmúlt években. Ideje, hogy mindenki a helyére kerüljön. Egyen autó, egyen technika, egyen kezelhetőség a kispénzű (haha, 40 000 eurót közelítő átlag új autó árak mellett) vevőnek, aki meg megengedheti magának, az maradhat a használható autók kiváltságaival. A többiek meg ki vannak fizetve a haladás illúziójával, annak iránya úgyis mindegy.

Szép új világ.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr6417813801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.04.23. 11:31:09

Tök fölösleges rongyrázás.
süti beállítások módosítása