Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Szubvenció, mi lesz veled?

2022. április 25. - Várkonyi Gábor Autóblog

Újabb felvonásához érkeztünk a követhetetlen és tervezhetetlen közlekedési és iparpolitikának. Németország mintáját követi jellemzően az EU, és a német gazdaság alapja az autóipar, úgyhogy nagyon nem mindegy, hogy az aktuális jogszabályi környezet és szubvenciós politika hogyan alakul a legnagyobb EU-s gazdaságban.

279025027_474687447780875_2293533501712671444_n.jpg

Eddig is eléggé cikk-cakkban haladtak, és az autóellenességéről ismert zöld párt bevétele a koalíciós kormányzásba a legutóbbi választások óta semmi jót nem sejtetett a jövőre nézve. Nagyon bőkezű támogatási rendszer volt érvényben eddig plug-in és bev autók vásárlására, ami két részből állt: támogatta a beszerzést, és a hozzá kapcsolt kellékek (pl. wallboxok) vásárlását, és hatalmas adókedvezményekkel csábította a felhasználókat az üzemeltetés kapcsán. Érdemes hozzátenni, hogy a nagyon megengedő támogatási forma, amelyben lényegében nincs előírva erős elidegenítési korlátozás adófizetők által szubvencionált eszközvásárlás kapcsán, egy hatalmas "biznisszé" nőtte ki magát. A német állam fizette az elektromos autók árának egy részét, azok meg rövid úton elhagyták az országot, hogy mások örüljenek a támogatásnak. Önmagában egy botrány, de így persze lehet tupírozni az eladási számokat elektromos autók kapcsán.

A Scholz kormány megalakulásakor a három pártból álló koalíciós kormány természetesen részletes koalíciós szerződésben rögzített minden fontos kérdést, ezek között volt a közlekedéssel és autóiparral kapcsolatos szabályozások halmaza is.

Világosan kimondott cél az elektromobilitás terjedésének elősegítése, és ennek a technológiának a kiemelt kezelése. A plug-in technológia szubvencionálása és kedvezményekben részesítése szerződésben rögzített ügy volt, amit a zöld gazdasági miniszter legújabb terve szerint figyelmen kívül hagynának.

A PHEV technológia a zöldek politikusa szerint magától is "piacképes", ezért már ennek az évnek a végén leállítanának minden támogatást ami a plug-in autókra jellemző volt eddig, és a koalíciós szerződés szerint tovább lett volna érvényben.

Az adókedvezmények és támogatások rendszerét a technológia fejlődésével párhuzamosan alakították volna át, figyelembe véve a legújabb trendeket, és a növekvő hatótávokat a phev autók esetében.

"Túl nagy és nehéz feladat az elektromosan megtett kilométerek arányának az ellenőrzése" a zöldek szerint, ezért nem akarják tovább támogatni ezt. Ez egyszerűen hazugság. Az akarat nincs meg hozzá, nem a műszaki vagy az adminisztratív háttér. A szigorítás szerintem okos döntés lenne, és az ellenőrzés is, de láthatóan nem ez a cél, hanem az akkus elektromos technológia rendeleti és szubvenciós szinten történő további kierőszakolása.

A "Diess-es társaság" természetesen üdvözli ezt. Az Audi vezér Duesmann, bevallottan "zöld szavazó", hiszen tetszeni akar a túlnyomórészt a zöldekhez húzó német sajtó képviselőinek, egyből rákontrázott a tervekre: a fosszilis üzemanyagokat semmiképpen sem szabad olcsóbbá tenni (épp ezt teszik nagyon sok helyen Európában), és a PHEV támogatást jó, ha megszüntetik, Duesmann szerint. A menedzser "egyértelmű kiállást" vár el a politikától az akkus elektromos autó mellett, hogy fókuszáltan erre használják fel minden erőforrásukat.

A technológia semlegesség fogalmát többször elítélte korábban is, és a tisztán elektromos autók kizárólagos terjedését tartja egyedüli üdvözítő és támogatandó célnak. Minden egyéb ötletet "el kell vetni", mert túl drága lenne párhuzamos infrastruktúrák kialakítása, például hidrogén kapcsán. A szintetikus üzemanyag kapcsán erre nem lenne szükség, és kiegészítő, átmeneti megoldásnak érdemes lenne vele foglalkozni, szerintem.

A német autógyártók képviseletét ellátó VDA elnöke szerint egyelőre "életidegen" az infrastruktúra és a költségek fényében, hogy kizárólag a villanyt favorizálja a politika. Külön probléma, hogy az év végéig a jelenlegi helyzet ismeretében nem fog megjönni egy csomó rendelt PHEV az ügyfelekhez a szubvenció ideje alatt. Ez elég nagy feszültségekhez vezethet.

Ha egy olyan cégnél dolgoznék, ahol mindent egy lapra tettek fel, akkor én is hangosan kiabálnék, hogy a politika minden egyebet töröljön az alternatívák közül, és csak azt támogassa, amibe az én cégem "utazik". Annál biztosabb megoldás nincs. Csak azt nem piacgazdaságnak hívják.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7517815863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása