Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Jó irányba haladnak - interjú Wayne Griffiths-szel, a Seat és a Cupra márkák elnökével

2022. december 02. - Várkonyi Gábor Autóblog

November végén Magyarországon járt Wayne Griffiths, a Seat és a Cupra márkák elnöke, s látogatást tett a győri Audi gyárban, ahol 2024-től készül a Cupra vadonatúj modellje, a Terramar. A Porsche Hungaria Kft. jóvoltából lehetőségem nyílt interjút készíteni vele, melynek során érintettük többek között a Seat és Cupra jelenét és jövőjét, illetve utóbbi Európán kívüli terveit.

cupra-unveils-the-cupra-terramar-to-the-audi-hungaria-employees-who-will-be-involved-in-its-production_03_hq.jpg
- Kezdjük egy kicsit a múlttal, ha nincs ellene kifogása. A Seat a Skodával hasonló utat járt be a Volkswagen Csoporton belül, ám a spanyol vállalatnak mégsem sikerült cseh riválisához hasonló sikereket elérnie az európai piacon. Ön szerint mi állhat ennek hátterében?

- Hogy elődeim időszakában milyen eredményeket ért el a Seat, azt nem szeretném kommentálni, ugyanakkor az elmúlt öt esztendőben a leggyorsabban fejlődő gyártók közé kerültünk Európában. Korábban nem volt talán eléggé tiszta identitása a márkának, sokféle járművet készített és túl sok kisautó szerepelt választékában, de körülbelül öt éve végrehajtottuk azt a fordulatot, melynek a mostani remek teljesítmény is köszönhető. Előrukkoltunk olyan modern szabadidő-autókkal, amiket kedvezően fogadott a piac, s a Volkswagen Csoport valamennyi korszerű műszaki megoldása, technológiai újítása, platformja a rendelkezésünkre áll, ráadásul a spanyolországi gyártásnak köszönhetően áraink kedvező szinten maradhattak. Úgy tűnik, magunk mögött hagytuk a félvezetőhiányra és a koronavírus-járványra visszavezethető problémákat, és további folyamatos előretörésre, illetve növekvő piaci részesdésre számítunk.

- Minden évben rengeteg autót kipróbálok, és közülük az egyik legkellemesebb meglepetés az új Seat Leon volt, mely szerintem sok tekintetben felülmúlja kategóriatársait és a konszern azonos alapokra épülő kompakt modelljeit. Számítanak rá, hogy sok új vevőt hoz a márkának?

- Biztos vagyok benne, annál is inkább, mert a Seat és a Cupra vásárlóinak átlagéletkora 10-15 évvel fiatalabb, mint a konszern többi márkáé, és vevőink körülbelül 60 százalékát más gyártóktól hódítjuk el. Mindehhez hozzátartozik, hogy speciális összetételű vevőkörről van szó, akik nagyra értékelik a divatos, stílusos formákat és a jövőbemutató megoldásokat.

- A Cupra vásárlói a Seattól érkeznek elsősorban vagy másik, csoporton kívüli márkáktól?

- Felméréseink szerint a Cupra tulajdonsok fele-fele arányban érkeznek más gyártóktól és a Volkswagen Csoport egyéb márkáitól. Fontos megjegyezni, hogy például a Cupra Formentor-vevők átlagéletkora 42 év, miközben az Audi, Skoda és Volkswagen kompakt szabadidő-autóinak vásárlói inkább az 55-60 éves korosztályból kerülnek ki. Túl azon, hogy a fiatalabb nemzedéket célozzuk meg, nem azokra vadászunk, akik prémiummodellekre vágynak vagy státusszimbólumként tekintenek autójukra, hanem azt a kört szeretnénk megszólítani, akik értékelik a sportos teljesítményt, az érzelmekre ható, egyedi megjelenést, és hajlandóak egy kicsit magasabb árat fizetni mindezért. Remélem, hogy sikerrel járunk, és számos olyan ügyfelet megnyerhetünk magunknak, akit nem a hagyományos értékekkel, vagy éppen a tradícióval lehet levenni a lábáról.

cupra-unveils-the-cupra-terramar-to-the-audi-hungaria-employees-who-will-be-involved-in-its-production_06_hq.jpg
- Manapság egyre többen úgy tekintenek az élvezetesen vezethető és tetszetős külsejű autókra, hogy azok idejétmúltak, szükségtelenek, hiszen abból indulnak ki, hamarosan jön az elektromos, önvezető egyenkocsik korszaka. Nem tart attól, hogy a Cupra emiatt idővel veszíthet népszerűségből, hiszen nem lesz divatos, amit képvisel?

- Elképzelhető, hogy a környezetvédelem területén elkötelezett emberek körében esetleg kevesebb híve lesz a márkának, ugyanakkor ne felejtsük: attól még lehet egy autó élvezetes, hogy villanymotort vagy plug-in hibrid hajtásláncot rejtenek a lemezei. Jó ideje köztudott viszont, hogy a Cupra 2030-ra tejesen elektromos márkává válik, de biztos vagyok benne, hogy ettől nem lesznek unalmasak, kevésbé kívánatosak az autóink, sőt!

- Áttérve egy kicsit az üzleti területre, milyen értékesítési és marketingstratégiát dolgoztak ki annak érdekében, hogy ezt az alig négyesztendős márkát sikerre vigyék?

- Meggyőződésem, hogy egy múlttal, hagyományokkal nem rendelkező új piaci szereplő nem tud a hagyományos üzleti megoldások segítségével komoly eredményt elérni, és a Cupránál sem a megszokott utat járjuk, gondolok itt közvetlen értékesítési csatornáinkra, az online formában bonyolított üzletkötésekre vagy a Cupra Garage fantázianevű szalonjainkra, melyek kialakítása nagymértékben eltér a megszokott kereskedésekétől.

- Milyen arányban választják a Cuprát magánügyfelek és céges vásárlók?

- Jó a pozíciónk a privát szegmensben, mindazonáltal a Bornt és a Formentort a vállalati ügyfelek is előszeretettel választják, ezért jelenleg körülbelül 50-50 százalékos arányt tesz ki e két vevőkör. Örömmel tapasztaljuk, hogy kifejezetten jól tartja az árát a Cupra, és ez különösen a céges, illetve bérautós vállalkozások által üzemeltett kocsik újraeladásánál látszik. Igaz, tudomásul kell venni azt is, hogy a mostani piaci környezetben a használt járműveket túlértékeli a piac, ám bízunk benne, hogy a helyzet normalizálódása után is magas maradványértékek jellemzik majd a Cupra modelljeit. Mint a legtöbb márka, mi is azt szeretnénk, ha minél nagyobb lenne a magánvásárlók aránya, és sokat is teszünk ezért.

- Milyen motorsporttal kapcsolatos terveik vannak a Cuprának?

- Hosszú ideje ott vagyunk az Extreme E bajokság versenyein, és nagy örömünkre pár nappal ezelőtt az Abt Cupra csapat – Nasser Al-Attiyah és Klara Andersson irányításával – győzelmet szerzett a 2022-es sorozat utolsó, uruguayi futamán. Ez a különösen látványos, elektromos járművekkel űzött sportág igazán kedves a szívemnek, és jövőre is erős „fegyverzettel” indulunk. Ne feledkezzünk meg az ETCR sorozatról, azaz az FIA elektromos túraautók számára kiírt bajnokságáról, melyben részt veszünk a kezdetek óta. Vannak egyébként egyéb nagyszabású terveink is, de ezekről hadd ne mondjak még semmit…néhány hét múlva minden kiderül!

cupra-unveils-the-cupra-terramar-to-the-audi-hungaria-employees-who-will-be-involved-in-its-production_07_hq.jpg
- Kevesebb, mint két év múlva, 2024-ben elkezdődik a Cupra Terramar győri gyártása. Mi alapján döntöttek arról, hogy éppen Nyugat-Magyarországon, az Audi Motor Hungaria üzemegységében készül ez a fontos modell?

- Hosszú múltra tekint vissza az együttműködésünk az Audival. Korábban a martorelli futószalagról gördült le a Q3-as modell, és a Cupra Formentorba beépítjük a német vállalat legendás öthengeres motorját… meggyőződésem, hogy ezzel kategóriájának legélvezetesebb kocsija állt elő! Természetesen a Volkswagen Csoporton belül elsőrangú az egyes márkák együttműködése, és igyekszünk kihasználni a szinergiákat. Maga a győri üzem csodálatra méltó, olyan tiszta, akár egy kórház, és az itt dolgozók is elkötelezettek munkájuk iránt, így nincs kétségem a felöl, hogy a magyar gyár remek választás volt.

- Miként látja a Cupra márka jövőjét Európában és az Európán kívüli piacokon?

- Egy ideje jelen vagyunk Dél-Amerikában, egészen pontosan Kolumbiában, Mexikóban és Chiléban, ezenkívül Ausztráliában is megvetettük a lábunkat. Éppen ezért nem túlzás azt állítani, hogy a Cupra globális márka, igaz, jelenleg elsősorban Európára helyezzük a hangsúlyt. Kínában a Volkswagen konszern erős hídfőállásokat épített ki más márkákkal, vagyis ott egyelőre nem tervezzük a Cupra bevezetését, annál inkább az Egyesült Államokban, és az ottani megjelenéshez nagy reményeket fűzünk. Európában egyébként szárnyal a márka, miután idén nyárig közel 200 ezer járművet szállítottunk ki, forgalmunk pedig a 2018-as 430 millió euróról 2021-re mintegy 2,2 milliárd euróra bővült. Terveink szerint reális cél, hogy néhány éven belül évi 500 ezer gépkocsit értékesítsünk, ebben pedig segítségünkre lesz majd három, legalább részben elektromos újdonságunk, a Terramar, a Tavascan és az UrbanRebel, valamint az, hogy jelenlegi kínálatunk is felfrissül.

Az alábbi videó a győri Audi gyárban készült a Cupra hazai gyártása kapcsán.

cupra-unveils-the-cupra-terramar-to-the-audi-hungaria-employees-who-will-be-involved-in-its-production_08_hq.jpg

Wayne Griffiths névjegye:

casa-seat-one-year-in-the-heart-of-barcelona_02_hq.jpg
Wayne Griffiths 1966-ban született az Egyesült Krályságban. Felsőfokú tanulmányait Leedsben végezte, ahol nemzetközi menedzsmentet és német nyelvet tanult. Több mint harminc éve, 1989-ben került a Volkswagen Csoporthoz, azon belül az Audinál kezdte pályafutását, majd 1991 és 1993 között a Seatnál tevékenykedett. A spanyolországi kitérő után ismét a négykarikásokhoz szegődött, ahol különböző vezetői pozíciókat töltött be az újonnan létrehozott marketing és értékesítési részlegen. Griffiths később a vállalati igazgatótanács marketingért és értékesítésért felelős tagjának asszisztense lett, s 1997 és 1998 között a nemzetközi kiskereskedelmi marketing részleget irányította. Ezután az Audi AG értékesítési osztályán töltött be különböző vezetői pozíciókat, ezután – 2005 és 2013 között – az európai exportpiacok értékesítésének irányítását bízták rá. A Seat értékesítési és marketing alelnöki kinevezéséig Griffiths az Audi AG németországi értékesítési vezetője volt, 2020. október 1-től pedig a Seat és a Cupra elnöke. Jelenleg ő a Cupra márka vezérigazgatója, emellett a vállalat értékesítési és marketing ügyvezető alelnöki feladatait is ellátja.

vg-wg_interju.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr3217993196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása