Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A BMW Magyarország rendezvénye a közösen megélt autó rajongásnak hódolt

2023. szeptember 06. - Várkonyi Gábor Autóblog
A müncheni autókiállítás tanulságai mostanáig kavarognak a fejemben, fogalmazom a "kiáltványt", érlelem még magamban egy kicsit a mondanivalómat, mert az indulat nyilván nem jó tanácsadó. Csodálatos kontraszt volt a BMW Magyarország rendezvénye ahhoz képest, amit bujdokló, lesütött szemű, de leginkább jelen sem lévő autóipar nyújtott "A" legnagyobb európai seregszemléjükön.

374507006_806868257896124_1337111867272185189_n.jpg

Lelkesedés, egészséges önbizalom, hagyományőrzés és mindemellett innováció az, ami kívánatossá tesz egy termék formájában érkező üzenetet. Ezt képviselte a BMW vezetője az IAA előtt adott interjújában, és Oliver Zipse vállalata pontosan ezt is szállítja, lassan egyedüliként az iparban.
Terméközön, erős villanyos számok, komoly erőfeszítések a körforgásos gazdaság megalkotására, jelentős csökkentése a termelés energia igényének, és még lehetne bőven sorolni azokat az erőfeszítéseket, amiket annak érdekében tesznek, hogy összességében fenntarthatóbb legyen az autózás. Van, aki beszél róla, van, aki pedig csinálja. Közben nem a lemondás a fő üzenet, hanem a fejlődés.

A Balaton melletti versenypályán olyan egész napos programot szerveztek ügyfeleknek és újságíróknak, ami ismét bizonyította, hogy nincs nagyobb összetartó erő ebben a szubkultúrában, mint az együtt megélt élménye az autózásnak.
Mindegy, honnan jöttél, vagy mivel foglalkozol, együtt kiélvezni a sebességet, az ügyességi feladatokat, a driftet, az önmagad és az óra elleni játékot, igazán felhőtlen pillanatokat ad.

374567595_806868367896113_1348597911978334316_n.jpg
Az autózás sava és borsa. Az, amit nem lehet sem applikációkkal, sem egyre röhejesebb méretű kijelzőkkel, sem egyéb marhaságokkal pótolni.

Zipse Úr a technológiai semlegességet propagáló nyilatkozataival, a megfizethető mobilitás szükségességével, az európai autóipart szabályozókhoz intézett felhívásaival politikai spektrumba lépett, amihez kell bátorság.
Olyan bátorság, ami más autóipari vezetőkből mára elszállt. Azt hiszik, ha behúzzák a nyakukat, és másfelé néznek, a zöld köntösbe bújtatott ámokfutás egyszer majd véget ér. Nem fog. Csak akkor, ha együtt és egyértelműen szólalunk fel a munkahelyeket veszélyeztető, ipart leépítő törekvések ellen. Erre azonban csak annak van erkölcsi alapja, aki előtte elvégezte a rá eső feladatot, ami a valódi fenntarthatóságot, és a kisebb környezeti lábnyomot illeti. Ebben a BMW-nek nincs hátraléka. Sőt.

374559190_806868394562777_7478078907603060702_n.jpg

Azt javaslom az ipar képviselőinek, hogy húzzák ki magukat, vállalják büszkén, hogy a világ egyik legizgalmasabb, leginnovatívabb, legnagyobb közjót szolgáló iparának a képviselői. Defenzívából nem lehet kívánatos, izgalmas, érdekes dolgokat csinálni.

Az ilyen élmények pedig, mint amivel a BMW megajándékozott minket tegnap, hozzájárulnak az összetartáshoz, és az autózás szeretetének megéléséhez. Több ez, mint pár gyors kör, egy jó szlalom, vagy egy hosszú és stabil drift élvezete. Ez maga a "kötőanyag". Ha a hétköznapok nem is erről szólnak, főleg nem közúton, az ünnepnapoknak minden kultúrában feladatuk és értelmük van.

Képek: Mosoni Péter/BMW Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr5118208585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása