Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Saját autópályasávot az elektromos autóknak!

2024. augusztus 12. - Várkonyi Gábor Autóblog

Elsőre kicsit megdöbbentő ötlet, de pontosan ezt dobta be Dr Milan Nedeljković, a BMW igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja egy interjúban.

454737775_1013262530590028_8803162377947375928_n.jpg

Nem csitulnak a viták Németországban annak kapcsán, hogy hogyan kezeljék a villanyautózást, és miként érjék el a saját maguk által támasztott célokat több millió elektromos autó forgalomba helyezésére. Az eredeti célkitűzések nyilvánvalóan nem tarthatóak, az autóipar és a beszállítók ugyanakkor politikai nyomásra áttervezték a gyártási struktúrájukat, modellpolitikájukat, és beszerzéseiket. Az elmaradó megrendelések hatalmas nyomást helyeznek az ágazatra, és egyre nagyobb idegesség tapasztalható.


Az, hogy közvetlen összefüggés van az eladások alakulása és az állami támogatások között, egyértelmű, még akkor is, ha ezt a tényt sokan próbálták tagadni azok közül, akik a villanyautózás felsőbbrendűségét magától értetődőnek kívánták láttatni az elmúlt években. A német piacnál jobban semmi sem igazolja, hogy kedvezmények nélkül nem igazán húz a dolog.

Jelenleg ugyanakkor az európai államok nem engedhetik meg maguknak a további masszív pénzszórást ilyen projektekre, a gyártók pedig, – különösen 2035 tükrében –, nem tehetnek mást, mint azt, hogy gyártásban és eladásban preferálják az elektromos autókat, hiszen brutális büntetések elé néznek, ha átlépik a flotta átlagot CO2 tekintetében. A pénzügyi eredményeiket ez is veszélyezteti, illetve az is, hogy a fél, vagy harmad gőzzel termelő elektromos autókat gyártó üzemeik minden egyes napon durva veszteségeket termelnek. Az Audi brüsszeli gyára nem véletlenül lesz beszántva.

Ilyen helyzetben jönnek elő hasonlóan vadregényes ötletekkel autóipari vezetők. Dr Milan Nedeljković szerint, ha a dugóban állva az autópályán egy másik sávon a villanyautók szabadon suhannak majd el a belsőégésűek mellett, akkor többen kapnak kedvet arra, hogy elektromos autót vegyenek. Lehet. De az is lehet, hogy ha szabad sávot kapnak, akkor nyugodtabban "optimalizálhatják" majd a sebességüket annak érdekében, hogy odaérjenek tölteni, ahová tartanak. Végső soron mindenkinek jobb lehetne. Ha lenne ennek bármi realitása, de nyilvánvalóan nincs.

Nedeljković bedobott még két ötletet: ingyenes parkolást, ami elektromos autózás mellett egyáltalán nem egyértelmű mindenhol, – Magyarországon ilyen szempontból nagy kedvezmények élvezhetőek sok helyen – és "privilegizált" behajtás a belvárosokba elektromos hajtással. Reálisabb ötletek.

Dr Milan Nedeljković gyakori vendég egyébként Magyarországon is, hiszen a debreceni gyár kapcsán bőven van tennivalója. Egyes pletykák szerint ráadásul jó esélyei vannak arra, hogy a karizmatikus BMW vezér, Oliver Zipse utódja lehessen.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr5218464853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása