Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A Carnival luxushajói tízszer annyi szennyeződést bocsátanak ki, mint az összes európai autó

2019. június 12. - Várkonyi Gábor Autóblog

https---api_thedrive_com-wp-content-uploads-2019-06-gettyimages-1151278681_jpg_quality_85.jpeg

A tengerjáró hajók a világ legszennyezőbb járművei közé tartoznak, az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség adatai szerint a Carnival, a legnagyobb ilyen luxusutakat ajánló cég hajói tízszer annyi szennyeződést bocsátanak ki, mint az Európában közlekedő 260 millió autó összesen.

A Transport & Environment tanulmánya szerint az európai vizeken 2017-ben közlekedő 203 hajó összesen 62 kilotonna kén-oxidot (SOx) bocsátott ki, amelyek amellett, hogy károsítják az emberi légzőrendszert, savasítják a szárazföldi és vízi környezetet is. A 62 kilotonna kén-oxidnak több mint a fele állítólag a Carnival Cruise Lines vagy leányvállalatai által üzemeltetett 47 hajó terméke volt. Ugyanakkor ebben az időszakban a 260 millió európai nyilvántartásba vett gépjármű mindössze 3,2 kilotonna kén-oxidot bocsátott ki.

Annak ellenére, hogy az autók a károsanyag-kibocsátás lényegesen kisebb arányát képezik, az európai szabályozás az összes szállítóeszköz környezeti hatásának csökkentésére vonatkozik. A múlt hónapban például Amszterdam tűzte ki célul az belsőégésű járművek betiltását 2020 végéig, ezzel csatlakozva az európai városok növekvő listájához.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1414890314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wheat Tours 2019.06.21. 12:19:26

Elgondolkodtató...
Az autósok, főleg a dízel tulajdonosok - szinte tekintet nélkül a környezetvédelmi besorolásra - már már lassan keresztre lesznek feszítve.
S nem is beszéltünk még a háztartások káros anyag kibocsátásáról...

Peetee 2019.06.21. 12:19:28

"európai vizeken 2017-ben közlekedő 203 hajó" Kizárt, hogy egész Európában összesen 203 hajó közlekedett...ez a teljes szám elenyésző része; ugyanakkor járműveknél meg az elektromos rollertől a túlméretes kamionig a buszoktól kezdve a benzinmotoros fűnyíróig mindent beleszámol. Ez így pontatlan, hiteltelen, szenzációhajhász vacak...
süti beállítások módosítása