Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Porsche Taycan: game changer a villanyautó piacon?

2019. július 30. - Várkonyi Gábor Autóblog

mission-e.jpg

Elég biztató számokat hozott nyilvánosságra a Porsche az első, teljesen elektromos modelljével kapcsolatban. Azt eddig is sejteni lehetett, hogy ha egyszer belefognak Weissachban a téma "feldolgozásába", akkor a végeredmény sikerre lesz ítélve. Egyrészt, akinek telik Porschéra, annak vélhetően nem egy autó áll a garázsában, tehát nem feltétlenül lesz klasszikus hatótávpara a vásárlás akadályozó tényezője, másrészt az ízig-vérig autóbuzikat is érdekelheti az elektromos hajtás, és az ilyen jellegű lelkesedésüket nem feltétlenül abban élik ki, hogy egy guruló ájfont istenítenek. Nem sok olyan autómárka van a világon, amely kivívta magának azt a bizalmat, amit a Porsche. Meg merem kockáztatni, hogy nincs is még egy. Viszonylag nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy igazi melléfogásuk, technikai értelemben nem volt soha. A várakozások ennek megfelelően magasak a Taycannal kapcsolatban, és nem kevesen hajlandóak voltak látatlan megrendelni.

A Tesla és a VW is meglepően sikeres volt hasonló akciókkal, de ez a fajta piac szondázás vagy eredménykommunikáció nem feltétlenül járt pénzmozgással, vagy ha igen, nem feltétlenül jelentett visszavonhatatlan elköteleződést a vevő részéről. A Porsche esetében a Taycan rendeléséhez 2500 eurós előleget kell letenni. Nagyjából 20 000 előrendeléssel számoltak az elemzők, ami az autó több mint 30 milliós alapárával számolva nem éppen kevés. Ha figyelembe vesszük a Porsche híresen "spórolós" alapfelszereltségét, akkor, ismerve a cég felárait, egy használható Taycan inkább 45-50 millió forint. Eredetileg szeptember negyedikén árulták volna el az eddigi előrendelési volument, akkor van ugyanis a Taycan hivatalos világpremierje. A Handelsblattnak egy zuffenhauseni eseményen a termelési vezető Oliver Blume Porsche főnök engedélyével felfedte a számokat: 30 000 fölött jár a előrendelés, ami egy szenzációs szám.

2025-re egyébként 50% fölé akarják vinni a Porschénál az elektromos vagy részben elektromos autók arányát az eladásokban, egyszersmind a német autógyártás hírvivői akarnak lenni elektromos témában. Nem lehetne autentikusabb, szimbolikusabb reklámhordozót találni egy egész iparágnak.

Amire biztosan számíthatunk: rekord gyors töltés, a mostani hírek szerint 4 perc alatt 100 kilométernyi hatótávhoz elegendő áramot tud felvenni gyorstöltéssel a Taycan. 250 km/h fölötti végsebesség, 3 másodperc alatti gyorsulás. Ez eddig nyilván érdekes, és 600 lóerőhöz méltó számsor. Gyorsan egyenesen menő autót azonban villany témában nem nagy kunszt létrehozni, ráadásul más már megcsinálta. A izgalom abban rejlik, hogy "rendes" autó legyen belőle a végén, olyan vezetési élménnyel, ami nem a lemondásról, hanem a vigyorgásról szól. Ehhez kell az a futómű építési tudás, amiről ki lehet jelenti, hogy csak Európában van meg. Ehhez kell az a hangolás, ami kormányművet, fékrendszert, gázreakciót, váltót, súlyeloszlást olyan szintre hoz, hogy ne tengeribetegek legyünk a puszta gyorsulgatásoktól, hanem a kanyarokat várjuk. Figyelembe véve a akkupakk súlyát egy ilyen autóban, ez nem könnyű feladat. A Porschénál ennek ellenére a hangsúly azon van, hogy az autót úgy tervezzék meg, hogy semmilyen lemondással ne járjon élmény és használhatóság szempontjából. A kivitelezés minőségén nyilván nem kell aggódni, egyenesen fognak állni a díszlécek, első naptól fogva képesek lesznek rendesen beállított ajtókkal leszállítani egy Taycant, illeszkedő fugákkal, és Porschéhoz méltó beltérrel. A konkurenciának ez 7 éve sem mindig jön össze. Az szervizlefedettségről, alkatrészellátásról és utógondozásról most nem is írnék hosszan.

Sok mindenre mondták az elmúlt években, hogy game changer lesz a villanyautó piacon. A németek szokás szerint kivártak, húzódoztak, aztán ki lett adva a parancs a tarolásra. Most meg tarolni fognak. Senkinek ne legyen kétsége.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr4514986286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása