Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Peter Thiel szerint nem a villanyautót használók menthetik meg a bolygót

2020. szeptember 09. - Várkonyi Gábor Autóblog

118885821_734651037332957_7873043670281520665_o.jpg
"Ez badarság", mondja Peter Thiel egy mai Welt interjúban arra, hogy a villanyautót használók egy része azt gondolja, hogy a választásával megmenti a bolygót.

A PayPal-t többek között Muskkal alapította Thiel. Nagyrabecsülésük egymás iránt kölcsönös. Elsők között invesztált a Facebook-ba, fél millió dollárból 1 milliárdot csinált ezzel a húzással. Karizmatikus, rendkívül okos üzletember, érdemes figyelemmel kísérni a munkásságát.

Néhány kulcs gondolat az interjúból, ami a környezetvédelemmel és az autóiparral is összefügg:

Thiel nem nagy rajongója a mainstream zöld politikának, legalábbis a Greta Thunberg-féle elképzeléseknek biztosan nem támogatója. Azt állítja, hogy jobban tudna hinni ezekben a dolgokban, ha látná, hogy szélesebb spektrumban és őszintébben lehetne beszélni ezekről a kérdésekről, mint most.

"Az a mód, ahogyan ma a tudományos munkákat finanszírozzuk, melyben azonos gondolkodású bizottságok, társaságok adnak pénzt azonos gondolkodásúaknak, arra a következtetésre juttatott engem, hogy még ha az ember által is okoz folyamat a klímaváltozás, a tudományos megközelítés emögött szükségszerűen rossz megközelítésekből táplálkozik."

"Úgy, ahogy ez most megy, hiteltelen és korrupt."

Ha Thiel klímapolitikus vagy klímakutató lenne, és komolyan is gondolná a dolgot, mindenképpen alapjaiban más megközelítéssel élne. Itt érkezünk meg az elektromos autókhoz. Ezzel kapcsolatban ugyanis kifejti, hogy ez egy ál-válasz a kérdésre.

"Mágikus gondolkodással határos, ha mindenki, aki Németországban vagy Kaliforniában egy elektromos autót vezet, azt hiszi, hogy egy példa a világnak, és mindenki követni akarja majd."

Szerinte a szennyezést egyszerűen exportáljuk Kínába és Indiába, amivel összességében még nagyobb gondot okozunk. A klímaváltozás kérdését sokkal inkább globálisan kellene felfogni, és nem svéd kislányok vonatozásaival kellene foglalkozni, hanem Kínával és Indiával szemben masszív vámokkal és korlátozásokkal kellene fellépni, amíg nem tesznek lépéseket a környezetvédelem érdekében.

A nukleáris energiáról is beszélt, amely szerinte a legfontosabb és legtisztább energiaforrás, és a "klímalobbinak mindenhol a világon ezt kellene propagálnia".

A teljes interjú itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7316195372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miert? 2020.09.09. 22:08:37

Thiel biztosan okos, és üzleti ügyekben jó a szimata.
Ennek ellenére itt féligazságokat puffogtat.
Úgy értem, hogy amit mond, az nagyjából igaz, csak nem úgy és nem olyan mértékben.
Konkrétan:
1. "a villanyautót használók egy része azt gondolja, hogy a választásával megmenti a bolygót"
Ezt egyetlen felhasználó sem gondolja. Még Musk sem gondolja, hogy a villanyautók fogják megmenteni a bolygót. Csak hozzájárul a bolygó megmentéséhez azáltal, hogy a fenntartható ökoszisztéma irányaba mozditja el az életvitelünket.
2. Feltételezve, hogy igaza van abban, hogy a tudományos élet belterjes és korrupt, ebböl akkor sem következik az, hogy a környezetvédelmi megállapitások szükségszerüen hamisak. Legfeljebb annyi, hogy szélesebbkörü és olcsóbb kutatásokat is lehetne folytatni ez ügyben. Egyébként szerintem a feltételezés sem igaz általánosságban. Persze 1-2 nem idevaló ember itt is előfordul, mint minden más szakmában is.
3. Kinában speciel óriási erőfeszitéseket tesznek a környezeti károk visszaszoritására. Az persze igaz, hogy nyugathoz képest le vanak maradva 1-2 évtizeddel, de rohamosan zárkóznak fel.
4. A nukleáris energiának kétségtelenül vannak előnyei. Viszont az atomenergia nem követi a felhasználói igényeket, ezért csak atommal nem müködtethető egy ország. És akkor az egyéb tényezőket nem is emlitettem. A napenergiának tudtommal nincsenek hátrányai. Kizárólag gazdaságossági kérdés az elterjedése.

Egyébként a Thiel interjura máshol is felfigyeltek és szemlézték is.
pressfrom.info/uk/news/world/us-news/-473746-that-s-nonsense-paypal-founder-peter-thiel-exposes-alleged-environmental-lie-in-e-cars.html
Birálják is erősen a kijelentéseit.

üdvözlettel

Dany 2020.09.10. 22:16:37

A Paypal-maffia feje. :D

Abban igaza van, ha Indiában és Kínában nem lesz változás, nagyon nagy baj lesz, és a pár darab Tesla és ID.3 semmire se lesz elég.

Az atomenergia jó irány lenne, csak pénzt kellenne áldozni a 70 évvel ezelőtti és gyakorlatilag azóta ugyanazon technológia szerint felépített atomerőművek tovább fejlesztésére. Bill Gates és az alapítványa emellett is lobbizik, de otthon süket fülekre talált, és inkább Kínában próbálják megépíteni az új, modern, használt fűtőanyaggal működő reaktor prototípust. Ezzel szemben Németországban bezárják az atomerőműveket, ami szerintem borzasztóan elhamarkodott lépés, ami majd súlyosan rányomja a bélyegét a gazdaságra. Éjjel ugyanis nem süt a nap, de nappal se tervezhető a napenergia.
süti beállítások módosítása