Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Közel 65 millió eurós büntetést kell fizetni az Opelnek

2021. október 19. - Várkonyi Gábor Autóblog

64,8 millió euró büntetés megfizetése mellett nem lesz további vizsgálódás az Opelnél a "thermo ablakként" ismert eljárás kapcsán.

247086603_354250623157892_886729853397309582_n.jpg
Kicsit több mint 3 éve tartottak házkutatást a német hatóságok az Opelnél, a gyanú első körben egy dízelbotrányhoz hasonlatos helyzetet feltételezett. A most nyilvánosságra hozott megállapodás kapcsán a cég képviselői hangsúlyozzák azt, amit az eljárás alatt végig kommunikálták: nem történt szándékos manipuláció kipufogó gáz kezelés kapcsán, a hatóságok sem találtak erre utaló jelet, nem volt beépítve egyetlen autóba sem olyan szerkezet, ami próbapadon történő vizsgálat detektálására lett volna alkalmas, és ezzel összefüggésben megváltoztatta volna az autók kipufogógáz kezelését. Magyarul: nem történt szándékos csalás.

A közel 65 millió euró kifizetésére azért bólintottak rá, mert így végleg lezáródik az ügy, amely kapcsán a bevezetőben említett "thermo ablak" kérdés jogi szürke zónát jelentett a korábbi EURO normák kapcsán. Az Opel esetenként már 17 fok alatti hőmérséklet esetében is korlátozta a tisztítási folyamatot, a "motor védelme érdekében". Ezt az érvelést több autógyártó használta hasonló helyzetben.

Később szoftver frissítésekkel a teljes palettán átfogó módon és önkéntes alapon módosították a beállításokat. Ezzel együtt végig hangsúlyozták, hogy az értelmezésükben kezdetektől fogva legálisan jártak el, minden esetben.

Az Opelt azóta átvette a Stellantis, amely a hírek szerint a GM felé szeretné továbbítani a "számlát", hiszen a kérdéses ügy a GM felügyelete alatt történt az Opelnél, a Stellantis pedig azután vette át a céget (2017 augusztusában), hogy a szóban forgó motorok piacra kerültek.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr5016727836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása