Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Sohasem lesz teljes önvezetés?

2022. május 19. - Várkonyi Gábor Autóblog

Az Accenture vállalati tanácsadó cég megvalósíthatósági tanulmányt készített a Level 5, azaz a teljes önvezetés realitása kapcsán. Az eredményük alapján a teljes önvezetés álom marad.

2022-05-19_2.png
Az autógyártóknak azt javasolják, hogy irreális célok helyett a meglévő kompetenciák monetizálását helyezzék a fejlesztéseik középpontjába. A meglévő flottáik versenyelőnyt jelentenek számukra a techcégekkel szemben, amit jobban is ki lehetne használni.

Hogy mi az akadálya az önvezetés létrejöttének, és mi vezethetne el mégis ide, valamint, hogy hol tartunk most, kiderül a mai Millásreggeli Futómű rovatából.

Nézzétek vissza az adást a Millásreggeli Youtube csatornáján!

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7517835241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.05.20. 15:12:27

Igazából már régen van önvezetés. A részeg kocsist mindig hazavitték a lovai a kocsma elől, úgy is, hogy hátul a feküdt a platón...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.20. 15:54:22

A libbantakat beültetjük ilyen liberóautókba, s nekivezetjük őket egy betonfalnak, Erre látok esélyt.

Szalay Miklós 2022.05.23. 15:07:51

Ezt kb 8 éve írtam:

Önmagát vezető autó szerintem pedig nem lesz, egyhamar legalábbis. Mégpedig azért nem, mert ez egy olyan bonyolult probléma, amire a számítógépek nem képesek. Távolról sem csak arról van szó ugyanis, hogy GPS-szel odataláljon valahova, vagy beparkoljon egy helyre: ezek viszonylag egyszerű dolgok. Gondoljatok viszont bele: az utakon millió egy dolog történhet, ott van a többi autó, a gyalogosok, a biciklisek, a kátyúk, az eltakart közlekedési táblák, az állatok, lehet ilyen idő, meg olyan, stb, stb...

A helyzet egyébként ahhoz hasonló, amikor a számítógéppel megcsinálták a helyesírás ellenőrzést, viszont odáig nem igazán tudnak eljutni, hogy a gép normálisan tudjon fordítani, vagy önmaga produkáljon élvezhető műveket. Miért? Azért mert ahhoz érteni is kell a szöveget. Ez tehát két meglehetősen különböző dolog: vannak egyszerű problémák, amelyekkel elbír a gép, meg a bonyolultak, melyekkel nem.

Illetve az is fontos, hogy a gépeknek nincs ún. mögöttes tudása, az embernek viszont van. Egy ember tudja, nagyjából mindenről, ami vezetés közben felbukkanhat, hogy micsoda, és kb. hogy fog viselkedni, akkor is, ha az szokatlan, például egy elefánt. (Merthogy szokatlan dolgok is történnek az utakon.) Egy gép csak azt, amit beleprogramoztak, mindent meg nem lehet beleprogramozni. (Pl. azt nem tudom, hallottátok-e, amikor egy Tesla a teliholdat nézte sárga lámpának.)

Ráadásul egy ilyen autónak atombiztosan kellene üzemelnie, mert életek múlnak minden hibán... (Illetve azért is, mert szétperelik a gyártót, ha az autója bajt csinál.) Meg még egy, amiről hajlamosak megfeledkezni az emberek. Tegyük fel, hogy 90%-kal kevesebb áldozat lesz az önvezetőkkel. A maradék 10% viszont úgy marad ott, hogy az nem rajta múlt. (Hanem egy programozón, ki tudja, hol és mikor.) Bevállalja-e vajon ezt így az emberek többsége? (És akkor még a hekkelés veszélyéről nem is beszéltünk.)

Olyasmit tudok elképzelni max, hogy mondjuk az autó végig tud menni magától az autópályán, az ugyanis egy viszonylag egyszerű és védett környezet. Plusz biztos kiesik még néhány hasznos, használható fejlesztés a kutatásból, de azt a célt, hogy az autó magától elvigyen egyik címről a másikra, nem fogják elérni. Hype ez, meglássátok.

Apropó, akit érdekel, annak itt egy írás a tudomány határairól:

egyvilag.hu/temakep/029.shtml

miert? 2022.05.28. 09:47:59

A helyzetleirással egyetértek, a következtetéssel nem.

Azaz, szerintem is akkor lesz önvezető autó, amikor a komplex környezetet is értelmezni tudja egy szoftver a maga teljességében, és ez sok háttérismeret befoglalását igényli.

Viszont szerintem ez csak idő kérdése, és megvalósul. Természetesen én sem tudom, mikor lesz ez.

Korlátozott komplexitású környezetben (pl autópálya) már ma is jól teljesitenek az önvezető szoftverek, Mindezt én is leirtam már korábban is.
üdvözlettel
süti beállítások módosítása