Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Az autógyártók nagyobb teret engednek a külsős IT cégeknek, de nem osztanak meg mindent

2023. április 06. - Várkonyi Gábor Autóblog

Az, hogy az autóipar, azzal a rendszerrel, struktúrával, gondolkodással, amiben létezik, nem fogja tudni felvenni a versenyt a tech cégekkel, mindenki számára egyértelmű volt az elmúlt években. Az nem volt egyértelmű, hogy amikor a helyzet forróvá válik, merre dőlnek el a dolgok.

339917360_753312009674832_6519025329829065108_n.jpeg

Teljesen leuralja majd az tech ipar az OEM-eket? Kiszolgáltatottságukat kihasználva rájuk erőlteti a big tech azt, hogy az adatok felett végül ők rendelkezzenek?

Összefognak gyártók, és mégis valahogy visszaszorítják a "külső" veszélyt az üzleti érdekeikre nézve?

Közbelépnek a tiszta versenyre felügyelő szervek, és egyenlőbb terepet biztosítanak?

Hardver gyártóvá degradálódnak az autós cégek, és olyan zombivá válnak, amely akart nélkül teljesíti egy külső "agy" parancsait?

Beelőz a kínai tech ipar, és mindenkit lehagynak?

Rengeteg érdekes kérdés keringett a levegőben, és egyre több jel utal arra, hogy az autós cégek kezdik elveszíteni a félelmüket a big tech kapcsán, amiben elsősorban az játszik szerepet, hogy kénytelenek belátni: nem megy a szoftverfejlesztés azon a szinten, azzal sebességgel, és olyan költségek mellett, amit terveztek.

Eközben, – és ez az igazán jó hír –, az tech cégek, mindenek előtt a Google, megértették az autóipar aggodalmait, és valamilyen egyensúlyra törekednek.

Hogy néz ez ki pontosan?

Az olyan cégek, mint a Mercedes vagy a VW erőteljesen csavarják vissza a szoftverfejlesztésre szánt milliárdokat, és karcsúsítják az eddig inkább csak duzzasztott szervezeti "berendezkedéseket". Egyszerűen rájöttek, hogy saját operációs rendszert, olyat, ami működik, időben van kész, és kézzelfogható előnyt tud jelenteni az ügyfél számára, valamint üzleti alapot ad az adatok feldolgozásához a gyártó számára, egyszerűen nem tudnak "utcára" vinni.

Az új modus vivendi valahogy így néz ki: az autógyártók nagyobb teret engednek a külsős IT cégeknek, részben betekintést adva az adatfolyamokba is, de nem mindent megosztva. Cserébe a Google és társai csak bizonyos "mélységig" nyomulnak be az autó rendszereibe, egyfajta "hibrid" megoldást felkínálva.

A fogyasztónak, a gyártónak és a big technek is működőképes megoldást jelenthet ez. Egy jó hír, hogy formálódik valami, amiből nyerni tud mindenki!

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr6718095844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása