Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

30 éves a Mazda MX-5

2019. augusztus 07. - Várkonyi Gábor Autóblog

d76f776fff1749a88799373009d9951a.png
Ha már megemlékeztünk pár hete az utolsó legyártott Bogárról, akkor emlékezzünk meg egy olyan autó évfordulójáról, ami szerencsére velünk van, és remélhetőleg még sokáig velünk is marad: 30 éves az MX-5.

Sokan próbálják megfejteni a kis Mazda három évtizede tartó sikerét, aminek a receptje alapvetően pofonegyszerű. Japán megbízhatósággal kombinált ízléses dizájn, amely autóként egyetlen egy célt szolgál, de azt maximális konzekvenciával: megfizethetően kiszolgálni a vezetési élményre vágyókat. Vannak erősebb, szebb, vagy éppen technikailag izgalmasabb autók, de minden konkurensnél akad egy bökkenő, ami miatt nem válhat belőle legenda. Vegyük sorra. Az első, amin el szokott vérezni az ügy, az az ár. Az MX-5 alapvetően egy elérhető autó. Nem feltétlenül Kelet-Európai értelemben, de elérhető. Ráadásul olcsó fenntartani, és nem nyűgös, ami az elérhető ár mellé magas értéktartást biztosít, azaz könnyebb meggyőzni magunkat, hogy nem csinálunk hülyeséget, ha engedünk a kísértésnek.

A második, hogy erősebb autót csinálnak, ami sok esetben szükségtelenül növeli a költségeket, illetve as súlyt. A nagyobb súly viszont öli az élményt. A Mazda önmegtartóztatása ebben a kérdésben dicséretes, és szinte példa nélküli. Az önfegyelmen alapuló szórakozás egy ütős kombináció.

A harmadik ügy, hogy az egyszerűbb utat választva valami meglévő technikára barkácsolnak egy élményautót, aminél pont egy dologban kell kompromisszumot kötni: az élményben. Ezzel meg nehéz mit kezdeni, ha egy olyan autót akarunk vásárolni, aminek az egyetlen értelme az, hogy vigyorogjunk benne. Nem fog segíteni a vigyorgásunkon, hogy egyébként ez a megoldás legalább költséghatékony.

Átlag vezető számára nem kell jobb súly/lóerő arány, nem kell marketing bullshit, nem kell semmi egyéb túltolt marhaság. Toljon hátulról, ne elől kaparjon, legyen kezelhető, de némi kényelmet biztosító futóműve, és lehessen vele a világ végére elindulni anélkül, hogy azon kelljen gondolkodni, hogy visszaér-e.

Ez így mind közhelynek hangzik, de egyáltalán nem az. A mai szabályokat figyelembe véve nagy vállalkozás ezt az átgondolt egyszerűséget piacra vinni, és ott tartani 30 éve. Számos boldog pillanatot szerzett az MX-5 milliónyi autósnak a világon, és nagyon remélem, hogy így is marad még sokáig. A vásárlók ki vannak az éhezve az őszinteségre. A Mazda pedig maga az őszinteség.

Kép forrása: Mazda.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1414999020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása