Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Nem sokáig lesz már különleges antennás, elefántcsontszínű taxis Merci

2022. március 07. - Várkonyi Gábor Autóblog

Millió kilométeres, műbőr belső, különleges antennás, elefántcsontszínű taxis Merci. Mindenki ismeri, és biztos, hogy életében legalább egyszer már ült ilyenben, akkor is, ha egész életében Magyarországon élt.

275111979_442258804357073_4854161904317984961_n.jpg

Ezek az autók egyszerűen mindenhová eljutottak a világban, aki járt a stuttgarti Mercedes múzeumban, emlékezhet az athéni taxis rekorder autóra is, amit felvásároltak a svábok, hogy kiállíthassák.

A 123-as, vagy 124-esek a mai napig az afrikai, közel-keleti közlekedés meghatározó szereplői közé tartoznak, nem kis részben egykori taxikból verbuválódott, sokadik "életüket" élő autókként húzzák a belüket fáradhatatlanul.

Jeremy Clarkson nem egyszer jegyezte meg egy-egy aktuális E-osztály kapcsán, hogy akármilyen kívánatos, neki egy taxi jut eszébe róla. Nyilván a Clarkson-i humor és némi német piszkálás szólt belőle. Az AMG CLK63 Black Series nem volt rendelhető elefántcsont színben.

A gyárilag számos ponton erősített, kifejezetten taxizásra kínált Mercedesek meghatározó szerepet vívtak ki maguknak a német személyszállítási piacon. Az egyedülálló műszaki paraméterek mellett a kifejezetten taxisok igényei szerint létrehozott kedvező lízing csomagok, karbantartási megoldásokkal együtt könnyen tervezhető, költséghatékony megoldást jelentettek a társaságok számára. A második nekifutást pedig a keleti országokban harmadolt óraéllással, felárasnak hirdetett izzasztó de strapabíró huzatokkal, gyakran tetőablakkal és állófűtéssel, de alapmotorral és kevés extrával töltötték. Sokan nem is tudták az elején, hogy taxit adtak el nekik "élelmes" kereskedők, főleg mióta az egyedi színt fóliával oldották meg sok helyen.

Lassan egy évszázada viszi a hírét a márkának a taxis üzletág. Úgy tűnik, már nem sokáig, és ez valósággal sokkolta a német taxis társadalmat.

Ola Källenius a sokadik megdöbbentő döntését hozza a tradíciókra eddig sokat adó csillagos márka történetében. A radikálisan szűkülő modellpaletta, az egyoldalú kihegyezettség az elektromobilitásra, a klasszikus karosszériaformák nyugdíjazása egyenként is nehezen emészthető a márka iránt rajongók számára. Most még a mindenki által jól ismert gyári Mercedes taxi kivitelek is el fognak tűnni a tervek szerint a portfólióból. A német személyszállító, taxis és bérautós szövetség nyílt levélben kérte Källeniust, hogy gondolja át a döntését.

Ismerve az eddigi kompromisszum mentes stílusát, ez aligha fog megtörténni. A szándékos "szűkítése" az autók elérhetőségének, a tartós stratégiának választott hangsúlyos luxus cikként definiált csillagos autó, és az ezért elkérhető felár stratégiája, karöltve a saját "mobilitási szolgáltatás" üzletágával együttesen eredményezte a döntést. A Mercedes visszahúzódik egy jó pénzt hozó, a márka hírét vivő üzletágtól.

Többször leírtam: nincsenek tabuk az új autós világban. Az elefántcsont színű E 200 T-modell már nem sokáig fog a reptérre vinni. Szomorú, na.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr3017774040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása