Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Elhunyt Carl Hahn, a Volkswagen legendás menedzsere

2023. január 16. - Várkonyi Gábor Autóblog

96 éves korában Wolfsburgban elhunyt Carl Hahn, a Volkswagen legendás menedzsere.

322951625_1253115071910748_4145838133816769070_n.jpg
Hahn stratégiai tervei emelték a VW csoportot globálisan is meghatározó autóipari szereplővé. Családilag is kötődött az iparághoz, apja többek között az Auto-Union egyik alapítója volt.

Harmincas évei elején 5 évig a cég amerikai üzleteit vitte, ekkor érte el a VW az eddigi legnagyobb részesedését a kinti piacon.

Hazaérkezése után a Continentalhoz vitte az útja, mivel nem értett egyet az akkori wolfsburgi irányvonallal. A Continentalnál megmutatta mire képes vezetőként, és stratégiáját később VW vezetőként is végig vitte.

1982 és 1993 között vezette a céget, és ebben a bő tíz évben fektette le az alapjait annak, amit most VW csoportként ismerünk. A Golf és Passat sikerei nagyrészt hozzá kötődnek, a konzekvensen a globalizáció irányába tett lépések szintén. Az ő ideje alatt lett cél, hogy az Audi prémium márka legyen, ő döntött a Seat, később a Skoda felvásárlásáról.

Páratlan eredmények, de az igazán nagy dobása a kínai terjeszkedés volt, ahol lassan negyven éve hatalmas pénzeket keres a csoport. Mindenkinél korábban ismerte fel a jelentőségét ennek a gigantikus, és akkor még szinte szűz piacnak.

Egy velünk élő autóipari legenda távozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr6418027248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása